Kérj segítséget, vagy fogadd el nyugodtan

Annak idején, mikor a szomszédasszonyunk a harmadik gyerekét várta én pedig egy gyermekkel vígan éldegéltem, megkérdeztem tőle, hogy állnak a dolgai. Sehogy, mondta elkeseredve. Nincs még előkészítve a gyerekszoba, nincs megvéve egy csomó minden, de a nagyobbak mellett nem bírja.

A kisruhák ki vannak vasalva? – kérdeztem.

Dehogyis! – mondta.

Add ide, gyorsan megcsinálom!

Persze a válasz az volt, hogy nem kell, majd én, meg még odébb van a szülés stb. de nem hagytam magam. Nekem simán belefért, neki pedig segítség volt. Ha nem is óriási, legalább egy kicsi. Vagy legalább a tudat, hogy annyival is kevesebb, könnyebb. És persze a kérdés: “Hogy vagy?”. Azért az sem utolsó.

Mikor gyermeked még a pocakban van, te pedig fitten és életerősen tervezgeted, mi hogy lesz, nagyon könnyű azt hinni, hogy gyermekeddel együtt leigázod a világot. És szerencsére sok olyan nap van, amikor így is történik. Mikor a babád mosolygósan ébred, mikor minden flottul megy, mikor beszívod azt a jó babaszagot, mikor van időd összedobni egy gyors ebédet a világ napfényes és boldog.

És aztán vannak azok a napok, mikor egész nap sír és még csak nem is tudod miért, amikor egész nap pizsamában vagy, amikor délután kettőkor még egy falatot sem ettél és a mosnivaló halmokban áll a fürdőszobában.

Persze egy rossz nap még nem a világ, de VEDD ÉSZRE, MIKOR KELL SEGÍTSÉGET KÉRNI.

Szuperanyu, HA-HA

Te is követsz híres anyukákat youtube-on, vagy Instagramon, akik fittek, tökéletes a sminkjük, a gyerekük pedig olyan, akár egy játékbaba? A barátnőid is rendszeresen posztolnak az idilli pillanatokról, miközben te ott állsz a nyakig kakás, síró babáddal és épp kifogyott a popsitörlő?

Felejtsd el! Nem tudhatod, hogy Szuperanyu nem-e egész nap a személyzetet irányítja és a gyereket csak a fotók erejéig veszi fel. Nem tudhatod, hány sírós napjuk van, mert azt sosem posztolja. Nem tudhatod, mennyi idejét vette el, hogy tökéletesnek látsszon, miközben este arra gondol, hogy néha smink nélkül is megölelhetné a babáját és melegítőben is elvihetné sétálni.

A segítség bárhonnan jöhet

Nem muszáj a végletekig eljutni, hamarabb is észreveheted, ha segítségre van szükséged. Mérd fel, miben kell leginkább a segítség. A takarításban? A főzésben? Abban, hogy valaki egy órára elvigye a babát sétálni, te pedig egyedül maradhass egy kicsit?

Vedd számba, kit tudnál megkérni. A főzésre jó megoldás lehet az ételrendelés. Nem kell minden nap rendelned, de mikor olyan napotok van, nagy segítség lehet.

Apa is vállalhat többet, ha még belefér az idejébe. Neki is jobb esténként egy fáradt, de elégedett feleség, mint egy fáradt és elkeseredett.

Aki konkrét felajánlást is tesz, általában nem csak udvariasságból teszi. Fogadd el bátran. A “Segíthetek valamiben?” mögött néha tényleg komoly szándék rejlik. Szerencsére néhány kérdéssel kiderítheted, hogy udvariasságról van-e szó, vagy felajánlásról.

Ha úgy érzed, hogy senkit nem tudsz megkérni, gondoljátok át, van-e realitása a fizetett segítségnek. Lehet, hogy ideiglenesen simán be tudjátok vállalni és addigra túl is lesztek a nehezebb időszakon.

Járj közösségbe

Az anyukák gyakran vannak abban a tévhitben, hogy ha sír a gyerek, nem indulhatok el vele. Ha épp jól érzi magát, nem zavarhatom meg. Induljatok el bátran. Ha sír, azért, ha nem, azért. Ma már rengeteg anya közösséget találni, beszélgetős klubokat, baba-mama tornás csoportokat, játszótéri közösségeket. Próbálj ki többet is, csatlakozz be bátran. Egyrészt lelkileg nagyon megnyugtató, hogy más ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint te, másrészt rálelhetsz egy szuper anya-barátnőre, aki segítséged és támogatód lehet (és te neki ugyanúgy).

Sokat segítenek ám a pozitív gondolatok is és pozitívan könnyebben észreveszed azt is, ha valaki segíteni akar. Legyél nyitott, fogadd el a segítséget és ha valaki elviszi egy órára sétálni a gyermekedet lelkifurdalás nélkül vegyél egy forró fürdőt, olvass, vagy nézz meg egy részt a kedvenc sorozatodból.

Mert megérdemled!

Szerző: Teszkó Szilvia

(Visited 409 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által