Tesók közös szobában

Mikor az első gyermeket várjátok nagy izgalommal, nem tudtok eléggé felkészülni, hiszen minden megváltozik. Emiatt nem is érdemes aggódni, hiszen végül minden úgy alakul majd, ahogy Nektek a legjobb. De mi a helyzet, ha kistesó érkezik?

Már jóval felkészültebb leszel

A második gyermek érkezésekor már nagyjából tudják a szülők, hogy mire számítsanak. Nem úgy készülünk ilyenkor, mint első alkalommal, vannak már konkrét elképzeléseink bizonyos dolgokról és a tapasztalataink is sokat számítanak, hiszen ilyenkor már jóval magabiztosabb az ember. Sok minden függ attól is, hogy mekkora lesz a korkülönbség a tesók között. A legtöbb szülő általában úgy dönt, hogy 2-3 évnél többet nem vár, ha tervezik a tesót, vagy tesókat is. Ideális esetben minden gyermek saját szobát kap, ilyenkor egyszerűbb a babaszoba kialakítása, hiszen a kétévesünk szobáját egyáltalán nem kell átalakítani mire a kistesó is megérkezik. Ha nagy a korkülönbség a testvérek között, annál inkább alakulnak a saját szokásai, igényei, amihez egy újszülött nem fog tudni alkalmazkodni, ami a nagyot még inkább felkavarhatja.

Ha nem lehet a kicsinek saját szobája

Gyakran előfordul, hogy a kisbaba helyét csak nagytesó szobájában van lehetőséged kialakítani, emiatt pedig muszáj egy kisebb vagy akár nagyobb átalakítást végezni a helyiségben. Attól függően, hogy mekkora a szoba alapterülete, többféle kialakításon is elgondolkodhatsz. Illetve, ami még befolyásolhatja a döntéseidet, az a tesók neme. Azonos nemű testvéreket általában tovább tudnak egy szobában nevelni a szülők, mint a különböző nemű gyerekeket, de nagyjából 8-10 éves koruk után számíthatsz arra, hogy a gyerekek már nem szívesen maradnak meg egy szobában együtt.

Hogyan alakítsd ki a tesók közös szobáját?

A legfontosabb, hogy a nagyobb helyigényű bútoroknak megtaláld a megfelelő helyet. Kisebb szoba esetén ez óriási kihívás. Hosszú távon könnyebb dolgod lesz, ha egyből úgy rendezed be a szobát, hogy már felkészülsz a változásokra: a nagyobb ágyaknak ugyanúgy be kell majd férnie, emellett két íróasztalnak székekkel, legalább egy gardróbszekrénynek és ne feledkezz meg a játékok és később az iskolaszerek tárolásáról sem. A babaágyak kisebb helyet foglalnak, de kalkulálj a 90×210 cm ággyal, hogy annak is legyen majd hely, ha cserélni kell a pici ágyakat. Ebből beszerezhetsz majd adott esetben emeletest is, illetve olyan szerkezeteket is lehet már kapni, amelyek felső szintjén az ágy, alul pedig az íróasztal kap helyet. Pici helyiség esetén érdemes ezeket a megoldásokat is fontolóra venned. Egy nagyobb gardrób elég lehet két gyermeknek is, viszont ahogy fejlődnek, egyre nagyobb igényük lesz majd egy-egy saját kis kuckóra, ami csak az övék. Ezt megoldhatod akár egy személyre szabott dekorációval is, ami még az ikertesók számára is jó megoldás lehet, hiszen az ízlésviláguk általában nekik is különböző. Felragaszthatsz az ágyak mellé különböző tapétacsíkokat, vagy falmatricákat, ami feltűnően jelzi, hogy melyik gyermekednek „hol a helye”. Ha a közös gyerekszoba alapterülete nagyobb, ezzel a módszerrel optikailag el is szeparálhatod őket. Különböző nemű tesók szobáját gyakran kétféle színnel festjük: jobb oldalon rózsaszín, bal oldalon kék (vagy fordítva), ennek megfelelő bútorokkal társítva akár két teljesen különböző berendezést is kialakíthatsz egy helyiségen belül.

Ha segítségre van szükséged

Minden csak attól függ, mekkora az a helyiség, amelyet a testvérek számára kialakítasz majd. Ha kihívást jelent a számodra a tesók közös elhelyezése, keresd bátran a Legjobb Gyerekszoba csapatát, akik nem csak a berendezést tervezik meg, de még látványterveken is megnézheted, hogy fog majd kinézni a gyerekszoba. A bevásárlólista alapján tudni fogod, milyen termékeket honnan kell beszerezned, de akár a meglévő bútoraidat is meg tudod tartani, lehet, hogy csak meg kell találni az ideális helyüket a szobában.

Szerző: Kiss Dorottya Legjobb Gyerekszoba

(Visited 97 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől