Amiről keveset beszélünk – Problémák szülés után

A terhességről, a baba fejlődéséről és gondozásáról megannyi információt kapunk. Arról azonban sokszor elfelejtkezünk, hogy a terhesség és a szülés két emberről szól: a babáról és az anyáról. Mi lesz az anyával a terhesség során, mi lesz a testével szülés után? Milyen problémák léphetnek fel?

Problémák a terhesség alatt

A terhességet a magyar nyelv „másállapotnak” is nevezi, ami nagyszerűen kifejezi a valóságot: az anya testében szinte minden megváltozik. Hormonális változásokra lazulnak a kötőszöveteink, az ízületeink, a nehezedő méh súlya miatt gyengülnek mind a medencefenéki, mind pedig a hasizmok, ezek pedig már a terhesség alatt problémákat okozhatnak – ízületi és derékfájdalmakat, de akár aranyeret vagy vizeletinkontinenciát is. A szülés pedig további terhet ró az anya testére és legfőképpen gátizomzatára.

Problémák a szülés során

Szülés során a medencefenéki izomzat háromszorosára nyúlik meg, biztosítva ezzel a baba világrajöttéhez szükséges szülőcsatorna kialakulását – ennek során azonban jelentősen sérülhet is. Kisebb-nagyobb traumák keletkezhetnek az izomlemezen, ami megnyúlhat, gyengülhet vagy akár szakadhat is. Mivel a medencefenéki izmok fontos szerepet töltenek be a kismedencében, így nem meglepő, hogy ezeknek a sérülése nagy problémákat okozhat. A medencefenéki izomzat a medencekosár alján, mintegy függőágy-szerűen feszül ki a szeméremcsont és a farokcsigolya között és jelentős statikai feladattal bír: belső szerveinknek, a hólyagnak, a méhnek, a végbélnek biztosítja az alátámasztását. Mindezek mellett ráadásul zárófunkcióval is rendelkezik, ugyanis a húgycső és a végbél zárásában is kulcsfontosságú szerepet játszik. A szült nők körülbelül 1/3-a találja szembe magát valamilyen szülés következtében létrejött, számára korábban még ismeretlen problémával.

A legnagyobb mumus: inkontinencia

A legsűrűbben előforduló rendellenesség a vizelet-inkontinencia, melynek leggyakoribb formája a hasűri nyomás fokozódására (köhögésre, tüsszentésre, nevetésre) létrejövő akaratlan vizeletvesztés. Ez sokszor a szülés után pár héten belül spontán megszűnik, azonban érdemes vele szakemberhez fordulni, ugyanis már előjelezheti, hogy valamilyen fokban gyengült a medencefenéki izomzat. Talán a legijesztőbb és leginkább eltitkolt tünet a szülés utáni széklet-inkontinencia, melynek több fokozatát különböztetjük meg. Enyhébb stádiumban széltartási nehézségek, sürgető székelési inger hívja fel a figyelmet a problémára, de súlyosabb esetben tapasztalhatunk székletszennyezést, a fehérnemű foltosságát is. Ezeket a tüneteket sokan szőnyeg alá söprik, vagy a szégyenérzet miatt nem merik jelezni, azonban ennek a problémának korai ellátása nagyon fontos a későbbi, visszafordíthatatlan vagy nehezebben visszafordítható gondok elkerülése érdekében.

Az izomlemez sérülése miatt süllyedéses kórképek is felléphetnek. Megsüllyedhet a hólyag, a méh és a végbél is, melynek következtében a szervek a hüvelybe boltosulnak. A süllyedések hüvelyi diszkomfortérzetet okozhatnak, olyan érzést keltve, mintha lenne valami a hüvelyben, mintha valami ki akarna csúszni a hüvelyből. Előrehaladottabb esetben akár egy kis dudort is tapasztalhatunk a hüvelybemenetnél. A hólyag süllyedése esetén nem ritka az az érzet, mintha nem ürülne ki teljesen a hólyag pisilés közben. Végbélsüllyedés esetén gyakori tünet a székrekedés, elégtelen székletürítés.

Szex szülés után

Bár szülés után 6 héttel már lehetséges a szexuális együttlét, azonban azzal mindenképpen jó tisztában lenni, hogy ez az elején sokszor közel sem olyan önfeledt, mint ahogy elvárnánk. Mivel szülés során gyakran sérül a gát területe, nem ritka, hogy még pár hónapig fájdalmasak lehetnek az együttlétek. Tartósan szenvedni azonban nem éri meg, ha nem enyhül a fájdalom, akkor mindenképp érdemes kivizsgáltatni annak forrását. További nagyon gyakori, szexualitást érintő probléma a hüvely tágassága, ami úgyszintén a medencefenéki izomzat sérülése, túlnyúlása miatt alakulhat ki. Ilyenkor kevésbé érezzük a partnerünket együttlétkor, csökken az orgazmuskészség. Sokszor levegőssé válik a hüvely, mozgáskor, járáskor szexuális együttlét közben levegő távozhat a hüvelyből.
Ha a hüvelyszárazság is problémát jelent, cikkünkből megtudhatjátok, mit tehettek ellene:

https://edeskisbabam.hu/szules-utan-a-huvelyszarazsag-ellen/

Szétnyílt hasizom

A hasfalat érintő változások közül kiemelendő a szétnyílt hasizom, amely a szült nők nagy százalékát érinti. A terhesség alatt egyre táguló has és a hormonális hatások miatt az egyenes hasizmok rostjai elkezdenek eltávolodni egymástól, s ezek az izomrostok nem mindig rendeződnek vissza a szülés után, ami nemcsak esztétikai, de egészségi problémákhoz is vezethet.

Láthatjuk, hogy a terhességnek és a szülésnek számos nem várt következménye lehet. Ne ijedjünk azonban meg, mert megelőzéssel sok mindent elkerülhetünk, probléma fennállása esetén pedig többféle kezelési lehetőség is megoldást nyújthat! Amellett, hogy tisztában vagyunk a kockázatokkal és a megoldási lehetőségekkel, semmiképpen ne szégyelljünk szakemberhez fordulni! Életet adni a legszebb és egyben a legnehezebb dolog a világon, ennek következményei pedig semmiképpen nem lehetnek szégyenérzet forrásai, mert minden szült nő egy csoda, egy hős!

Szerző: Dr. Mesterné Tóth Bernadett

medencefenéki gyógytornász

(Visited 164 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által