Eltitkolt problémák szülés után

A kisbaba érkezésének csodálatos napjait igencsak meg tudja keseríteni egy sokak által elhallgatott probléma, a szülés utáni széklet-visszatartási nehézség. A vizelet-inkontinenciáról még csak-csak hallunk különböző fórumokon, vagy más anyukák beszámolóiból, de a széklettartási zavarokról szinte egyáltalán nincsen tudomásunk. Irodalmi adatok alapján ritkán, a szülések 5-6%-ánál fordul elő, de ez nem teljesen valós adat, ugyanis sok nő eltitkolja, nem mer róla beszélni, szégyelli, így sokszor az orvosok előtt is rejtve marad a probléma. Bár nagyon ijesztő ez az állapot, azonban időben és megfelelően kezelve nagyon szépen orvosolható!

Sérülések a szülés során

Szülés során a hüvely és a végbél közötti bőrrel fedett rész, a gát sokszor sérül. Ezeknek a sérüléseknek a nagy része felületi, azaz csupán csak a bőrt érinti, ám ha tovább szakad a végbél irányába, annak záróizom-gyűrűjét is elérve, az már komoly problémához, széklet-inkontinenciához vezethet. Bizonyos esetekben az elváltozás már rögtön a szülőszobán észrevehető, viszont sajnos vannak esetek, amikor külső jelet nem láthatunk, a bőr nem érintett, mélyen viszont az izom igen. Ilyenkor úgynevezett fedett sérülés alakul ki, ami sajnos sokszor nem is kerül felismerésre még a szülés utáni kontrollon sem! Ezért mindenképpen fontos beszélnünk arról, mikre kell odafigyelnünk, milyen jelek utalhatnak arra, hogy a záróizom sérülhetett.

A záróizom sérülés tünetei:

• a székletet nehezen, vagy egyáltalán nem tudjuk tartani

• a híg széklet tartása nehézséget jelent

• a székelési inger sürgető, nagyon gyorsan sietni kell a WC-re

• nehezen tudjuk tartani a szeleket

• székletnyomos, „szennyezett” a fehérnemű

• a végbél deformálódott, redőzöttsége megváltozott

Azt mindenképpen érdemes tudni, hogyha akár csak egyszer is tapasztaltunk széklettartási problémát, széklet-szennyezettséget, de az azóta megszűnt, akkor is érdemes orvost felkeresnünk, hogy kizárjuk a végbélzáróizom-sérülés gyanúját. Ugyanis sokszor más izmok általi kompenzációval sikerülhet a széklet tartása, azonban a probléma rejtetten még fennmaradhat. Azzal is jó tisztában lennünk, hogy egy komoly sérülés is lehet tünetmentes, pont az előbb említett kompenzálások miatt, így a rejtett sérülés sokáig nem okoz panaszt. Viszont ha ezek az izmok kimerülnek, a tünetek akár évek múltán is megjelenhetnek!

Van rá megoldás!

Fontos, hogy tudjuk, nem vagyunk egyedül a problémával! Minél hamarabb felismerésre kerül az elváltozás, annál hatékonyabb és gyorsabb a felépülés is! Részleges, kis sérüléssel járó záróizom problémáknál még szóba jöhetnek a konzervatív, nem műtéti megoldások, mint a kontroll mellett végzett kismedencei torna. Nagyobb fokú sérülésnél azonban csak a műtét hozhat megoldást. A záróizom-sérülés szempontjából legideálisabb a műtétet a szülést követő 1 éven belül, leginkább a 6. hónap környékén elvégezni. Ezért mindenképp fontos a tünetek megjelenésekor minél hamarabb felkeresni egy urogynekológust (kismedencei süllyedésekkel, vizelet- és széklettartási problémákkal foglalkozó orvost), vagy egy kifejezetten szülési sérülésekre specializálódott proktológust (azaz végbélre specializálódott sebészt), akik képesek a problémát pontosan diagnosztizálni és szükség szerint műtéti megoldást vagy további szakembereket ajánlani.

A széklet-inkontinencia testileg és lelkileg is egy borzalmasan megterhelő állapot. Úgy gondoskodni egy kicsi, új életről, hogy közben mi magunk sem vagyunk jól, mi is küzdelmeken megyünk keresztül, rendkívül nehéz és embert próbáló feladat. Hála a mai orvostudománynak, lelkiismeretes és szakmailag is kiváló orvosok és egészségügyi szakemberek segítenek átlendülni ezen a nehéz időszakon. Kitartással és idővel újra egészségesen, teljes értékű életet élhetünk, szégyenérzet nélkül.

Szerző: Dr. Mesterné Tóth Bernadett

medencefenéki gyógytornász

(Visited 21 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől