Anyává, apává válni

Anyának lenni az egyik legfantasztikusabb dolog, ami egy nővel történhet. Mielőtt gyermekünk megszületik, számtalan kérdés merülhet fel bennünk, ami a pillanatnyi jóérzéseket kicsit háttérbe szorítja. Jó anya leszek? Meg tudom csinálni? Elég türelmes leszek? Mi lesz a munkámmal? A kérdések ott sorakoznak a fejünkben, arra várva, hogy mikor kerülnek sorra, és okoznak nekünk komoly fejtörést.

Az anyák aggódnak – ez természetes

Nos, a hölgyek megnyugtatására szóljon: ezek súlya alól senki sem mentesül. Hogy mikor és milyen sorrendben merülnek fel, az egyénenként változik. De higgyék el, mindenkinek vannak kétségei. Vegyük tudomásul, hogy senki sem születik anyának, mindenkinek időre van szüksége a feladatok és szerepek elsajátításához. Kiváló tapasztalatszerzési lehetőség, ha a saját gyermekünk születéase előtt, időt töltünk barátaink, rokonaink gyerekeivel. Legyünk türelmesek önmagunkkal, ha az elején nem megy minden simán. Egy új jövevény fenekestül felforgatja addigi életünket.

Megváltozik az alvási ritmusunk, a párunkkal együtt töltött idő jellege és mennyisége. Néha úgy érezhetjük, nem vagyunk alkalmasak a feladatra, de látni fogjuk, hogy ezek a gondolatok elvesznek egy mosolyban, amit kisbabánktól kapunk, az első szóban, és a rengeteg csodában, amiben csak anyaként lehet részünk.

Az anyai aggodalom akkor indul, mikor kiderül a terhesség ténye és soha nem múlik el. Bármekkorák is lesznek a gyerekek, bármilyen jól boldugulnak is az életben, az anyai szív egy darabkája mindig aggodalommal tekint rájuk. Az anyaság örömeit azonban semmi nem pótolhatja. Az a fajta szeretet és kötődés, mellyel kisbabánk tekint ránk, egészen kivételes.

A baba-mama közösségek sokat segíthetnek abban, hogy lássuk, mások is hasonló problémákkal küzdenek, másokat is ugyanazok a kérdések foglalkoztatják. Vedd számba érveinket, hogy miért érdemes baba-mama közösségbe járni:

https://edeskisbabam.hu/6-indok-amiert-erdemes-baba-mama-kozossegbe-jarni/

Az apának nehezebb?

A gyermek érkezése mindkét szülő számára új helyzetet jelent. Az anya mellett az apának is ugyanolyan fontos szerep jut. A magzat kihordását és a szoptatást leszámítva nincs olyan területe a gyermekgondozásnak és nevelésnek, amiben az apa ne tudna részt venni. A férfiakat is elérheti a szülés utáni aggodalom, az anyagi és lelki terhek miatt, az alváshiány problémái, és bizony-bizony, még a féltékenység is. Az apát érintő leggyakoribb problémák a következők:

  • Feleslegesség érzése: a férfi, aki megszokta, hogy párja életének a középpontja, elkedvetlenedhet attól, hogy egyszer csak az oldalvonalra kerül és onnan figyeli, hogy a párja figyelme egy zajos csecsemőre irányul.
  • Szerelmi élet: a szülés utáni “kötelező” szünet, és a későbbiekben a rengeteg teendő mellett, valószínűleg a szexuális élet is háttérbe szorul. A folyamatos feladatok, a pelenkázás, az altatás, az etetés és az álmatlan éjszakák sok időt és energiát igényelnek a szülőktől. Fontos, hogy hagyjunk elég időt magunknak arra, hogy rendeződjön az életünk, teremtsünk rá lehetőséget, hogy beszélgessünk a párunkkal az érzéseinkről, és az új, megváltozott helyzetről.
  • Fontossági sorrend: A kicsi megérkezése után a családi prioritások megváltoznak, – egy szerető férj és apa ebbe beletörődik. Ha az édesanya érezteti az apukával, hogy az ő biztonságot nyújtó szeretete a babának és a mamának is fontos, akkor ez az állapot nem okoz konfliktust a család egyik tagjában sem. Az új szerep, sok új öröm forrása: a szülők büszkén néznek fel egymásra, ami elmélyítheti szerelmüket.

Az apa-gyermek kapcsolat már a fogantatás pillanatában elkezdődik. Fontos, hogy az apa is kivegye a részét a babagondozási feladatokból, és éreztesse párjával, hogy számíthat rá. Természetesen ez is egy folyamat, minden férfinál máskor jön el a pillanat, amikor azonosulni tud az apaszereppel. Hagyjuk, hogy az apát elvarázsolja a kisbaba, és szépen, a maga tempójában alakuljon ki az apa-gyermek kapcsolat.

(Visited 79 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől