Vizsgálatok és szűrések a terhesség alatt

Megtudtad, hogy babát vársz, elmondtad a párodnak is, együtt örültök, aztán hirtelen elkezdesz gondolkodni, vajon mikor kell elmenni az orvoshoz, nem maradtál-e le máris valamiről? Egyelőre biztosan nem késtél le semmiről, de itt az ideje, hogy időpontot kérj az első vizsgálatra.

Cikkünkben bemutatjuk, milyen vizsgálatok várnak rád a terhesgondozás alatt:

Az első várandósgondozás

Mielőbb jelentkezz be az első vizsgálatra a területileg illetékes vagy az általad választott szakorvoshoz (a 6-7. héten)! Írd össze a kérdéseidet, melyek a terhességgel, szüléssel kapcsolatban felmerülnek benned! Tájékozódj a családodban esetlegesen előforduló betegségekről (főleg öröklődő, genetikai betegségek), mert orvosod minden lényeges információt tudni szeretne majd (előzetes betegségek, esetleges műtétek, életmód, családi körülmények, munkahely, és ha volt előző szülés, vetélés, öröklődő betegségek stb.)!

Amire mindenképp számíthatsz az első várandósgondozás alkalmával:

  • vérvétel szerológiai vizsgálat (hepatitisz B- és szifiliszszűrés),
  • vércsoport-meghatározás és ellenanyagszűrés,
  • vérkép, máj- és vesefunkció.

Lesz továbbá vizeletvizsgálat, vérnyomás-, testsúly- és haskörfogatmérés. Orvosod – amennyiben szükségesnek látja – a fentieket kiegészítheti egyéb vizsgálatokkal is. Az első vizsgálat alkalmával számíthatsz rá, hogy orvosod méhnyakrákszűrést is fog végezni.

A szakemberek egészségmegőrzésre vonatkozó életmódbeli tanácsokkal is ellátnak, szükség esetén pedig speciális szakorvosi vizsgálatokat rendelnek el. Fontos, hogy bátran kérdezz tőlük, ne maradjanak megválaszolatlan kérdéseid! Várandóskönyvedbe minden olyan vizsgálat eredménye bekerül, melyet a terhesség alatt végeznek.

A várandósgondozás gyakorisága függ várandósságodtól, illetve szükségleteidtől. Szülészorvoshoz, szülésznőhöz és védőnőhöz – az első vizsgálaton kívül − minden trimeszterben minimum egyszer el kell menned vizsgálatra!

Speciális vizsgálatok és szűrések

11-13. hét

Sor kerül egy szakorvos vagy szonográfus által végzett fontos ultrahangvizsgálatra, mely során megmérik a magzat ülőmagasságát, aminek segítségével pontosan megállapítható a kora. Ekkor szűrik az esetleges kromoszóma-eltéréseket, mint pl. a Down-kórt, de más fejlődési rendellenességek, például nyitott gerinc, koponya- és végtagfejlődési zavarok, egyes vese- és szívfejlődési rendellenességek is kiszűrhetőek.

Ma már elérhetők kiterjesztett szűrővizsgálatok is, melyek segítségével lehetőség van a magzat részletes anatómiai vizsgálatára, különös tekintettel a magzati szív vizsgálatára, a kromoszóma-rendellenességek szűrésére, illetve egy terhességi magas vérnyomásos szövődmény, a praeeclampsia magasabb kockázata is kiszűrhető ebben a várandóssági korban.

Abban az esetben, ha elmúltál 37 éves, magasabb lehet bizonyos rendellenességek kockázata, ezért érdemes genetikai tanácsadásra is elmenned, ahol szükség esetén további vizsgálatokat végeznek. Ilyen vizsgálat lehet a CVS (méhlepény-mintavétel) a 10-14. hét között és az amniocentézis (magzatvíz-vizsgálat) a 15-20. hét között, mely során a szakorvos egy tű segítségével mintát vesz a méhlepényből vagy a magzatvízből és az ebből a mintából nyert sejtekben vizsgálják meg az esetleges kromoszómaeltéréseket.

Mivel a méhlepény mintavétel és az amniocentézis némi vetélési kockázattal jár, alternatívája lehet a magzati DNS-vizsgálat anyai vérből. A vizsgálat egyetlen vérvételből áll. A lényege, hogy a terhesség kb. 10. hetétől kezdve magzati eredetű DNS-darabkák kerülnek az anya véráramába és ezeket a vérben keringő magzati DNS-darabokat vizsgálják – így azonosítják a magzat esetleges kromoszóma-rendellenességeit. A vizsgálat több mint 99 százalékos pontosságú eredményt ad, hátránya azonban, hogy meglehetősen drága.

Feltétlenül menj el fogorvoshoz is, ellenőriztesd fogaid és ínyed állapotát, valamint ekkor kell megtörténnie a belgyógyászati (és EKG) vizsgálatnak is!

18-20. hét

Újabb szakvizsgálat és ultrahang-szűrővizsgálat vár Rád, melynek során már olyan esetleges eltérések is láthatóvá válnak, amik szűrése az előző alkalommal még nem volt lehetséges. Ezen vizsgálat során alaposan végignézik a gerincet, az agyat, a  belső szerveket és egyéb struktúrákat (gyomrot, vesét, húgyhólyagot, szívet, májat, tüdőt, hasfalat, rekeszizmot, ajkakat, végtagokat), valamint továbbra is keresik a kromoszóma-rendellenességekre utaló finom jeleket. Megállapítják a méhlepény tapadási helyét, a magzatvíz mennyiségét, megmérik magzatod különböző testrészeinek méretét, melyekből fejlődési ütemére lehet következtetni. Nagy eséllyel a baba neme is megállapítható.

Amennyiben vércsoportod Rh-negatív, gyermeked édesapjáé viszont Rh-pozitív, akkor rendszeresen szükséges az ellenanyagszűrés is. Ezzel a vizsgálattal lezárul a genetikai eltérések kutatásának időszaka.

24-28. hét

Terheléses vércukorvizsgálat vár rád, melynek segítségével a terhességi cukorbetegséget szűrik. Erre a vizsgálatra éhgyomorra kell érkezni. Reggel megmérik az éhgyomri vércukorszintedet, majd ezt követően 75 g glükózt (szőlőcukrot) kell vízben feloldva meginnod és két óra nyugalmi várakozást követően ismételten megmérik a vércukorszinted. Kevésbé kellemetlen az így készült innivaló íze, ha egy citromot viszel magaddal és belefacsarod. Amennyiben hajlamosító tényezők állnak fenn (pl. cukorbetegség a családban, vagy előző terhességedben, korábban kihordott 4 kg feletti magzat, idősebb életkor, túlsúly), akkor ezt a szűrést már a várandósság elején el kell végezni.

Az esetleges koraszülésre utaló jeleket hüvelyi ultrahangvizsgálattal lehet látni, ilyenkor pontosan meg tudják mérni a méhnyak hosszát és a nyakcsatorna zártsága vagy kezdődő kinyílása is látszik. Természetesen az orvos vagy szülésznő belső vizsgálattal is tájékozódni tud.

A 24-28. héten szükséges vérkép- és vizeletvizsgálat, illetve az ellenanyagszűrés ismétlése is indokolt lehet. Orvosod bármely terhességi korban kiegészítheti a kötelezően elvégzendő vizsgálatokat laboratóriumi vagy egyéb vizsgálatokkal.

30-32. hét

Elérkeztél a következő ultrahangvizsgálathoz, melynek célja a magzat méhen belüli fejlődésének ellenőrzése, a növekedésben való elmaradás felismerése, de ellenőrzik a magzatvíz mennyiségét és a méhlepény helyzetét, szükség esetén keringését is.

36-37. hét

Vérkép- és vizeletvizsgálatra, illetve ismételten ellenanyagszűrésre küldenek majd. Amennyiben kaptál magnéziumpótlást, azt a 37. hétig fokozatosan leépítik.

Bár nem kötelező, de többnyire ekkor történik a szülés előtti utolsó ultrahangszűrés is, melynek során a magzat elhelyezkedését, méretét, a magzatvíz mennyiségét, a méhlepény helyzetét és szükség esetén működését vizsgálják. Ebben az időszakban történik a hüvelyváladékban a „B” csoportos Streptococcus baktérium jelenlétének szűrése is, melynek elvégzése szintén nem kötelező.

38-40. hét

A magzati állapot felmérésének céljából hetente kötelező elvégezni a CTG-vizsgálatot (NST), mely a magzat szívműködéséről és méhen belüli aktivitásáról nyújt információt.

Orvosod dönthet úgy, hogy a kötelezően előírtnál korábban, illetve gyakrabban kéri a CTGvizsgálatok elvégzését, melyek során minden alkalommal szakorvossal vagy szülésznővel is találkozol, akik tájékoztatnak saját, illetve babád egészségi állapotáról és kizárják a fenyegető kórállapot jelenlétét

40. hét

A 40. hét betöltése után már kétnaponta kötelező elvégezni a CTG-vizsgálatot, természetesen orvosod ekkor is dönthet úgy, hogy gyakrabban, naponta történjen CTG.

Abban az esetben, ha még nem született meg a babád, a 41. hét betöltése után általában azt javasolják, hogy feküdj be arra a szülészetre, ahol szülni szeretnél. A 41-42. hét között a legtöbb esetben beindítják a szülést, mert az elöregedő méhlepény egyre kevesebb tápanyagot és oxigént tud a babának juttatni, emiatt kockázatos tovább várni a szülés természetes beindulására.

A legfontosabb, hogy soha ne félj kérdezni. Akár a vizsgálatokkal, vizsgálati eredményekkel, várandóssággal, vagy a szüléssel kapcsolatban merült fel kérdésed, gyűjtsd össze és beszéljétek át az orvosoddal, vagy a védőnővel.

(Visited 435 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől