Szülés után a hüvelyszárazság ellen

Frissen szült édesanyáknál, de akár a terhesség alatt is gyakran előfordul, hogy a hüvelyszárazság miatt az együttlét fájdalmassá válik. Főleg szülés után éppen elég stressz éri a kismamákat, így jobb, ha nem kell emiatt is aggódniuk. A hüvelyszárazságra szerencsére teljeskörű megoldást nyújtanak a síkosítószerek, a normál szexuális élethez való visszatérés pedig nagyban segít átvészelni a szülés utáni nehezebb heteket, hónapokat.

 A hüvely nedvessége jelzi, hogy egy nő kívánja a közösülést, izgalmi állapotban van. Ezt a síkos váladékot, amely lehetővé teszi a fájdalommentes együttlétet, az előjáték során, a nemi izgalom hatására a hüvelyben lévő mirigyek termelik.

Nem a ti hibátok

Meglehetősen gyakran fordul elő azonban, hogy bár kívánja az együttlétet a nő is, a nedvesedés elmarad, vagy az ezért felelős mirigyek nem kellő mennyiségben termelik a síkosító váladékot. A hüvelyszárazságnak számos oka lehet, a tartós stresszhatástól kezdve egyes gyógyszerek mellékhatásán át a terhesség vagy a klimax során bekövetkező hormonális változásokig, egyes betegségekig, például keringési rendellenességekig, de mindenképpen megnehezíti, fájdalmassá teszi a szeretkezést, sérülékenyebbé teszi a hüvely nyálkahártyáját. Ráadásul a pár kapcsolatának is árthat, mivel a partner vagy saját kudarcának tudja be a nedvesedés elmaradását (gondolván, hogy nem kívánja igazán őt a párja, vagy neki nem sikerült izgalomba hoznia őt) vagy a nőt hibáztatja miatta.  A hüvelyszárazság problémája évszázadok óta ismert, és mindig is próbáltak a kor tudományos szintjének megfelelően tenni ellene – egy ilyen apró kellemetlenség miatt ma már különösen nem kell lemondani a szex örömeiről!
 

Van segítség!

Amellett, hogy tanácsos nőgyógyászati vizsgálaton tisztázni a hüvelyszárazság hátterében lévő okokat, magát a tünetet síkosító szer használatával meg lehet szüntetni. Nem kínos, és nem ördögtől való a megoldás: sokféle krém áll ehhez rendelkezésre, amelyeket drogériákban, gyógyszertárakban vagy internetes áruházakban is diszkréten megvásárolhat.  Az alapanyagaik szerint találhat a piacon ásványi olajszármazékokból (például a vazelin), növényi olajokból, zsiradékokból készített szereket, vizes alapú, glicerines és szilikonos készítményeket.

Melyiket válasszam?

Hogy a nagy választékból melyik szer felel meg a legjobban, az függ a használók érzékenységétől, esetleges allergiás hajlamaitól, a vele egyidejűleg alkalmazott fogamzásgátló fajtájától, még a szexuális szokásaiktól, segédeszközeiktől is.

Így például jó tudni, hogy az ásványi olajból illetve a növényi magvakból nyert olajokból készült síkosítószerek roncsolják a latexet, így óvszerrel és pesszáriummal együtt nem használhatók, mert jelentősen rontják azok biztonságát. Ráadásul az arra érzékenyeknek hüvelyi irritációt, akár súlyos allergiás tüneteket is okozhatnak, ezért mindenképpen tanácsos más, vékony bőrfelületen (például csukló belső oldalán) kipróbálni belső használat előtt. Ha bőrpír, viszketés jelentkezik, semmiképpen ne használja! Ennél kisebb probléma, de az is kellemetlen lehet, hogy az olajos alapú szerek nehezen eltávolítható foltot hagynak a ruhán is.

Ezekkel a hátrányokkal nem kell számolni a vizes alapú, glicerines síkosítóknál, mert ezek nem okoznak irritációt, óvszerrel együtt is használhatók, mivel nem roncsolják annak anyagát, és vízoldékonyak lévén, a ruhából is kimoshatók.

Ehhez hasonlóan használhatók a szilikon-alapú síkosítók is: szintén nem károsítják a latex anyagú fogamzásgátlókat, és akár vízben való szexjátékoknál is alkalmazhatóak, mert vízhatlanok.

Azok számára, akik családot terveznek, fontos tudnivaló az is az adott síkosítóról, hogy van-e fogamzásgátló hatása, nem árt-e a hímivarsejtek épségének. Tanácsos a készítmény ismertetőből meggyőződni arról is, hogy a szer tartalmaz-e illatosító vagy ízesítő adalékokat, tartósítószereket, mert ezek további irritációveszélyt jelenthetnek.

Nem kell tehát megijedni, ha a hüvelyszárazság problémájával állunk szemben. A síkosító használata remek megoldás és legtöbbször magától rendeződik a probléma, úgy, hogy észre se vesszük.

(Visited 151 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által