Egészségesen a babáért – mozgás terhesség alatt

Eddig rendszeresen sportoltál és most nem tudod, hódolhatsz-e továbbra is az intenzív, rendszeres mozgásformának? Esetleg korábban távol állt tőled a sportolás, most mégis szeretnéd karban tartani testedet, minél egészségesebben kihordani kisbabádat? Bármelyik csoportba is tartozz, ne mondj le a mozgásról, hiszen rendkívül hasznos a terhesség alatt is!

Testmozgás

Rendszeresen mozogj, ha eddig is ezt tetted, mert könnyebben viseled majd a várandósság és a szülés fizikai megterhelését! Az aktív életmód lelkiállapotodra is jó hatással van, csökkenti a stresszt, kiegyensúlyozza a hangulatingadozásaidat, hozzájárul a pozitív életszemlélethez.

Célszerű azonban konzultálnod orvosoddal, beszéld meg vele, milyen mozgásformát választhatsz, és milyen gyakorisággal, ill. intenzitással végezheted.

Ne feledd, várandósságod idején nagyobb óvatossággal kell végezni a gyakorlatokat, nem szabad megerőltetned magad! Természetesen, ha az állapotod miatt orvosod azt javasolja, hogy mellőzd a sportolást, azt fogadd meg!

Fontos tudnod, hogy bizonyos mozgásformákat jobb kerülnöd akkor is, ha teljesen egészséges vagy. Ne csinálj olyanokat, melyek végzése közben fennáll az esés, az egyensúlyvesztés lehetősége, vagy amelyek erős rázással, huppanással, hirtelen mozdulatokkal járnak! Minden esetben védened kell a hasadat! Jobb, ha kihúzod a listádról pl. a síelést, lovaglást, a kerékpározást, a labdajátékokat és értelemszerűen az extrém sportoknak sincs most helye.

Ezek a mozgásformák ideálisak a terhesség alatt:

 • séta
 • úszás, vízi torna
 • szobabiciklizés
 • kismamatorna, jóga, Pilates
 • relaxációs módszerek
 • tánc
 • jogging, kocogás (csak ha várandósságod előtt is rendszeresen futottál!)

Minden esetben figyelj oda a megfelelő folyadékpótlásra, testedzés közben is többször kortyolgass vizet! Egyetlen esetben se hagyd ki a bemelegítő gyakorlatokat és a mozgást levezető nyújtást, mindig ügyelj a tartásodra is, ne hagyd, hogy pocakod előre húzza a gerincedet! A fokozott izzadás miatt jobb, ha rétegesen öltözöl fel a sport idejére. Szerezz be egy megfelelő sportmelltartót és egy olyan sportcipőt, mely jól tartja a bokádat!

Hagyd abba a sportolást, és fordulj orvoshoz, ha:

 • hüvelyi vérzést,
 • hirtelen fellépő hasi fájdalmat,
 • fejfájást, látászavart,
 • szédülést,
 • hirtelen fáradtságot tapasztalsz!

Gyógyszerek

Talán Te is azok közé tartozol, akik kismamaként nem szívesen szednek gyógyszereket, mert tartasz attól, hogy azok használatával kárt teszel magzatodban. Ne aggódj, nagyon sokféle készítmény alkalmazható várandósan is, de mindenképpen beszéld meg kételyeidet orvosoddal!

Krónikus betegség esetén valószínűleg a várandósság ideje alatt is szedned kell gyógyszereket, de mindenképp fontos, hogy olyan kezelésben részesülj, ami a terhesség mellett is nyugodtan folytatható, erről minden esetben kezelőorvosaiddal kell konzultálnod, lehetőleg még a fogamzás előtt. Hirtelen fellépő probléma esetén szintén keresd orvosodat, hogy olyan gyógyszert kapj, amit biztonságosan szedhetsz várandósan is!

Kávé- és alkoholfogyasztás, dohányzás és a drogok

Kerüld a nagy mennyiségű koffeinbevitelt, mivel az csökkenti a szervezetedben a tápanyagok felszívódását, így hatással lehet a magzatra is, valamint összefüggésbe hozták koraszülés és nem megfelelő súlyfejlődés eseteivel is! Napi maximum egy csésze kávé vagy tea azonban nem árthat a babának. Az energiaitalokat, kólát, szénsavas üdítőket és a jeges teát több okból is hanyagold: egyrészt ezeknek is jelentős a koffeintartalmuk, másrészt a szénsavas, cukros üdítők ebben azidőszakban különösen kedvezőtlenül hatnak a Te szervezetedre is.

A nagy mennyiségű vagy rendszeres alkoholfogyasztás különösen veszélyes a magzatra, veleszületett fejlődési rendellenességet is okozhat. A legszerencsésebb, ha teljesen tartózkodsz az alkohol fogyasztásától, de ha nagyon vágysz rá, alkalomszerűen néhány korty minőségi vörösbor nem okoz problémát. Mégis a legjobb, ha rákérdezel orvosodnál, hiszen minden várandósság más és más.

Talán mondani sem kell, hogy a dohányzás és drogfogyasztás káros hatással van a fejlődő magzatra; vetéléshez, koraszüléshez, születési rendellenességekhez vezethet, ezért ezekről a szenvedélyekről – amennyiben érintett vagy benne – mindenképpen le kell mondanod!

Ha rendszeresen mozogsz és kiegyensúlyozottan táplálkozol, nem csak a várandósság időszakát könnyíted meg, de a szülés után is fittebb és erőteljesebb leszel. Gyorsabb lesz a regeneráció, jobban viseled majd az előtted álló kihívásokat és fizikai akadályokat.

(Visited 58 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által