Vérzés terhesség alatt – mi okozhatja? 

 

A terhesség alatti vérzés az egyik legfélelmetesebb tünet, amit a kismamák tapasztalhatnak. Van, amikor teljesen ártalmatlan, jelezhet azonban méhen kívüli terhességet, koraszülést, vagy a méhlepény rendellenességét is. Éppen ezért mindig érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderítsétek, mi okozza a vérzést.  

A terhesség alatt a méh vérellátása megnő, ezért akár egy rákszűrés, vagy szexuális együttlét is okozhat enyhe pecsételő vérzést.  

Vérzés az első trimeszterben 

Beágyazódást kísérő vérzés 

A beágyazódást kísérő enyhe vérzés teljesen természetes jelenség. A megtermékenyülést követő 10-14. napon fordul elő, amikor a petesejt beágyazódik a méh nyálkahártyájába. Az időpontja nagyjából megegyezik a következő menstruáció időpontjával, de ez a vérzés jóval gyengébb, mint a menstruációs vérzés. 

Méhen kívüli terhesség 

A méhen kívüli terhességet általában a 6. és 9. hét között szokták felismerni, pecsételő vérzés, alhasi fájdalom és a havi ciklus kimaradása együttesen jelezheti. Az édesanya akár életveszélyes állapotba is kerülhet a méhen kívüli terhesség következtében, ezért ismeretlen eredetű vérzés és fájdalom esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.  

Vetélés 

Az első trimeszteri vérzés sajnos vetélést is jelezhet. Ebben az esetben a vérzés lehet kis mennyiségű barnás, vagy szövetekkel és vérrögökkel járó erős vérzés is. Vetélés után szintén fel kell keresni a nőgyógyászt, aki megállapítja, hogy szükség van-e nőgyógyászati küretre, vagy sem.  

Fertőzés 

A hüvelyi fertőzések pecsételő vérzést okozhatnak, mely nem csak zavaró, de azonnali kezelést igényel. A felszálló fertőzések ugyanis akár a magzatot is károsíthatják, vagy koraszülést okozhatnak. 

Vérzések okai a 2. és a 3. trimeszterben

Méhlepény rendellenességei 

A második és harmadik trimeszterben a vérzések többségét a méhlepénnyel kapcsolatos problémák okozzák. A mélyen tapadó méhlepény a hüvelyi szülést is akadályozhatja és általában többször ismétlődő vérzésre lehet számítani. Az elöl fekvő lepény esetén akár hirtelen, nagy mennyiségű friss vérzést is tapasztalhatunk.  

A korai lepényleválás szintén komoly probléma. Vérzés nem mindig jelentkezik, de ha igen, általában erős, friss vérzéssel jár és azonnali műtétre van szükség.  

Méhnyak elváltozásai, méhnyak elégtelenség 

A méhnyak elváltozásai, esetleges fertőzése szintén okozhat vérzést, a méhnyak elégtelenség pedig koraszüléshez is vezethet.  

Koraszülés 

A szülés idő előtti megindulását szintén kísérheti vérzés, bármilyen koraszülésre utaló tünet esetén orvoshoz kell fordulni.  

Előző császármetszés hegének szétválása 

Ez az állapot komoly fájdalommal és vérzéssel jár, szintén azonnali kezelést igényel.  

Nyákdugó távozása 

A nyákdugó, vagyis a véres, barnás színű nyák távozása a szülés előtti természetes folyamat. Arra utal, hogy hamarosan beindul a szülés. A tágulási szakaszban szintén tapasztalhatunk vérzést, ez általában a méhösszehúzódások megjelenése után jelentkezik.  

 Vérzés esetén fontos tehát, hogy kiderítsük mi okozza. Enyhe vérzéseknél nem mindig derül ki a kiváltó ok, az orvosok ilyenkor elővigyázatosságból sok pihenést, ágynyugalmat javasolnak.  

 Szerző: Teszkó Szilvia

(Visited 515 times, 3 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől