Textilek a babaszobában

Ha úgy érzed, nem elég otthonos, nem elég meleg az otthonod, szinte biztos, hogy hiányoznak, vagy nem megfelelőek a textilek. Ezek a kiegészítők adják meg azt a kis pluszt, amelyekkel egy ház igazi otthonos élettérré válik. Ha a kisbabád szobájának a textileit gondosan megválogatod, garantáltan egy kedves, otthonos környezetet tudsz kialakítani a számára.

Milyen textilekkel egészítheted ki a babaszobát?

Annak ellenére, hogy napjainkban egyre inkább elterjed a modern / minimál lakberendezési stílus, még mindig a függönyök és szőnyegek az otthonos élettér alap kiegészítői. Ezért a babaszoba berendezésének megtervezésekor is érdemes ezekre nagy hangsúlyt fektetni. Ha egy picit elengeded a fantáziád, rengeteg lehetőséget találsz arra, hogy további textileket csempéssz a kisbabád környezetébe. Ilyen például egy-egy díszpárna a szoptatós fotelbe helyezve, egy cuki rácsvédő és hozzá illő babaágynemű szett a kiságyba, egy zsebes tároló a kiságy szélére, ami ráadásul praktikus is. A baldachinok igazán mutatósak és biztosan felkeltik a látogatók figyelmét. Ami hasznos textil kiegészítő és nem csak a babaszoba dekorációjaként jó választás, hanem az otthonod bármely helyiségében hasznos szerepet tölt majd be, az a babafészek és a szoptatós párna.

Milyen színű textileket válassz?

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk a babaszoba ideális színeiről, ennek megfelelően próbáld kiválasztani a textileket is. Példánkban egy fiú baba szobáját rendeztük be: mivel a fiú szobában a kék szín egy nagyon kedvelt választás, mi is ezt választjuk. Nem falszínként alkalmazzuk, mert nagy felületeken hideg érzetet kelthet. Egy szép, meleg, világos bézs színt választunk a falra, mellé pedig a világos kék egy szintén meleg árnyalatát második színnek, amit feldobhatunk sötétkék kiegészítőkkel. Ez esetben a textilek lehetnek például világos kékek, sötét kék mintával. Érdemes először az alapszíneket kiválasztanod: a falszíneket, a tapétát, a bútorokat. Amikor ezzel végeztél, jöhetnek a kiegészítők: a textilek és a dekoráció.

Mintás, vagy egyszínű?

A babaszobába leginkább a mintás kiegészítőket javasoljuk. Az egyszínű kiegészítő általában komolyabb, elegánsabb választás, míg a mintás egy vidámabb, játékosabb környezetet eredményez. Ha hosszú távon szeretnél gondolkodni, ne a legbabásabb mintát válaszd. Mikor nézelődsz, tedd fel magadnak a kérdést, hogy a választott minta egy óvodásnak, vagy akár kisiskolásnak is megfelelő lesz-e? Teljesen reális, ha öt-hatévente lecseréled ezeket a kiegészítőket, így mire a gyermeked iskolába megy, már teljesen új mintájú szőnyeggel és függönnyel lepheted meg, de ha nagyon kisbabás a textilek mintája, könnyen előfordulhat, hogy már az óvodás kort sem érik meg.

Kedvenc mesehősök vs. klasszikusok

Ahogy a gyermeked cseperedik, folyamatosan lesznek majd kedvencei: állatok, mesefigurák, játékok, akár elfoglaltságok stb. Ha úgy döntesz, hogy lecseréled a szobájában a kiegészítőket, ne feltétlenül ezeknek a kedvenceknek megfelelően válaszd ki a mintákat, hiszen ezek nagyon gyakran cserélődnek. Ha szeretnéd, hogy a gyerekszoba textileinek a mintái és a dekoráció is ennek megfelelő legyen, akár havonta újabb és újabb darabokat kell majd vásárolnod. Próbálj olyan mintát választani, ami „semleges”, igaz, hogy épp nem ez a minta a gyermeked aktuális kedvence, de ha tetszik neki, akkor valószínűleg nem fogja hamar megunni, akkor sem, ha a kedvencei már teljesen mások, mint két héttel ezelőtt voltak. Például az aranyos állatkákat általában kedvelik a gyerekek.

Otthonunk berendezésekor gyakran elbizonytalanodunk azzal kapcsolatban, hogy vajon megfelelően döntünk-e egy-egy termék kiválasztásakor. Ha kíváncsi vagy arra, hogyan fog kinézni a babaszoba, még mielőtt bármit vásárolnál, a Legjobb Gyerekszoba látványtervei alapján biztos döntést hozhatsz.

(Visited 66 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által