Szex gátmetszés után

A gátmetszés vagy gátrepedés sok szülő nőt érintő kérdéskör. A gátseb gyógyulását követően az első (néhány) szexuális együttlét során extra odafigyelésre van szükség, hogy óvjuk a frissen gyógyult gátat.

A gát a hüvelybemenet és a végbélnyílás között található terület. A gátmetszést a szülés utolsó fázisában, a koponya kigördülése előtt végzik helyi érzéstelenítésben. Előfordul, hogy csak a bőrt érinti, de többnyire az izmot is átvágják. A vágás irányától függően változhat a gyógyulás időtartama is. A varratok felszívódását követően a feszítő érzés sokat csökken, fozokatosan megszűnik, de vannak olyan szülő nők, akik még évekkel később is érzékenyebbnek érzik a gát körüli részt.

Mikor próbálkozhatunk először?

A szülést követően egyéntől függő, ki milyen gyorsan gyógyul, mennyire érzékeny a gátsebe, de általánosan az javasolható, hogy a lepedőakrobatika helyett lassan, fokozatosan kell pózokat, helyzeteket kipróbálni. A hat hetes kontrollt követően már általában próbálkozhatunk, türelmesen, szelíden, gyengéden. Ebben nagyon fontos, hogy a férfi segítőtárs legyen, hiszen ezt közösen kell kitapasztalni, mi hogyan esik jól a szülésen átesett anyának.

Vannak nők, akik semmilyen változást nem érzékelnek a szülés előttiekhez képest a szexuális életükben. Mások a behatolás során tapasztalhatnak feszítő, kellemetlen érzést, fájdalmat is. Sok múlik azon, mennyire összeszokott a páros, mennyire figyelmes a férfi. Bizony, vannak férfiak, akik számára el kell magyarázni a helyzetet. Ebben a szülész is lehet partner, de néhány cikk elolvasása is segíthet a férfinak a megértésben. Fontos, hogy érezze társunk, nem neki szól az elutasítás! És igen, el kell fogadni, hogy ez egy közös feladat. Újra meg kell ismerni és ki kell tapasztalni a különböző érintések, pózok hatását.

Egy kis extra segítség

Az első együttlétekhez sokan javasolják a síkosítót, a tejtermelés miatt ugyanis az anya szervezete másképpen, kevésbé reagál a szexuális ingerekre. A szoptatás alatt az első hónapokban általában még nincs menstruáció sem, és sokkal kisebb a testnedv-termelődés, a behatolás megkönnyítésére a síkosító hasznos segítség lehet. Nagyon fontos, hogy tudjuk, az első próbálkozásokat és bénázásokat követően a legtöbb párnál minden visszaáll a megszokott kerékvágásba. Szülés után sokkal felszabadultabbak a párok, a gyermek erősebb szövetséget hoz létre a férfi és a nő között. Ezért mindenképpen megéri leküzdeni az első nehézségeket, ha az első néhány alkalom esetleg nem is olyan, mint régen.

A terhesség és a szülés rendkívüli módon megterheli a testet, ezért a nők többféle problémával találhatják szembe magukat szülés után. Ilyen például a szülés utáni inkontinencia, vagy a szétnyílt hasizom is. Olvasd el cikkünket arról, miért alakulnak ki ezek a kórképek és hogyan küzdheted le őket!

https://edeskisbabam.hu/amirol-keveset-beszelunk-problemak-szules-utan/

 

(Visited 921 times, 2 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől