A terhességi cukorbetegség veszélyeiről

A terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz) kialakulásáért általában a várandósság alatti hormonváltozások a felelősek és a baba megszületése után többnyire magától elmúlik ez az állapot. Semmiképpen nem szabad azonban félvállról venni, mert elhanyagolása esetén nagyon súlyos következményekkel járhat. A magzat egészsége érdekében azonnali étrendváltoztatás, illetve bizonyos esetekben inzulinkezelés is szükséges.

Mi a terhességi cukorbetegség?

Terhességi cukorbetegségnek azt nevezzük, mikor az inzulinhiányt a terhesség alatt fedezik fel. Ilyenkor az anya szervezete hiába termel inzulint, mégis inzulinhiány alakul ki, mivel a várandósság előrehaladtával egyre több inzulinra van szükség. Az inzulin igény növekedésének oka az, hogy a méhlepényi hormonok rontják az inzulin hatékonyságát, ezért a normális vércukor szint fenntartására egyre több inzulint kell a kismama szervezetének előállítani. Ha erre nem képes, a cukorszint kezdetben étkezés után lesz magas, majd ha a hiány növekszik, az úgynevezett éhomi vércukor is elkezd emelkedni, a sejtekben pedig méreg (aceton) szaporodik fel.

Mik a terhességi cukorbetegség következményei?

A következmények sajnos akár végzetesek is lehetnek. A terhességi cukorbetegség kialakulását követően károsodik a méhlepény, mert az inzulinhiány hatására a sejtjei károsodnak, lepényelégtelenség lép fel, romlik a magzat oxigén és tápanyag ellátása. A cukor (energia) túlkínálat következtében a magzat súlya a kelleténél gyorsabban növekszik. Ez a súlygyarapodás elsősorban a hasi szerveket érinti (nagy máj, lép) és a zsírfelszaporodás mellett főleg víz felszaporodás (orvosi szóval ödéma) lép fel. Az ödéma zavarja a szervek működését is. A nagyobb súlyú magzatnak több oxigénre lenne szüksége, de a lepényelégtelenség miatt erre nincs mód. A magzat hasnyálmirigye megszokja a cukortúlkínálatot és jelentős inzulin túltermelés jön létre. Ha a lepény egyre rosszabb működése miatt a cukorbevitel is csökken, akkor a magzatban hirtelen leeshet a vércukor szint és a magzat agykárosodást szenvedhet.

A nagy magzat sérülékenyebb, szülés alatt könnyebben éri károsodás, ennek megelőzésére természetes szülés helyett inkább császármetszést javasolnak. A szülés után a vércukorszint gyors csökkenése újabb veszélyt rejt: a cukortúlkínálat megszűnése miatt a magzati inzulin túltermelés eltünteti a vérből a cukrot, ami miatt agyi károsodás jöhet létre. Ezek a legfontosabb és legveszélyesebb dolgok, melyek a cukorbeteg anya magzatát fenyegetik. Azt, hogy milyen súlyos a probléma, az anya vércukorszintje határozza meg.

Mit lehet tenni?

A legfontosabb a megelőzés! Minél korábban ismerik fel a terhességi cukorbetegséget, annál kisebb az esélye a fenti szövődmények bekövetkezésének. Éppen ezért kiemelkedően fontos, hogy minden várandós kismama odafigyeljen erre a veszélyes, alattomos betegségre! Rendszeres szűréssel a betegség időben kiszűrhető és diétával általában jól kezelhető.

 

(Visited 87 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől