Ez az ideális szín a babaszobába!

Minden szülőnek kihívást jelent a babaszoba ideális kialakítása, de a legnagyobb fejtörést a megfelelő színek kiválasztása okozza. Amikor a színeken gondolkodsz, érdemes egyetlen szín helyett színkombinációt választani, hiszen nincs olyan helyiség, ahol mindössze egyetlen szín jelenik meg. Általában három szín adja meg egy-egy szoba hangulatát, de szerencsére két megfelelő színt is elegendő kiválasztanod, a cikk végére tudni fogod azt is, hogy miért és hogyan.

Kell egy alapszín

Először is, válassz egy olyan semleges színt, ami illik a környezethez és a ház többi helyiségéhez is. Ezt a színt használd a nagyobb felületeken, például a babaszoba falain. Milyen semleges színek közül választhatsz? A színtan szerint a semleges színek a fehér, a szürke és a fekete, de most ne ebből induljunk ki. Semleges alatt inkább forduljunk ez esetben a természetes színek felé: lehet ez a szín törtfehér, mint a kő, a fa, a vászon, vagy a gyapjú. Továbbá krémszín, bézs, barnásszürke, valamint halványbarna. A semleges színek közül a szürke napjainkban igen trendi választásnak számít és egy ennél melegebb, világos taupe szín is jó választás lehet. Ha kisebb helyiségben tudod csak kialakítani a babaszobát, akkor ne gondolkodj sokat, válaszd a fehéret, mert így tudod a leginkább növelni a teret, persze csupán optikailag.

Engedd el a fantáziád

Amint sikerült a megfelelő semleges színt kiválasztanod, következhet a másik szín, ami a helyiség hangulatát meghatározza majd. Itt már lehetsz egy kicsit bátrabb, de babaszoba esetén a halványabb színeket javasoljuk. Ez a szín megjelenik majd a helyiség berendezésének a fő elemein: a bútorokon (kiságyon, a szekrényen, komódon, fotelen), tapétán, függönyön, szőnyegen. Ahhoz, hogy ki tudd választani a megfelelő színt, érdemes egy kicsit utánajárni, melyik szín milyen hatással van ránk. Segítségképpen az alábbi felsorolásból azt is megtudhatod, melyik színt hol érdemes alkalmaznod.

Piros: lelkesítő, izgalmas, dinamikus hatással bír. Használata: nem ajánlott nagy felületen

Sárga: vidám, optimista, energikus szín, beindítja a kreativitást. Használata: bármely helyiségben

Narancs: meleg, barátságos hangulatot áraszt. Használata: közösségi terekben

Zöld: természetes, harmonikus, nyugtató hatású. Használata: gyerekszobában, irodában

Kék: hideg szín, ugyanakkor békét és harmóniát áraszt. Használata: hálószobában, irodában

Lila: kifinomultságot, nőiességet és jólétet szimbolizál. Használata: gyerekszobában, irodában

Szürke: Eleganciát, méltóságot és hűvösséget sugároz. Használata: nagyobb, világos terekben

Rózsaszín: Romantikus, energiát, vidámságot szimbolizál. Használata: kedvenc választás lányszobában

Barna: természetességet, megbízhatóságot és biztonságot sugall. Használata: bármely helyiségben

Fekete: a legerőteljesebb szín, vegyes érzelmeket vált ki. Használata: nem ajánlott nagy felületeken

Fehér: A tisztaság, az erkölcs és a béke színe. Tágítja a teret. Használata: bármely helyiségben

Játssz az árnyalatokkal

A babaszoba harmadik színének érdemes a már kiválasztott halvány szín egy sötétebb árnyalatát választani. Ezek az úgynevezett monokróm színek remek harmóniát biztosítanak. A választott szín sötétebb árnyalata jelenjen meg a legkisebb mennyiségben a babaszobában. Például a kiegészítőkön és a kisebb dekorációs elemeken, valamint a mintákban. Nézzünk egy példát: mivel a fiú szobában a kék szín egy nagyon kedvelt választás, mi is ezt választjuk. Nem falszínnek választjuk, mert nagy felületeken hideg érzetet kelthet. Egy szép, meleg, világos bézs színt választunk a falra, mellé pedig a világos kék egy szintén meleg árnyalatát második színnek, amit feldobhatunk sötétkék kiegészítőkkel.

Még egy kis plusz: a tónusokra is érdemes odafigyelni. Minden színnek létezik hideg és meleg árnyalata. Ha egy színből meleg árnyalatot választasz, érdemes a többi színnek is egy-egy meleg árnyalatát választanod és ugyanígy fordítva: hideg színtónus mellé lehetőség szerint egy másik hideg tónust válassz. Lehet, hogy ez nagy kihívást jelent, de ne aggódj. Ha nem sikerül, akkor is remek harmóniát tudsz létrehozni a két szín és a világos-sötét árnyalatok kombinációjával.

A babaszoba kialakításánál érdemes hosszú távon gondolkodnod, hiszen már egy éven belül rengeteget fognak változni a pici babád igényei. Ha nem szeretnél a folyamatos átalakításokra időt, energiát és pénzt áldozni és előre felkészülnél a gyermeked korának előrehaladtával bekövetkező változásokra, a Legjobb Gyerekszoba tervei alapján megtudhatod, mikor, milyen elemekkel kell majd kiegészítened gyermeked szobájának a berendezését.

Szerző: Kiss Dorottya
https://www.legjobbgyerekszoba.hu/

(Visited 168 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által