Kistestvér érkezik

Úton van a következő baba, ám ezúttal nem csak anya-apa élete változik hatalmasat, a már meglévő gyermekkel is el kell fogadtatni a helyzetet. Fel kell készítenetek testvére érkezésére, olyan módon, hogy bevonjátok őt a babavárás csodájába, izgalmába.

A várandósság ideje alatt:

Már jóval a szülést megelőző hónapokban el kell kezdenetek felkészíteni gyermeketeket a változásra. Ha anya gyakran van rosszul, magyarázzátok el, hogy mi zajlik az anyukája testében, miért vannak az esetleges rosszullétei. Meg kell őt nyugtatni, hogy ez átmeneti, természetes állapot, s amikor őt vártad, akkor sem volt ez másként. Mondjátok el neki, éppen mekkora a kistestvére az anyukája pocakjában, mutassátok meg neki is az ultrahangos képeket, meséljétek el, éppen hogyan fejlődik a magzat. Foglalkozzatok vele sokat, ültessétek az öletekbe, olvassatok neki – érdemes olyan, az életkorának megfelelő könyvekből is szemezgetni, melyek arról szólnak, hogyan fejlődik a kisbaba –, mert így jobban megérti és könnyebben elfogadja az új helyzetet.

Apránként ismertesd meg vele a kistestvér jelzéseit, tedd oda a kezét a hasadhoz, amikor a baba rugdosódik.  Mondd el neki, hogy testvére már hallja a hangját odabent, hagyd, hogy beszéljen hozzá, simogassa a pocakod.

Mesélj neki sokat arról, milyen volt, amikor még ő lakott a pocakodban.

Életkorától függően kérjétek ki véleményét a babaszobával kapcsolatban, beszéljétek meg, neki melyik név tetszene a legjobban. Segíthet a tapéta, dekoráció kiválasztásában, a babajátékok vásárlásában. Biztosítsátok őt feltétlen szeretetetekről, mondjátok el neki, mennyire számítotok a segítségére, mert a baba születését követően szükségetek lesz majd egy „szorgos kézre”.

Előfordulhat, hogy elsőre nem annyia örül a hírnek. A legfontosabb, hogy maradjatok türelmesek, éreztessétek vele, nektek ugyanolyan fontos maradt, mint eddig is, és ez a baba születését követően sem fog változni.

Ha esetleg eddig a ti szobátokban aludt és most a kistestvér foglalja el a helyét, időben kezdjétek el az átszoktatást. Csináljatok kedvet az új szobájához, bőven legyen ideje megszokni az új helyzetet.

Magyarázzátok el neki, hogy testvérének is nagy szüksége lesz rá, hiszen ő lesz majd, aki példát mutat, és a későbbiekben megtaníthat neki ezt-azt. Ne ámítsátok viszont gyermeketeket azzal, hogy hamarosan lesz egy játszótársa, hiszen nagy csalódást okozhat neki az a felismerés, hogy kistestvére egész nap csak eszik, alszik és sír.

A baba születése után:

Nagyon fontos, hogy a legelső pillanattól kezdve biztosítsatok elég figyelmet a nagyobb gyermeknek is, ne érezze úgy, hogy háttérbe lett szorítva! Sok családban az újszülött baba hoz ajándékot a nagyobb testvérnek, máshol a nagytesó várja ajándékkal az újszülöttet. Bármelyik jó lehet, a lényeg, hogy örömteli várakozással tekintsen a kistestvér érkezésére.

Természetes folyamat, amikor irigység, féltékenység jeleit vélitek felfedezni elsőszülött gyermeketeken. Érthető a félelme, hiszen elég egy kis sírás, és máris mindenki a testvére körül tüsténkedik. Igyekezzetek úgy intézni a pici körüli teendőket, hogy azok végeztével, a nagyobb gyermekkel is töltsetek kettesben időt.

Elképzelhető, hogy nagyobb gyermeketek „elbabásodik”: újra követelni kezdi a cumit, esetleg megfeledkezik a szobatisztaságról, gügyögni kezd. Ne haragudjatok rá, és ne hibáztassátok érte! Ez egy átmeneti időszak, melynek egyértelműen a figyelem kiharcolása a célja. Meg kell értenetek, hatalmas változás ez az életében. Meg kell tanulnia alkalmazkodni, együtt élni a testvérével, el kell fogadnia őt, és azt, hogy ezentúl mindenen osztozkodnia kell vele. Lerövidülhet az elfogadási idő, ha megtartjátok a nagyobb gyermeketek körüli napi rutint, amit már megszokott. Hagyjátok, hogy finoman simogassa, puszilgassa, szeretgesse a picit. Vonjátok be őt a baba körüli teendőkbe, ahogy azt ígértétek neki a várandósság idején. Adjatok neki apró feladatokat: hozza oda a tiszta pelenkát, tartsa a krémes tubust stb., mert így érezni fogja, hogy fontos szerepet tölt be testvére és családja életében. Ha van kedve, szinte mindenben részt vehet a pici körül, ha nincs, ne erőltessétek.

Ha a nagyobb gyermeket partnerként, “anya pótolhatatlan segítőjeként” kezelitek, könnyebben veszi majd az akadályokat. Ha pedig adódik rá alkalom és anya el tud szabadulni a kicsi mellől, a nagytesóval  “csak kettesben” töltött idő aranyat ér és csodákra képes.

(Visited 158 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől