Mit játsszunk a babával?

Mikor hazamentünk a kórházból, hirtelen minden nagyon furcsa volt, hiszen ketten voltunk, mikor elmentünk és hárman érkeztünk haza. Elsőre nem is nagyon tudtam, mit csináljak a babával. Betegyem a kiságyba? Dajkáljam kézben? Egész nap a kiságyban legyen? Mennyi időre vegyem ki? Mivel szórakoztassam?

Aztán persze szépen kialakult minden és rájöttem, mennyi mindent lehet játszani a babával. A játékboltok rengeteg játékot kínálnak már 1-6 hónapos csecsemőknek is, de igazából semmi szükség több tízezer forintos játékokra. A baba élvezi a közelségünket, általában egészen egyszerű tárgyakkal is le lehet kötni a figyelmét. Amire érdemes beruházni, az a babahinta, a zenélő forgó a kiságy fölé, egy jó játszószőnyeg, néhány csörgő és babakönyv. Arra azonban ne számítsunk, hogy egy-egy játékkal/tevékenységgel hosszú időre lefoglalhatjuk, hiszen az ilyen idős babák még nagyon hamar elfáradnak.

Fekete, fehér, kontrasztos képek/könyvek

A babák még nem látnak mindent tisztán, fokozatosan alakul ki a látásuk. Általában a tőlük 20-40 cm-re lévő tárgyakra képesek fókuszálni, és főleg a fekete-fehér, nagy kontrasztú képeket tudják kivenni. Ha ilyen babakönyvet teszünk a kiságyába, vagy mutogatunk neki, garantáltan leköti a figyelmét. A fekete-fehér plüssök is igazi barátai lehetnek a babának. Ha mellette fekszik a kiságyban, nagyon hamar felkelti a figyelmét, megpróbálja elérni, mosolyog rá, hangokat ad ki.

Lufi arc

Az újszülött babák szeretik a kerek formákat/arcokat nézegetni. Ha lufit lógatunk az ágya fölé, vagy ölbe véve megmutatjuk neki a lufiarcot garantáltan sikerünk lesz.

Kukucsjáték

A kukucsjáték megunhatatlan, szülők és babák nagy kedvence. Játszhatjuk párnával, textillel, vagy akár a kezünkkel is, a hatás ugyanaz, jutalmunk pedig hatalmas kacaj lesz.

Pocakfújás, büdi láb, lábujj evés

A babák imádják, ha a testrészeikkel játszunk. Belefújni a pocakjukba, megeszegetni a lábujjaikat, úgy tenni, mintha a lábuk büdi lenne jó móka a szülőknek és a babáknak is. Akár mondókázhatunk is közben, az “Ez elment vadászni…”, vagy a ”Hüvelyujjam almafa…” kezdetű mondókával sorra vehetjük a pici ujjacskáit.

Dalok és mondókák

A babák későbbi beszédfejlődésére nagy hatással van, ha sokat énekelsz, vagy mondókázol neki. Megnyugtatja, vagy éppen felkelti a figyelmét az adott daltól, mondókától függően.

Lovacskázás

A térden lovagoltatás, a “Sima út, göröngyös út” mondókával kísért óvatos ugráltatás szintén nagy kedvenc. Életkortól függően lehet félig fekvő pozícióban a combunkra fektetve, nagyobbaknál pedig már akár ülő helyzetben.

Tapintás, érintés

Adjunk a baba kezébe különböző tapintású anyagokat, biztosítsunk neki lehetőséget arra, hogy sok mindent megfoghasson, megvizsgálhasson. A babajátékokon gyakran van puha frottír anyag, zörgős papír, műanyag rész, érdes elem stb. amit kedvére fogdoshat/rágcsálhat.

Mimika

A babák folyamatosan tanulmányozzák az arcunkat. Vicces pofák vágásával hamar mosolyt csalhatunk az arcukra, eltúlzott mimikával sokáig magunkra vonhatjuk a figyelmüket.

Babatükör

Habár még nem tudja, hogy önmagát látja, amit a tükörben lát, az garantáltan tetszeni fog neki.

Séta a lakásban

Naponta többször is körbejárhatjuk a lakást, mindig lesz olyan részlet számára, amit szívesen megfogna, kipróbálna, megvizsgálna. Hagyjuk, hogy felkapcsolja a villanyt, megmutathatjuk neki a növényeket, kihúzhatjuk a fiókot, bekukkanthatunk a ruhásszekrénybe.

Mókázzunk sokat, de vegyük figyelembe, hogy a babák hamar elfáradnak. Ha már fáradt, tegyük le a őt a játszószőnyegre, vagy fektessük bele a babahintába. A játszószőnyeg lehetőséget teremt arra, hogy önállóan is felfedezhesse a játékait, kapaszkodjon, megpróbáljon forogni, kúszni, mászni. A babahinta pedig szuper a nyűgös baba megnyugtatására, ellazulásra.

Szerző: Teszkó Szilvia

(Visited 604 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől