Terhesgondozás – Ki az, aki segít neked a várandósság ideje alatt

Mikor kiderül, hogy babát vársz, a nagy öröm mellett hirtelen rád szakad egy csomó információ és elintéznivaló. Cikkünk segítséget nyújt abban, kik támogatnak Téged a várandósság során, nem csak orvosi, de minden egyéb szempontból is (pl. hivatalos ügyek intézése, ellátások, igazolások, lelki egészség, felkészülés a szülésre).

A várandósgondozás célja a kismama egészségének megőrzése, ill. a magzat egészséges fejlődésének és megszületésének elősegítése. Fontos a veszélyeztetettség és a szövődmények megelőzése, ezek mielőbbi felismerése is. A szülésre, az újszülött korai kötődésére, a szoptatásra és a csecsemőgondozásra való felkészítés szintén a várandósgondozás része.

Kik végzik a várandósgondozást?

Szülész-nőgyógyász szakorvos

A szülész-nőgyógyász szakorvos olyan felelős személy, aki a rizikóbesorolást követően a várandósgondozásodat szakellátás keretében végzi.

Feladatköre:

 • elvégzi a szükséges vizsgálatokat,
 • tájékoztat az egészséges életmódról,
 • felhívja figyelmedet a folsav és D-vitamin fontosságára,
 • tájékoztat, tanácsokkal lát el, segít felkészülni a szülésre,
 • együttműködik védőnőddel, háziorvosoddal, szülésznőddel, szükség esetén szakorvosokhoz irányít,
 • ellenőrzi, hogy részesülsz-e védőnői gondozásban, elvégezték-e a kötelező vizsgálatokat és hogy ezeket megfelelően dokumentálták-e a várandósgondozási könyvedben,
 • alacsony vagy magas rizikócsoportba sorol.

2014 óta a törvény megengedi, hogy a szakorvosok mellett már a szülésznők is végezhessenek terhesgondozást. A szülésznők azonban csak a várhatóan problémamentesen zajló várandósság esetén lehetnek felelős személyek. A magas rizikócsoportba sorolt anyák gondozása továbbra is a szakorvosok feladata marad.

Miután orvosod egyértelműen megállapította méhen belüli, élő várandósságod tényét (és erről igazolást is adott), onnantól kezdve egészen a szülésig tart a gondozás időszaka. Ez idő alatt szülész-nőgyógyászod figyelemmel kíséri magzatod fejlődését, elvégzi a szükséges szűrővizsgálatokat, felderíti a lehetséges rizikófaktorokat. Nagyon fontos a közted és orvosod közötti bizalmi kapcsolat, hiszen életed legfontosabb időszakát éled. A cél az, hogy nyugalomban, biztonsággal hordhasd ki babádat, és pozitív szülésélménnyel térjetek majd haza otthonotokba.

Ezért rendkívül fontos, hogy a számodra megfelelő szakember mellett dönts!

Mi alapján válassz orvost?

A terhesgondozást irányító szülész-nőgyógyászt (vagy szülésznőt), szabadon megválaszthatod. Gondold át, melyik szempont fontosabb számodra: egy adott kórház szülészeti osztálya vagy az orvos (szülésznő) személye! Jelen szabályozás szerint azonban arra fel kell készülni, hogy a szülész-nőgyógyász szakorvos a magánbetege szülését nem kísérheti állami intézményben térítés ellenében, csakis térítésmentesen, az adott beosztási rend szerint. A kismama tehát kérheti, hogy a területileg illetékes kórház helyett a választott orvos intézményében szüljön, azonban nincs rá biztosíték, hogy az ő orvosa éppen bent lesz a szülés időpontjában. Az előre nem látható, sürgős ellátásokat azok az orvosok nyújtják, akik éppen dolgoznak (munkaidő- vagy ügyeleti beosztás szerint). A szabad orvosválasztás joga ilyenkor az éppen dolgozó orvosokra korlátozódik. Az orvos persze dönthet úgy, hogy munkaidőn kívül is rendelkezésre áll, de ez nem esik egybe a szabad orvosválasztás jogával.

Abban az esetben, ha nincs olyan ismerős orvos (szülésznő), akiben megbíznál, érdemes megkérdezni már gyermekkel rendelkező barátokat, ismerősöket, megtudni, kinek milyen tapasztalata volt a szakemberekkel vagy intézményekkel kapcsolatban. Segíthet, ha kikéred védőnőd véleményét is, hogy könnyebben dönthess arról, kire bízod majd magad és babádat a következő kilenc hónapban.

Fontold meg, milyen szempontok fontosak számodra! Nagy tapasztalattal rendelkező, kedves, hagyományos módszerekkel, vagy a legmodernebbekkel dolgozó egészségügyi szakemberrel szeretnéd megosztani életednek ezt a csodás időszakát? Idősebb vagy fiatalabb orvossal éreznéd magad nagyobb biztonságban? Férfi vagy nő legyen a szülész-nőgyógyász szakorvos? A természetes folyamatok híve legyen, aki szinte teljesen átadja neked a döntések lehetőségét, vagy inkább olyan, akinek tudására szívesen hagyatkoznál, és teljes mértékben rábízod a fontos döntéseket? Alaposan tájékozódj a lehetőségekről, hiszen nem mindegy, milyen körülmények között, milyen élményekkel éled át várandósságodat és a szülést!

Védőnő

Miután szülész-nőgyógyászod megállapítja és igazolja, hogy magzatod él és méheden belül fejlődik, az igazolás birtokában fel kell keresned a lakóhelyed, vagy a tartózkodási helyed szerint területileg illetékes védőnőt, aki gondozásba vesz.

A védőnő ennek keretében:

 • Kiállítja és kiadja a várandósgondozási könyvedet, tájékoztat a várandósgondozás folyamatáról, a mindenképpen szükséges és a választható vizsgálatokról. Ismerteti veled a Téged megillető szociális kedvezmények lehetőségét, valamint a munkavégzésedhez kapcsolódó, várandósokra vonatkozó előírásokat is.
 • Tájékoztat a követendő, egészséges életmóddal kapcsolatos tudnivalókról, kiemelten a dohányzás, az alkohol- és kábítószerfogyasztás Rád és magzatodra gyakorolt káros következményeiről.
 • Tájékozódik szociális, családi és munkakörülményeidről, családlátogatásra megy hozzátok. A szükséges járó- vagy fekvőbeteg szakellátásra irányít.
 • Kiemelt figyelmet fordít arra, hogy vegyél részt szülésre, anyaságra felkészítő tanfolyamon, lehetőleg pároddal együtt.
 • Felkészít a szülésre, az újszülött fogadására és a szoptatásra.
 • Tájékoztat az újszülött korban kötelező szűrővizsgálatokról.
 • Kiadja az anyasági támogatás igénybevételéhez szükséges igazolásokat.

Védőnődet minden trimeszterben legalább egyszer fel kell keresned! A Magyar Védőnői Szolgálat az egész világon szinte egyedülálló. Hazánkban a védőnők száz éve megbecsülten és eredményesen végzik munkájukat. Fordulj hozzájuk bizalommal!

Háziorvos

Gondozásba vételedet követően a háziorvos az alábbi feladatokat látja el:

 • Kórelőzményeid figyelembevételével elvégzi a szükséges vizsgálatokat, illetve további vizsgálatokat javasolhat.
 • Rizikóbesorolásod megítéléséhez −az egészségi állapotod ismerete alapján − kitölti várandósgondozási könyvedben az arra vonatkozó szükséges részt.
 • Abban az esetben, ha szükséges, szakorvosi vizsgálatokra küld.

A háziorvos legtöbbször már régebbről ismeri a várandós anyukát, ezért jelentős, kihagyhatatlan szerepe van a biztonságos gondozásban.

Szülésznő

A kismama leggyakrabban azért választ szülésznőt, mert kérdéseivel, aggodalmaival − a várandósság teljes ideje és a szülés alatt is− szeretne egy elérhető, türelmes és megalapozott szakmai tudással rendelkező személyhez fordulni, akiben bízik, és akinek jelenléte biztonságot ad.

A teljes terhesgondozási folyamatra akkor választhatsz szülésznőt, ha várandósságod várhatóan problémamentes lesz és a szülész-nőgyógyász szakorvos alacsony rizikójú csoportba sorolt.

Csak az a szülésznő vállalhat önálló várandósgondozást, aki az állam által elismert oktatási intézmény alapképzési szakán vagy főiskolai karán szerzett szülésznő szakképesítéssel, illetve emelt szintű vagy felsőfokú szülésznő szakképesítéssel rendelkezik. Elengedhetetlen az is, hogy az egészségügyi ellátás területén dolgozzon szülésznőként, vagy rendelkezzen érvényes működési engedéllyel és felelősségbiztosítással.

Amennyiben a terhesgondozás bármely szakaszában magas rizikógyanú merül fel, a szülésznőd köteles Téged haladéktalanul szülész-nőgyógyász szakorvoshoz irányítani, aki átveszi gondozásodat. Abban az esetben, ha a rizikó megszűnik, a gondozást újra folytathatja a szülésznő.

A szülésznő által önállóan végezhető vizsgálatok:

 • belső, hüvelyen keresztül végzett vizsgálat,
 • magzatod szívműködésének vizsgálata és értékelése,
 • magzatod hasfalon keresztül történő külső, tapintásos vizsgálata,
 • emlőd szemrevételezése és tapintásos vizsgálata,
 • ultrahangvizsgálati leleteidnek értékelése,
 • vizeleted vegyi vagy tesztcsíkos vizsgálata,
 • vérnyomásod és pulzusod mérése.

Dúla (asszonytársi segítő)

Szakképesítéssel nem feltétlenül rendelkező segítő, aki a szakemberek munkáját azzal egészíti ki, hogy érzelmileg támogat Téged a szülés alatt és azt követően is. Gondoskodik kényelmedről, segít megtalálni a megfelelő pozíciót, hasznos tanácsokkal lát el légzéstechnikai szempontból, érzelmileg átsegít a szülés folyamatán. Még a szülést megelőzően találkozik Veled és pároddal, hogy személyre szabott tanácsadásban tudjon titeket részesíteni. A dúla abban is segít, hogy az apuka hatékony segítőtársad lehessen vajúdás közben. Szabadon dönthetsz arról, szeretnél-e dúlát fogadni a szüléshez.

A fentiek alapján alaposan át kell gondolnod, kiket választasz magad mellé, hogy az elkövetkezendő 9 hónapban támogassanak és segítséget nyújtsanak Neked. Ha azonban úgy érzed, elsőre nem sikerült megtalálni a megfelelő személyt, nyugodtan változtass! A cél, hogy biztonságban érezd magad és minden kérdésedre választ kapj a várandósággal és a szüléssel kapcsolatban.

(Visited 110 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által