Vizesedés, lábdagadás terhesség alatt – Komoly bajt is jelezhet!

 

A lábdagadás, vagy vizesedés gyakran a terhesség természetes velejárója, azonban egyes esetekben komoly bajt is jelezhet. Nem árt tehát tisztában lenni vele, meddig tekinthető normálisnak és mikortól számít kórosnak a vizesedés.

 
A terhesség vége felé sok kismamával előfordul, hogy estére megdagad a lába, a feszülő bőr és a fájdalom sok kényelmetlen percet és aggodalmat is okozhat. A nyári nagy melegben ez hatványozottan fordul elő. Szerencsére reggelre általában magától is megszűnik a dagadás, de azért érdemes mindent megtenni a kellemetlen tünetek enyhítése érdekében.  

Mitől alakul ki a vizesedés?

 A hormonális változások következtében a szervezet több vizet tart vissza, hiszen a magzatnak nagyobb mennyiségű vízre van szüksége. Emellett a növekvő méh fokozott nyomást gyakorol a kismedencei visszerekre, ezzel akadályozva a vér visszaáramlását a végtagokból. A lábdagadást ráadásul egyéni hajlam is súlyosbíthatja, ezért olyan gyakori a kismamák körében. 

Mit tehetsz a lábdagadás ellen?

 Több mindent tehetsz annak érdekében, hogy enyhítsd a kellemetlen tüneteket. Nap közben sétálj és kerüld a hosszas ácsorgást. Esténként pihenj és polcold fel a lábadat. Ha szükséges, viselj kompressziós harisnyát.  

Furának tűnhet, de ilyenkor nem csökkenteni, hanem növelni kell a folyadékfogyasztást, hiszen az serkenti a veseműködést és ezáltal elősegíti a víz távozását. Emellett érdemes csökkenti a só- és cukorbevitelt és olyan zöldségeket fogyasztani, melyeknek vízhajtó hatása van (pl. burgonya, uborka, barnarizs, petrezselyem).  

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Vannak olyan esetek, amikor a lábdagadást nem szabad félvállról venni. Ha a láb mellett az arc, a szemhéjak és a kéz is feldagad, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, hiszen a tünetegyüttes a preeclampsia, vagyis a terhességi magas vérnyomás tünete lehet. A vizesedés mellett terhességi toxémiára utalhat az erős fejfájás, látászavar, hasi fájdalom, szédülés, hányás és légzési nehézségek is.  

 A betegségről, mely akár végzetes is lehet az anyára és a magzatra nézve, itt olvashatsz bővebben: https://edeskisbabam.hu/eletveszelyes-is-lehet-megis-sokan-nem-tudnak-rola-a-terhessegi-toxemia/ 

Akkor is sürgősen keresd fel az orvosod, ha a lábdagadás csak az egyik lábadon jelentkezik, ez ugyanis mélyvénás trombózisra utalhat. A terhesség alatt a trombózis kockázata nő, mivel a hormonális változások hatással vannak a véralvadásra, illetve a kismedencei terhelés folytán a véráramlás lassul.  

Szerencsére a várandóssághoz kapcsolódó vizesedés a szülés után nyomtalanul elmúlik, nem kell miatta aggódni.  

Szerző: Teszkó Szilvia

(Visited 262 times, 35 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől