Terhes vagyok, vagy nem??? – A beágyazódás jelei

A beágyazódás a terhesség korai szakasza, amikor a megtermékenyült petesejt a méh falához tapad. Ha megtörtént a beágyazódás, emelkedni kezd a terhességi hormonok (ösztrogén, progeszteron, HCG) szintje. A beágyazódás után a méhnyálkahártya nem válik le, tehát elmarad a menstruáció.

Mikor történik a beágyazódás?

A beágyazódás általában a peteérés (ovuláció) után 6-12 nappal, a fogantatás után 8-9 nappal következik be. A pontos időpont attól függ, hogy a fogantatás az ovulációs időszak elején vagy végén történt meg.

Egyesek észlelnek tüneteket a beágyazódáskor, mások egyáltalán nem, így az hogy nem tapasztalsz semmilyen tünetetet még nem jelenti azt, hogy nem vagy terhes.

Mik a beágyazódás tünetei?

Vérzés

Van, aki a beágyazódás idején enyhe vérzést, rózsaszín vagy barna pecsételést tapasztal. Ez a fajta vérzés néhány nappal, vagy héttel a menstruáció előtt lép fel. Ez a fajta vérzés nem nagy mennyiségű, nem összetéveszthető a menstruációval.

Fájdalom

Enyhe hasi görcsök, hasi érzékenység vagy derékfájás szintén előfordulhat ebben az időszakban. A tüneteket a hormonszintek változása okozza.

Folyás

A beágyazódás után a méhnyaki nyák vastagabb, sűrűbb, átlátszó, vagy fehér színű. Az első hetekben pedig még sűrűbbé, fehérré, vagy sárgássá váli a megnövekedett progeszteron és ösztrogén mennyisége miatt. Ez azonban nem egzakt mutatója a beágyazódásnak, hiszen a nyákot rendkívül sok dolog befolyásolhatja.

Puffadás

A megnövekedett progeszteronszint lassítja az emésztőrendszer működését, ami puffadást okozhat. Ez azonban menstruáció előtt szintén gyakran előfordul, így önmagában ez sem biztos előjelző tünet.

Mellek érzékenysége

Még egy olyan tünet, ami a menstruáció előtt is rendszeresen előfordul. Annyi a különbség, hogy a terhesség korai szakaszában a mellek feszülése, érzékenysége általában erősebb, mint a szokásos havi periódusban.

Hányinger

Szintén a megnövekedett progeszteronszint okozza. Általában nem is beágyazódáskor, hanem a terhesség 4-5. hetében jelentkeznek az első rosszullétek.

Fejfájás

A fejfájás szintén nem egy megbízható tünet, de a többi tünettel együtt már utalhat terhességre.

Ezek a tünetek tehát akkor sem jelentenek feltétlenül terhességet, ha együtt jelentkeznek. A terhességi tesztek gyártói szerint a tesztet már a várható menstruációt megelőző 6. napon is elvégezheted, de ilyenkor a negatív teszt nem jelenti azt, hogy biztosan nem vagy terhes.

A menstruáció elmaradása már komoly jele lehet az esetleges terhességnek, de a terhességet teljes bizonyossággal az orvosnak kell megállapítania.

Ha viszont kiderült, hogy tényleg terhes vagy, akkor kövesd nyomon babád fejlődését:

https://edeskisbabam.hu/varandossag-2/

Megtudhatod, hogy melyik hónapban mi történik a babáddal a pocakban, mire kell odafigyelned neked és milyen vizsgálatok várnak rád.

Szerző: Teszkó Szilvia

 

 

(Visited 18 126 times, 45 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől