Előzd meg a striákat! 

Ha gyermeket vársz, bizonyára már te is rengeteg jótanácsot kaptál a striákkal kapcsolatban. Az “Úgysem tudsz ellene tenni semmit” típusú hozzászólásokat viszont felejtsd el. Sok mindent megtehetsz azért, hogy a striák ne alakuljanak ki, vagy ne olyan intenzíven jelentkezzenek.

Mik azok a striák?

A striák, vagy terhességi csíkok lila, vagy vörös csíkok formájában jelennek meg a bőrödön, jellemzően a hason, combon, csípőn, fenéken, vagy mellen. Tévhit, hogy csak várandós nőkön alakulnak ki, hiszen bármilyen nagyobb hízás, vagy fogyás is kiválthatja, sőt a férfiakat is érintheti ugyanezen okból kifolyólag.

De mitől alakul ki?

A hízás, vagy fogyás következtében a bőr alatti kötőszövet nem tud olyan mértékben tágulni, mint a bőr legfelső rétege, ezért a bőr berepedezik. Nem véletlen, hogy a striák megjelenése a nőknél sokkal gyakoribb, hiszen a női kötőszövet lazább szerkezetű. A mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás sokat ronthat a helyzeten és sajnos a genetika is befolyásolja, hogy megjelennek-e rajtad a terhességi csíkok. Ha édesanyád is érintett volt annak idején, akkor sokkal inkább oda kell figyelned a megelőzésre.

Hogyan előzheted meg a striák kialakulását?

Az első és legfontosabb, hogy a bőröd folyamatosan hidratált és kellőképpen rugalmas legyen. Ezt pedig csakis úgy érheted el, hogy a megfelelő készítménnyel már a terhesség elejétől kezdve felkészíted a bőrödet az előtte álló kihívásra. A femivity No Stria Cream kifejezetten erre a célra lett kifejlesztve. A benne található Striover™ egy aktív kozmetikai hatóanyag, amely aktiválja a bőrben található fibroblasztokat, így segít megelőzni a terhességi csíkok kialakulását és javít a már kialakult striák állapotán. Hatékonyan hidratálja és ápolja a bőrt, amely a legeslegfontosabb a megelőzés szempontjából.
Az is nagyon fontos, hogy elkerüld a hirtelen súlygyarapodást. Az egyenletes súlygyarapodásra a terhesség alatt azért is kiemelt figyelmet kell fordítani, mert a hirtelen felszedett túlsúly egyaránt megterheli a szervezetedet és a bőrödet is.
Ügyelned kell a napi folyadékfogyasztásra és a kiegyensúlyozott táplálkozásra is. Terhesség alatt az ideális vízmennyiség napi 2-3 liter. A sok zöldség és gyümölcs fogyasztása pedig nem csak a baba és a te egészséged szempontjából fontos, hanem a bőröd állapotát is javítja. Szintén jó hatással van a bőrre az Omega-3 zsírsavakban gazdag olajok, illetve a cinkben gazdag magvak, a tojás és a tengeri halak fogyasztása.

Mit tehetsz, ha már megjelentek a terhességi csíkok?

A striák először félelmetes vörös és lila csíkokként jelennek meg, így meglehetősen ijesztőek a kismamák számára, később azonban maguktól is elhalványodnak és gyöngyházfényűvé válnak. Bár eltüntetni kifejezetten nehéz őket, azért a bőr állapotán sokat lehet javítani egy-egy speciális készítménnyel, mint pl. a femivity No Stria Cream-mel. Fontos, hogy a szülés után se hagyd abba a célzott bőrápolást, mert a szülés utáni fogyás és a szoptatás szintén igénybe veszi a bőrt.

Ha pedig bizonytalan vagy azzal kapcsolatban, hogy az eddigi szépségápolási rutinodat vajon folytathatod-e terhesen is, olvasd el cikkünket:

Nem ártok vele a babának? – Szépségápolás terhesen

(Visited 41 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől