A várandósság első hónapja

A várandósság első hónapja a fogantatásról és a beágyazódásról szól. Mire kiderül, hogy gyermeket vársz, a pocakodban lakó embrió már szédítő sebességgel fejlődik.

Kilenc hónap, vagy negyven hét?

A terhességet valójában nem is kilenc hónapra, hanem 40 hétre számolják, így a terhesség első hetében még az utolsó menstruáció zajlik. Aki tudatosan készül a terhességre, az már a várandósságot megelőzően is elkezdheti a folsav szedését.

A fogantatás szabályos, 28 napos ciklus esetén általában a 14. nap környékén következik be, legalábbis ilyenkor a legmagasabb a teherbeesés valószínűsége.

A beágyazódás

A megtermékenyített petesejt a méhbe kerül, hogy beágyazódhasson. A beágyazódás során kis mértékű pecsételő vérzés előfordulhat, ettől nem kell megijedni.

A beágyazódás jeleiről itt olvashatsz bővebben:https://edeskisbabam.hu/terhes-vagyok-vagy-nem-a-beagyazodas-jelei/

A baba neme a fogantatás pillanatában eldől. A megtermékenyítést követő 6-12 napon belül az anya szervezetében elkezd felszabadulni a terhességi hormon, vagy hCG hormon. Ez a hormon figyelmezteti a petefészket, hogy nincs szükség tüszőérésre, növekszik az ösztrogén és a progeszteron szintje a szervezetben.

Az érzékeny terhességi tesztek akár már a soron következő vérzés esedékességének első napján kimutathatják a terhességet. Amennyiben a teszt pozitív, érdemes felkeresni nőgyógyászunkat.

A terhesség jelei

Az arra érzékenyeknél már észlelhetőek a várandósság legkorábbi jelei is, a menstruáció kimaradása, fáradékonyság, hányinger, feszülő mellek, puffadás, hangulatingadozás és gyakori vizelési inger.

Akit már ebben az időszakban hányinger gyötör, az lehetőleg tartson magánál mindig egy kis kekszet, amit szükség esetén elrágcsálhat, illetve egyen többször keveset és lehetőleg magasabb szénhidrát tartalmú ételeket.

Az embrió fejlődése meglehetősen gyorsan zajlik, a megtermékenyülés utáni 22. napon már dobogni kezd a szív. Ebben az időszakban záródik a velőcső, emiatt rendkívül fontos, hogy a kismama lehetőség szerint már a fogamzást megelőző időszakban szedjen folsavat.

A 4. héttől a tizedik hétig az embrió összes szerve kifejlődik, ezért a magzat ebben a szakaszban a legérzékenyebb. Ha rendszeresen szedsz valamilyen gyógyszert (akár nem vényköteleset is), akkor feltétlenül kérd ki orvosod véleményét, hogy biztonságos-e a szedése. Kerüld az alkoholt, a dohányzást és az egyéb, egészségre ártalmas szerek használatát.

Szerző: Teszkó Szilvia

(Visited 640 times, 2 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől