A 10 leggyakoribb félelem és tévhit a terhesség alatt

Amint kiderült, hogy kisbabát vársz, első dolgod az volt, hogy végigpörgetted magadban, vajon mivel ártottál a pocakodban lakó apró lénynek? Azóta is egyfolytában magadat figyeled, még egy vitamint sem mersz bevenni és a gyorshívóban az orvosod száma van legelöl? Leginkább azokat a cikkeket olvasod el, amik arról szólnak, hogy milyen komplikációk léphetnek fel a terhesség és a szülés során?

Próbálj meg lazítani és nézd meg, mik azok a dolgok, amik miatt a legtöbb kismama aggódik, pedig nem kellene.

1. Antibiotikumot kellett szednem

Hidd el, az az antibiotikum, amit az orvosod felír a terhesség alatt, teljesen biztonságos rád és a babádra nézve is. Ha viszont nem vagy hajlandó beszedni az orvos által javasolt gyógyszert, azzal jóval nagyobb károkat okozhatsz.

2. Erős folyásom van

A várandósság alatt teljesen természetes, ha erősebb, színtelen, vagy fehér folyást tapasztalsz, különösen a terhesség legelején és a harmadik trimeszterben. Aggódnod csak akkor kell, ha a folyás sárga, vagy barna és kellemetlen szagú.

3. Szokatlan fájdalmaim vannak

Jobb ha hozzászoksz, hogy a terhesség alatt egyszer itt fáj, egyszer ott fáj. Ez teljesen természetes, hiszen rengeteg változás történik a testedben. Az első trimeszterben jellemzőek az enyhébb alhasi fájdalmak, ami nem jelent egyből vetélést. A 2. harmadban a baba növekedésének következtében az alhasi fájdalmak és a derékfájdalmak a legjellemzőbbek, a harmadik harmadban pedig már akárhol fájhat (a legjellemzőbb a derék, a szeméremcsont tájéka, a húgyhólyag környéke…). Ha nem nagyon éles, szúró fájdalomról van szó, nem kell aggódnod.

4. Ha az első trimeszterben sportolok, biztos elvetélek

Ha korábban rendszeresen mozogtál és az orvosod nem tiltott el a mozgástól, akkor egészen nyugodtan sportolhatsz. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a rázkódással járó sportokat pl. lovaglás, vagy a nagy súlyok emelgetését kerülni kell.

Ha bizonytalan vagy, pontosan milyen mozgás az ideális számodra, olvasd el cikkünket:

https://edeskisbabam.hu/egeszsegesen-a-babaert-mozgas-terhesseg-alatt/

5. Úristen, beteg lettem

Az influenzát, vagy más felső légúti megbetegedéseket elég nehéz elkerülni, de ha beleestél, nem kell megijedni. Ami a babára káros hatással lehet, az a magas láz, így mindenképpen érdemes a lázat az orvosod által javasolt módon csillapítani.

6. A terhesség alatti szex árt a babának

Hacsak az orvosod nem tiltott el tőle, hidd el, hogy nyugodtan szeretkezhetsz a terhesség alatt. Nem, nem okoz koraszülést és a baba sem érzi.

7. Keményedik a pocakom

Az egyik leggyakoribb aggodalom és a leggyakrabban hangoztatott tünet, amiről a kismamák beszélnek. A pocak keményedése miatt általában egyáltalán nem kell aggódni, valószínűleg több pihenésre van szükséged és az orvosod ír fel magnéziumot a tünetek enyhítésére. A terhesség vége felé viszont igazi méhösszehúzódást is jelezhet, így ha a derekadban is érzed és erőteljesebb is, mindenképpen beszéld meg az orvosoddal.

8. Megrövidült a méhnyak

A legtöbb kismamánál előfordul, így ez nem jelent automatikusan koraszülést. Az orvosod jelezni fogja, ha a normálisnál jobban kinyílt a méhszáj, vagy ha fekvésre van szükség.

9. Képtelen leszek megszülni

Hidd el, a baba tényleg kifér ott, ahol ki kell jönnie. És te is elég erős leszel hozzá, hogy megszüld, mert más választásod nemigen van. Jót tesz, ha az orvosoddal és a szülésznővel mindent részletesen átbeszéltek, így egy-egy momentum kevésbé ér váratlanul és kevesebb lesz benned az aggodalom is. Ha másnak sikerült, neked is sikerülni fog.

10. Mi lesz, ha császármetszésre kerül sor?

Ha orvosod a császármetszés mellett dönt, akár a szülés megindulása előtt, akár szülés közben, annak jó oka van. Fogadd el, hogy mindent megtesznek azért, hogy kisbabád egészségesen jöjjön a világra és ne legyen semmilyen komplikáció sem nálad, sem a babánál. Teljesen mindegy, hogy hogyan szültél, ha egy egészséges újszülöttet tarthatsz a karjaidban.

Ha tehát te az aggódós fajta vagy, próbálj meg tudatosan lelazulni. Próbáld meg minimálisra szorítani a negatív információkat, légy tárgyilagos, ne hallgass a károgókra és a rémtörténetekkel ijesztgetőkre, sőt ha lehet, kerüld velük a kapcsolatot. Végezz relaxációs gyakorlatokat, jógázz, sétálj, vagy csak teázz egyet a barátnőiddel. A lényeg, hogy minden rendben lesz.

Szerző: Teszkó Szilvia

(Visited 1 128 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által