A várandósság harmadik hónapja

Máris elérkeztünk az első trimeszter végéhez! A 12. hétre az embrió szervei teljesen kialakulnak, sőt innentől kezdve már magzatnak hívjuk a pocaklakódat. A legtöbb kismamánál a reggeli rosszullétek enyhülnek és sokaknál már a pocak is láthatóvá válik. Eljön az első genetikai ultrahang vizsgálat ideje is.

Fiú vagy lány

A 9.-10. héten hatalmas fejlődés figyelhető meg: az embrió testsúlya több mint 75%-kal növekszik. A 9. hetes embrió már szopja az ujját és képes lenyelni a magzatvizet is, vagy éppen fejét előre-hátra mozgatni. A 10. héttől már magzatnak hívjuk a fejlődő kis életet, ráadásul már azt is tudjuk, hogy fiúról vagy lányról beszélünk. A lányoknál kialakulnak a petefészkek, míg a fiúknál a herék megkezdik a tesztoszteron előállítását. Bár a magzat neme már a megtermékenyítéskor eldől, a külső ivarszervek most különíthetők el a fiúknál és a lányoknál. A gégében megjelennek a hangínak, melyek elindítják a hangszál fejlődését.

Ásító kisbaba

A 10 hetes magzat tud ásítani, gyakran nyitogatja a száját. A legtöbb magzat szopja a jobb hüvelykujját. A legtöbb csontban zajlik a csontképződés, valamint megindul a körmök fejlődése a kézen és a lábon. A különálló ujjbegyek is ezen a héten jelennek meg. Ekkor alakul ki az ujjlenyomat.

20 fog a fogínyben

11 hetes korban az orr és az ajkak teljesen kialakulnak. A belek megkezdik a magzat által lenyelt glükóz és víz felszívását. Tovább fejlődnek a karok és lábacskák, melyeket már külön-külön is képes mozgatni. A 20 tejfog kezdeménye is megjelenik. A két agyfélteke már jól elkülönül, és a szív is kettétagolódik a szívsövény által. A szem és szemhéj szintén jól megfigyelhető ebben az időszakban. A magzat teljes hossza elérheti a 75 mm-t, súlya 7 g körül van. A baba feje ilyenkor a teste hosszának felét teszi ki.
A 12. hét jelzi a terhesség első harmadának végét. A száj belsejét elkülöníthető ízlelőbimbók borítják. A bélmozgás fejlődése ezen a héten indul meg. A magzat és újszülött vastagbeléből először távozó anyag neve magzatszurok.

Tünetek a kismamánál

A harmadik hónapban még mindig előfordulhat hányinger, vagy hányás, a szerencséseknél viszont általában enyhülés tapasztalható az előző hónaphoz képest.
Sokan tapasztalnak puffadást és székrekedést, mivel a méh mérete egyre növekszik, a relaxin hormon hatására pedig lassul a bélmozgás. Gyomorégés is előfordulhat, amelyre azonban tanácsos az orvosod által ajánlott szereket alkalmazni. Ebben az időszakban a vény nélküli gyógyszerek próbálgatása egyáltalán nem javasolt.
A fáradtság, mint tünet szintén ismerős lehet az előző hónapokból, sőt enyhe szédülés és fejfájás is előfordulhat. Klasszikus tünet a növekvő étvágy és bizonyos ételek utáni sóvárgás, valamint a hangulatingadozások is.
A hüvelyváladék mennyisége is növekszik, ez azonban nem jelent problémát, hacsak nem színes, vagy kellemetlen szagú folyásról van szó.
A mellbimbók színe sötétedni kezd és barna foltokat fedezhetsz fel az arcon, illetve a köldöködtől a szeméremig egy csík kezd kialakulni. Ezek miatt a tünetek miatt nem kell aggódnod, a szülés után elhalványulnak, majd teljesen el is múlnak.

Mire figyelj oda a harmadik hónapban

Ügyelj az egészséges táplálkozásra és szedj terhesvitamint, hiszen ezek a készítmények általában minden olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amire neked és babádnak szükséged van. Konzultálj orvosoddal, hogy milyen mozgásformát végezhetsz ebben az időszakban. A rázkódással járó sportokat már most is célszerű elkerülni.
Pihenj és aludj sokat, bár ezt valószínűleg mondani sem kell, hiszen a legtöbb kismama nagyfokú fáradtságot tapasztal ebben az időszakban.
Valószínűleg már kezded kicsit szűknek érezni a nadrágjaidat, sőt lehet, hogy a pocakod már szépen domborodik, úgyhogy elkezdhettek gondolkodni azon, kinek hogy jelentitek be a kicsi érkezését.

Vizsgálatok az első trimeszter végén

Az első trimeszter vége egyben az első genetikai ultrahang vizsgálat ideje. A 11-13. héten az ultrahang segítségével szűrik a magzat fejlődési rendellenességeit, sőt ha elmúltál 37 éves, akkor kötelező genetikai tanácsadáson is részt kell venned. Ha az ultrahangos vizsgálatot követően felmerül az esetleges genetikai rendellenesség gyanúja, akkor a 12-13 héten a méhlepény, a 16-17. héten pedig a magzatvíz vizsgálatával kaphatsz biztosabb eredményt. Kérhetsz speciális vérvizsgálatot is (kombinált és integrált teszt), ezeket a vizsgálatokat azonban az OEP nem finanszírozza, így a költsége téged terhel.
Ha eddig nem kerested fel a fogorvosodat ne halogasd tovább és természetesen egy teljes vérképvizsgálatra is szükség lesz a nőgyógyászod beutalója alapján.

A várandósságod egyre inkább kézzelfogható és hamarosan a nagyvilág is tudni fog róla. A második trimeszterben valószínűleg már kevesebb kellemetlen terhességi tünettel kell megküzdened és kiélvezheted, hogy mindenki örül és gratulál a várandósságodhoz.

Szerző: Teszkó Szilvia

(Visited 257 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által