Tehéntej allergia csecsemő- és kisgyermekkorban

Csecsemők és kisgyermekek között a leggyakoribb táplálékallergia a tehéntej-allergia, hiszen rendszerint a tehéntej az első idegen fehérje, amivel a kisbaba találkozik. Ráadásul az elfogyasztott tej mennyisége jóval meghaladja a felnőttkori fogyasztást, ha a mennyiséget a csecsemő testfelszínéhez viszonyítjuk. De hogyan deríthetjük ki, hogy tehéntej allergiáról van-e szó?

A tehéntej-allergia tünetei:

Általános tünet: anafilaxia

Bőrtünetek: csalánkiütés, atópiás dermatitisz

Gyomor-bél rendszeri tünetek: hasi fájdalom, hányás, hasmenés, hasi kólika, allergiás gyomor-bél hurut, táplálék okozta vastagbélgyulladás, táplálék okozta idült vékonybélgyulladás, étvágytalanság, székrekedés, nyelőcső reflux betegség

Légúti tünetek: ismétlődő felső légúti hurut, visszatérő asztmás hörghurut, asztma, rinitisz, gégeduzzanat (ödéma), ismétlődő fülgyulladás

Egyéb tünetek: orális allergia szindróma (a nyelv, az ajak megduzzadása, viszketés), a súlyfejlődés megállása

Nem igazolt tünetek: csecsemőkori éjszakai felsírás, migrén, hiperaktív gyermek szindróma, irritábilis bél szindróma, artritisz (ízületi gyulladás)

A táplálékkal való első találkozás esetében akkor alakulhatnak ki a tünetek, ha a csecsemő előzetesen az illető táplálékkal szemben az anyatejen keresztül érzékennyé vált.

A kiváltó ok felismerésére fontos a tünetekért felelős táplálék beazonosítása. Fiatal csecsemőben, aki csak tehéntejalapú tápszert vagy tehéntejet kap, a közvetlen oki összefüggés viszonylag könnyen megállapítható. Későbbi életkorban a különböző élelmiszerek fogyasztása, illetve gyógyszerszedés esetén a kiváltó ok felderítése már jóval nehezebb.

A fentiekből is látszik, hogy a tünetek meglehetősen változatosak és egészen enyhétől a rendkívül súlyosig is előfordulhatnak.

Az anafilaxia főként csecsemő- és kisdedkorban fordul elő, ez az allergia legsúlyosabb, akár halált is okozó megjelenési formája, ami perceken, maximum 1 órán belül és a táplálék igen kis mennyiségére is kialakulhat. A tünetek heves hányással, hasmenéssel, hasi fájdalommal, feldagadással kezdődnek (táplálék elfogyasztása után azonnal), az állapot keringési elégtelenségig fokozódhat. Ebben az esetben azonnal a mentők segítségét kell kérni!

Az emésztőrendszeri tünetek sokféleképpen megnyilvánulhatnak:

Hasi kólika (hasgörcs)

A csecsemőkori tehéntej-allergia egyik sajátos megnyilvánulása. A kólikát 2–3 óra hosszat tartó vigasztalhatatlan sírás jellemzi, ami a tehéntejes táplálás elhagyása után megszűnik. A csecsemőkori kólikát hozzávetőleg 40%-ban tehéntej-allergia okozza. A tehéntej okozta kólika tünetei elmúlnak a tehéntejalapú táplálás elhagyásával, és kiújulnak a tej ismételt bevezetésére. (Hasi kólikát más betegségek is okozhatnak!)

Akut gyomor-bél hurut utáni állapot

Csecsemő- és kisgyermekkorban az akut gyomor-bél hurut hajlamosíthat a táplálékallergia kialakulására. A vékonybél nyálkahártyáján a baktérium, a vírus vagy parazitás fertőzés gyulladást és károsodást okoz, fokozódik a bélnyálkahártya áteresztőképessége a táplálékantigének számára, ami szenzitizációt eredményezhet. Ez koraszülöttekben és csecsemőkben nagyobb mérvű, mint nagyobb gyermekekben és felnőttekben.

Krónikus (idült) vékonybélgyulladás

A tehéntej-allergia egyik jellegzetes megnyilvánulása, amikor a nem megfelelően lebontott tejfehérjék hatására a vékonybélbolyhok elpusztulnak. A tápanyagok nem szívódnak fel megfelelően, emésztési zavar jön létre. A nem felismert és nem kezelt csecsemőkori tehéntejfehérje-allergia súlyos bélsorvadáshoz vezethet. A vékonybélbolyhok pusztulása következtében a bél cukorbontó enzimeinek mennyisége (pl. laktáz, lásd később) is csökken. A tünetek rendszerint: hasmenés, hányás, hasi fájdalom, étvágytalanság, amik több órával, esetleg napokkal a tehéntej elfogyasztása után alakulnak ki. A kórkép nem jár IgE-emelkedéssel és más atópiás betegséggel. Előfordulhat, hogy csak étvágytalanság, nem megfelelő súlyfejlődés, máskor csak hígabb, gyakori széklet, hasi fájdalom vagy a székletben mikroszkóposan kimutatható vérzés a tünet. Máskor vashiányos vérszegénység (anemia), fehérjehiányos állapot és vizenyő (ödéma) figyelhető meg.

Ez a kórkép a leggyakrabban az élet első 6 hónapjában alakul ki, a legveszélyeztetettebbek a koraszülöttek és a fiatal csecsemők, de a csecsemőkorinál enyhébb formában minden életkorban előfordulhat.

Irritábilis bél szindróma

Főként felnőttekben és nagyobb gyermekekben fordul elő. Oka ismeretlen, kialakulásában a lelki tényezők szerepe sem mellőzhető. Az esetek egy részében a kiváltók a tejfehérje, a tej laktóztartalma (tejcukortartalma) vagy más táplálékok.

Vastagbélgyulladás

Minden életkorban, így csecsemőkorban is előfordulhat. A tehéntej okozta vastagbélgyulladás vezető tünete a gyakori, nyálkás széklet, kínzó székelési inger, de sikertelen székletürítési kísérlet. Gyakran széklet nélkül kizárólag nyálka vagy véres széklet ürül. Hasi fájdalom, vérszegénység gyakori. Vastagbélgyulladás anyatejjel táplált csecsemőben is előfordulhat, ha az anya nagy mennyiségű tejet fogyaszt, s ilyenkor az anyatejben tehéntejfehérje mutatható ki.

Székrekedés

Tehéntej-allergiában nagymértékű székrekedés, sőt a tejfogyasztás után hányás, haspuffadás, bélelzáródásra utaló jelek is kialakulhatnak. A tej okozta panaszok a tejelvonásra megszűnnek, a beteg súlya nő, étvágya és hangulata javul.

A savas gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőbe

Gasztro-özofageális reflux. Csecsemőkori megjelenésekor a tehéntej-allergia is kiváltó tényező lehet, ilyen esetben a szükség szerinti kezelést tejmentes étrenddel kell kiegészíteni.

Bőrtünetek és légúti tünetek esetén is gyanakodhatunk a tehéntejre, mint allergénre. Gyanú esetén minél előbb érdemes felkeresni az illetékes szakrendelőt és kivizsgáltatni gyermekünket, hiszen a tehéntej elhagyásával rendkívül gyorsan javulhat az állapota.

 

(Visited 415 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által