Költözés pici babával

Pici babával kötözni? Hatalmas kihívás az egész családnak. Cikkünkben néhány tippet adunk arra, hogy a lehető legkisebb tehertétel legyen mindenkinek.

Egy kisbabának az anyukája és a megszokott, ismerős illatok, zajok, formák és környezet jelenti a biztonságot. Ha költözés történik, azt bizony érzékeli, meg fogja érezni a pici, akkor is, ha még nem tudja elmondani az ezzel kapcsolatos érzéseit. Fontos, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséggel oldjuk meg a költözést, a lehető legjobban kíméljük a babát.

A költözés igazából három fázisból áll, a készülődésből, a költözésből és a berendezkedésből. Nehéz kiválasztani, melyik a legnehezebb a baba számára, hiszen a készülődés során minden ismerős tárgy, bútor dobozokba kerül és a megszokott lakás hirtelen egész máshogy néz ki, mint eddig. Még a legjobban megszervezett költözés is káoszba fulladhat, így az a legjobb, ha a költözés napjára a babát rá tudod bízni másra. A berendezkedés folyamata szintén nehéz, hiszen a baba hiányolja megszokott tárgyait, helyeit. Rengeteg idő és energia, mire a dobozokból kipakolva igazi otthonos otthont teremtünk és bizony a baba jelezni fogja, hogy számára ez nem igazán tetszik.

A baba felügyelete a költözés alatt

A költözéskor is egész embert kíván a baba felügyelete, így ha rád mindenképpen szükség van a pakolásnál, hívj olyan ismerőst, családtagot, aki volt már a babával, ismerős a picinek a hangja, meg tudja nyugtatni a csöppséget. Ha lehetséges, akár már a költözés előtti napon vigyétek el a babát egy megszokott, kedves helyre, ahol megfelelő körülmények között kellő figyelem jut a gondozására.

A babaszoba előkészítése

Nagy előny, ha már a nagy, költözésre kijelölt nap előtti napon esetleg át lehet vinni egy személyautóval azokat a nélkülözhetetlen dolgokat az új helyre, amik rögtön a komfortosság érzését adják Neked és babádnak: a pelenkázót, összekészített váltóruhát, pelenkákat, néhány apró játékot. Esetleg már fel lehet tenni egy új függönyt a babaszobában, ami azonnal otthonosságot biztosít.

Mikor a legproblémásabb a költözés?

Fél éves koráig a babának leginkább csak a szülei féltő gondoskodására és a kiságyra van szüksége a tökéletes komforthoz. Fél éves és másfél éves kora között azonban már a világ fefedezéséről szól minden. Ebben az életszakaszban nagyon rosszul viselnek minden változást, legyen az testvér érkezése, utazás vagy költözés. Ilyenkor ismerkednek a környezetükkel, az őket körülvevő tárgyakkal és nagyon fontos az állandóság, a megszokott napirend és a megszokott közeg. Ha megváltozik a közvetlen lakókörnyezet, akkor nehezen igazodik el az új tárgyak, helyiségek között, szorongás alakulhat ki benne.

Éppen ezért fontos, hogy időben felkészítsd a kicsit a változásra, az új otthonra. Meséld el neki, miért is lesz sokkal jobb az új hely: lesz saját szobája, lesz kert, közel van a játszótér, gyalog mehettek óvodába stb.

A megszokott dolgait, kincseit mindenképpen vidd át az új otthonba. Bár költözéskor gyakran előfordul, hogy elérkezettnek látod az időt a selejtezésre, a kicsi dolgai közül ne dobj ki semmit. Inkább tedd őket dobozba és ha egy ideig nem keresi őket, később kidobhatod, vagy elajándékozhatod. De ha elkezdi hiányolni valamelyik régi játékát, könnyen megnyugtathatod.

Nagyobb gyermeket már nyugodtan bevonhatsz a tapéta, falmatrica kiválasztásába, így biztos, hogy nagyobb örömmel foglalja el új szobáját.

A gyermekpszichológusok szerint körülbelül egy hét kell az új lakás, az új lakókörnyezet elfogadásához. A költözéssel kapcsolatos szorongás leggyakrabban alvási problémákban mutatkozik meg: az eddig jól alvó gyermeked hirtelen nem akar elaludni, felriad, felsír, sokat mocorog alvás közben. Ennek az áll a hátterében, hogy a gyermek idegrendszere igyekszik feldolgozni az új helyről szerzett rengeteg új információt. Esetleg már a vacsoraidő, az esti fürdetés is hisztivel, sírás-rívással, indokolatlan feszültséggel telik.

A költözés másik velejárója, hogy sokkal ragaszkodóbbá válik a gyermek: anyásabb, sírósabb lesz. Jó hír, hogy amint beáll az életetek az új kerékvágásba, visszatérnek a régi, megszokott rituálék a mindennapokba, a baba is megnyugszik majd és együtt élvezhetitek az új otthon nyújtotta előnyöket!

(Visited 331 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől