Terhességi cukorbetegség – árthat nekem, vagy a babámnak?

A terhességi cukorbetegség egy olyan probléma, mely mindenképpen odafigyelést és kezelést igényel, hiszen az anyára és a babára nézve is kockázatot jelent. A terhességi cukorbetegség a terhesség alatt alakul ki, de gyakran semmiféle tünettel nem jár, így kizárólag a szűrővizsgálat során derül fény rá. Ha azonban beigazolódott, hogy terhességi cukorbetegséggel állunk szemben, egy dietetikus segítségével összeállított diétával általában jól kordában tartható, kezelhető.

Mi okozza a terhességi cukorbetegséget?

A terhességi cukorbetegség akkor fordul elő, ha a szervezet nem tud elegendő inzulint előállítani a terhesség alatt. Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, a vércukorszint csökkentésében van kiemelkedő szerepe.

A terhesség alatt a szervezet több hormont termel, és egyéb változásokon is keresztülmegy, például súlygyarapodáson. Ezek a változások arra késztetik a szervezet sejtjeit, hogy kevésbé hatékonyan használják fel az inzulint, aminek következtében átmeneti inzulinrezisztencia jön létre: a sejtek kevesebb cukrot tudnak felvenni, a vércukorszint megnövekszik, ez pedig arra készteti a hasnyálmirigy sejtjeit, hogy még több inzulint termeljenek.

Tünetek és kockázati tényezők

A terhességi cukorbetegségnek általában nincsenek tünetei. A terhesség a 24. hetétől válik indokolttá ennek vizsgálata, ekkor derülhet ki és diagnosztizálhatják a rezisztenciát.

A terhességi cukorbetegség növelheti a terhesség alatti magas vérnyomás, az extrém súlynövekedés, a praeeclampsia, a császármetszés, a 2-es típusú diabetes, valamint a szív- és érrendszeri betegségek későbbi kialakulásának kockázatát.

Kialakulásához vezető kockázati tényezők lehetnek:

 • elhízás,
 • mozgásszegény életmód,
 • családi anamnézisben szereplő 2-es típusú diabetes,
 • előző terhesség(ek) során előforduló terhességi cukorbetegség,
 • nem megfelelő étrend.

Terhességi cukorbetegség kialakulásakor a baba is nagyobb kockázatnak van kitéve:

 • nagyobb testsúllyal születik
 • koraszülés veszélye merülhet fel
 • alacsony lesz a vércukorszintje
 • később nagyobb eséllyel alakul ki nála 2-es típusú cukorbetegség

Az inzulinrezisztencia kezelése

A terhességi cukorbetegség kezelésének kulcsa a személyre szabott diéta összeállítása, amely mindenki számára egyedi. A dietetikus tanácsot ad az étrendet illetően, hiszen figyelembe kell venni az illető életkorát, egyéb betegségeit, testtömegét, jelenlegi életmódját, általános állapotát. Ennek során meghatározásra kerül, hogy a kismamának összesen hány gramm szénhidrátot szükséges fogyasztania a nap folyamán, illetve étkezésenként a vércukorszint normalizálásához.

Miben segít a dietetikus a terhességi cukorbetegség esetén?

 • Segít a személyre szabott megfelelő összetételű, változatos étrend kialakításában
 • Meghatározza az egy nap alatt, illetve étkezésenként elfogyasztandó optimális szénhidrát-mennyiséget
 • Tájékoztatást ad a lassú és gyors felszívódású szénhidrátokról
 • Megtanítja, hogyan kell az ételek szénhidrát-tartamát számolni, nyomon követni
 • Segít a megfelelő alapanyagok kiválasztásában

 A rendszeres, mérsékelten intenzív fizikai tevékenység (például a gyors séta) csökkenti a vércukorszintet, és érzékenyebbé tesz az inzulinra, így a szervezetnek nem lesz szüksége rá, hogy többet termeljen.

A baba fejlődését természetesen folyamatosan figyelni kell, de ez a várandósgondozások alkalmával meg is történik.

Ha az egészséges táplálkozás és az aktív életmód nem elegendő a vércukorszint szabályozásához, az orvos döntése alapján gyógyszeres kezelésre is sor kerülhet.

Szerző: For Life Medical Center

https://forlifemedical.hu/

(Visited 203 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől