6 indok, amiért érdemes baba-mama közösségbe járni

Egy gyermek születése általában a legjobban várt, legcsodálatosabb esemény a családok életében, azonban az otthon töltött első hetek/hónapok egyáltalán nem könnyűek. Míg régen több generáció élt együtt, így az édesanyáknak segítsége és egyben társasága is volt, addig manapság ez egyre ritkább, így gyakran minden a frissen szült édesanyára marad.

Egyedül a babával nap, mint nap

Az első gyermek megszületése után az anyukákban rengeteg kérdés és aggodalom fogalmazódik meg, amelyet gyakran nem sikerül megbeszélni, hiszen a nagyszülők távol vannak, az édesapa pedig este, fáradtan érkezik haza a munkából. Az édesanyáknak jólesik a biztatás, a támogatás, vagy akár csak a tudat, hogy más is ugyanezekkel a problémákkal küzd. Ha nincs kitől tanácsot, vagy segítséget kérni, vagy szimplán hiányzik a felnőtt társaság, az anyuka egyre magányosabbnak érezheti magát, annak ellenére, hogy kisbabájával a legszebb hónapokat élik meg.

Babák-mamák között

A lehető legjobb megoldás ilyenkor, ha az édesanya keres egy baba-mama közösséget, ahová csatlakozhat. Ez lehet egy sima játszós-beszélgetős klub, baba-mama torna, zenés foglalkozás, ringató stb.  Manapság már a falvakban, kisebb városokban is találunk ilyen szerveződéseket, akár a kultúrházban, vagy a védőnői központban, a nagyvárosokban pedig számtalan lehetőség közül választhatunk. Vannak kifejezetten erre a célra létrehozott baba-mama központok, ahol különböző foglalkozások, tevékenységek közül választhatunk kedvünk és gyermekünk életkorának megfelelően. Általában léteznek ingyenes és fizetős szolgáltatások, így minden anyuka megtalálhatja a hozzá illő közösséget, ahol mindketten jól érezhetik magukat.

Íme 6 indok, amiért érdemes baba-mama közösségbe járni!

  1. Az anyukák kiszakadnak a mindennapok magányából és felnőtt társaságban, felnőtt beszélgetésekben vehetnek részt. Ez egy újszülött mellett sokaknak valós igény.
  2. Az édesanyák megosztják egymással a tapasztalataikat, tippeket, tanácsokat adnak egymásnak, megbeszélhetik a problémáikat.
  3. Hosszú távú barátságok születhetnek, így az anyukák később is, immáron barátként segíthetik egymást, nyújthatnak támaszt egymásnak.
  4. Az édesanyák könnyebben értesülhetnek őket érintő programokról, rendezvényekről, igénybevehető kedvezményekről, lehetőségekről.
  5. Kisebb településeken az azonos korú gyermekek, akik nagy valószínűséggel egy bölcsődébe, óvodába, iskolába fognak járni, már most megismerhetik egymást, barátkozhatnak, így a közösségbe való beszoktatás sokkal könnyebb lesz.
  6. A gyermek találkozik más gyermekekkel, amely pozitív hatást gyakorol a fejlődésére. A beszéd-, mozgás- és szociális fejlődés is felgyorsulhat gyermektársaságban, illetve bátrabb és magabiztosabb lesz a gyermekek között, ha már korán közösségbe szoktatjuk.

Ami biztos, hogy egy ilyen helyen egyetlen édesanyának sem kell kellemetlenül éreznie magát, ha sírni kezd a gyermeke, ha meg kell szoptatnia, vagy pelenkát kell cserélni. A programok is úgy vannak kialakítva, hogy a gyermek életkorának megfelelő napirendbe könnyen beilleszthető legyenek és mind a babák, mind az anyukák jól érezzék magukat.

Ha elsőre nem sikerül megtalálni a megfelelő közösséget, időpontot, érdemes tovább próbálkozni, hiszen a kisgyermek is folyamatosan változik, lehet, hogy épp egy zenés, vagy tornás foglalkozás köti majd le a figyelmét.

Szerző: Teszkó Szilvia

(Visited 193 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által