Utazás várandósan

Ha minden rendben zajlik várandósságod során, nyugodtan utazgathatsz, nem kell a négy fal közé kényszerülnöd. Azonban jobban teszed, ha felkészülten vágsz neki az utazásnak, hogy ne érjen semmilyen kellemetlen meglepetés. Cikkünk ebben segít Neked.

Nyaralásra vagy telelésre, feltöltő kikapcsolódásra a várandósság második trimesztere a legideálisabb, mivel közérzeted ekkor a legkiválóbb, és még pocakod mérete sem akadályoz a mindennapos tevékenységekben. Vezethetsz autót, és repülőgéppel is utazhatsz, de ezt mindenképpen beszéld meg orvosoddal! A vonat is jó alternatívája lehet az autónak, hiszen akkor állsz fel amikor akarsz és a WC is mindig elérhető távolságban van.

Hogyan válassz úticélt:

  • olyan helyre lehetőleg ne utazz, ahol szükségesek a védőoltások,
  • kerüld az olyan országokat, ahol forróság van és magas a páratartalom,
  • ne utazz 2000 m feletti hegyekbe, mert az oxigénhiány megviselhet benneteket,
  • körutazás helyett válassz inkább üdülésjellegű programot.

Mielőtt elindulsz, köss megfelelő biztosítást is, hiszen bármikor szükséged lehet egy gyors vizsgálatra, esetleg egy halaszthatatlan beavatkozásra.

Ha már kiválasztottad az úticélt, gondolj a következőkre is:

  • mindig tartsd magadnál várandósgondozási kiskönyvedet és leleteidet,
  • figyelj oda, hogy mit eszel és iszol, tájékozódj, iható-e a csapvíz az adott helyen, tartsd be a várandós étrendedet,
  • hasmenés esetén igyál nagyon sokat és fordulj orvoshoz,
  • kerüld az erős napfényt, és csak abban az esetben ússz, ha a víz megfelelő tisztaságú!
  • készíts össze egy útipatikát! A hosszabb utazásokon mindenképpen legyen nálad láz- és fájdalomcsillapító, lázmérő, orrcsepp, utazási hányinger elleni szer, savlekötő, hasmenés, illetve székrekedés elleni szer, a rendszeresen szedett gyógyszerekeid, vitaminok, kenőcs bőrgyulladásra, leégésre, kullancs-, illetve szúnyogriasztó, sebtapasz, fertőtlenítőszer és fertőtlenítő kéztörlő.

Autós utazás

Különösebb veszélyt nem jelent az autós utazás, akkor lehet kényelmetlen, ha hosszú ideig kell egy helyben ülnöd. Időnként állj meg egy pihenőnél és sétálj, mozgasd át magad! Útközben pedig tornáztasd vádlidat!

Mindig kösd be magad! Az öv alsó részét vezesd át a hasad alatt (helyezd rá medencecsontodra), a vállrészét pedig pocakod felett! Ha szeretnéd kényelmesebbé tenni az utazást, szerezz be övterelőt!

Amikor nem Te vezetsz, told hátra az ülést, hogy kinyújthasd lábadat, és használj nyakpárnát!

Mindig tarts kéznél egy kis enni- és innivalót, figyelj oda a rendszeres folyadékbevitelre, így elkerülheted a szédüléses rosszullétet!

Lehetőség szerint kerüld a nagy melegben való utazást, ill. útnak indulást!

A várandósság utolsó heteiben már lehetőleg ne vállalkozz hosszabb autóútra!

Repülős utazás

Mielőtt megvennéd a jegyet, előtte mindenképp kérd ki kezelőorvosod véleményét arról, hogy repülhetsz-e!

Az első három hónapban, ha nem muszáj, ne ülj repülőre! Ha egyébként is gyakran émelyegsz, vagy hányingered van, le- és felszálláskor ez az állapot rosszabbodhat, így utazás előtt érdemes az orvosoddal egyeztetni, szedhetsz-e valamilyen gyógyszert utazási betegség ellen.

Nézz utána az adott légitársaságnál, hogy milyen különleges előírások vonatkoznak a kismamákra! Egyes légitársaságok a várandósság 24. hetétől orvosi igazolást kérnek, és általában a 36. hétig engedélyezik a repülést.

Jegyvásárláskor, ha lehetséges, a sor szélére, a folyosó mellé kérj helyet!

A trombózis elkerülése érdekében célszerű óránként felállnod és járkálnod. Ülő helyzetben végezz vénás tornát: sarok- és lábszáremelést, térdemelést, lábfejkörzést. Jól eshet a nyakhajlítás és vállkörzés is. A trombózis megelőzésében sokat segíthet egy kompressziós combfix is.

Vigyél magaddal kekszet vagy kétszersültet, illetve friss zöldséget, gyümölcsöt!

Mivel a repülőn sokkal szárazabb a levegő ne feledkezz meg a folyadékbevitelről sem, igyál sok vizet vagy gyümölcslevet!

És ami a legfontosabb: érezd jól magad és ne stresszelj. Örülj neki, hogy még a szülés előtt időt szánhatsz egy kis kikapcsolódásra.

(Visited 464 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől