Ne csak októberben küzdjünk a mellrák ellen!

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Tudtad, hogy minimális odafigyeléssel mindent megtehetsz annak érdekében, hogy elkerüld ezt a rettegett betegséget? Csak 10 perc és éveket nyersz! Mindössze ennyi időt kell havonta 1x, plusz évente 1x magadra fordítani. Ennyi idő alatt elvégezhető minden hónapban a mellek önvizsgálata, és évente egyszer egy szűrés, amellyel megnyugodhatunk, hogy minden rendben. Megéri, ugye?

A sötét statisztika

Magyarországon évente 9000 embernél diagnosztizálnak emlőrákot és kétezren vesztik életüket ennek következtében. Itthon a rosszindulatú emlődaganat a harmadik helyen áll a leggyakoribb halálokok közt a nők körében. A statisztikát a vastag- és végbéldaganatok, valamint a tüdődaganatok vezetik. Leggyakrabban a 45-65 éves korosztálynál jelenik meg, minden 10-12. nő érinett. Világszinten a második leggyakoribb halálok.

A korai stádiumban a mellrák általában nem mutat tüneteket, ezért is van kiemelt jelentősége a rendszeres szűrővizsgálatoknak. Az idejében felismert és kezelt daganatok eredményesen gyógyíthatók!

Milyen tünetei lehetnek az emlődaganatnak?

 • egy új csomó, amely nem múlik el a következő menstruáció után
 • a mellbimbó alakjának megváltozása
 • bimbóváladékozás
 • megmagyarázhatatlan bőrpír, duzzanat, bőrirritáció, viszketés vagy kiütés
 • mellduzzanat vagy csomó a kulcscsont körül vagy a kar alatt
 • kisebb-nagyobb bemélyedések
 • bőr megvastagodása vagy megnyúlása
 • a mell alakjának vagy méretének hirtelen, megmagyarázhatatlan változása

Ha ezen a tünetek bármelyike jelentkezik, az nem feltétlenül jelent emlődaganatot, de mielőbbi kivizsgálást igényel!

Hogyan diagnosztizálható a mellrák?

40 éves kor felett évente mammográfia, míg a fiatalabb korosztálynak évente ultrahang vizsgálat javasolt. A mammográfiai vizsgálat és az ultrahang vizsgálat egymás kiegészítői, gyanús elváltozások esetén a teljes diagnózishoz mindkét vizsgálat szükséges.

Családi halmozódás esetén ajánlott 40 éves kor felett évente tumormarker vérvizsgálatokat is végeztetni. A tapintásos önvizsgálatot pedig szinte már tinédzser korban érdemes megkezdeni és havonta elvégezni.

Hogyan kell elvégezni a mell önellenőrzését?

 • Állj a tükör elé egyenes vállakkal és csípőre tett kézzel. Vizuálisan ellenőrizd a melleket!
 • Ismételd meg ezt felemelt karral!
 • Feküdj a hátadra! Először a jobb kezeddel ellenőrizd a bal melled. Használd ujjaid párnáját, és körkörös mozdulatokkal mozogjon, hogy érezd a csomókat vagy egyéb elváltozásokat. Ügyelj arra, hogy az egész melledet vizsgáld át, a mellkas közepétől a hónaljig és a hastól a kulcscsontig!
 • Ismételd meg a bal kezeddel a jobb mell ellenőrzését!
 • Ismételd meg állva vagy ülve!

A mellrák megelőzése

A mellráknál is a megelőzésen, a szűrővizsgálaton van a hangsúly.

Az egészséges életmódon túl, melybe a jó minőségű, vitamindús táplálkozás, a rendszeres mozgás, megfelelő mennyiségű pihenés tartozik, a rendszeres önvizsgálat és szűrővizsgálatok elengedhetetlen fontosságúak.

Bármilyen elváltozás, szokatlan tünet észlelése esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni! A gyors diagnózis és kezelés életet menthet!

Szerző: For Life Medical Center

https://forlifemedical.hu/

 

(Visited 64 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől