Segítség! Ekcémás a babám!

A gyermekkori ekcéma (atópiás dermatitisz) sok baba és család életét nehezíti meg. Megelőzését már születéskor el kell kezdeni, és ha a családban van ekcéma, száraz bőr, még nagyobb figyelemmel kell lenni a baba bőrére.

Ha ekcémás a pici bőre…

A bőrelváltozások igen korán, már 2-3 hónapos babáknál is kialakulhatnak. Az atópiás dermatitisz első jele a kiszáradó, grízes tapintatú bőr, ami a későbbiekben vörössé válik. A kiütés többnyire viszket, majd apró, hámló hólyagok is keletkezhetnek a bőr felületén, ha ezek folyadékkal telnek meg, váladékozhatnak is. A picik gyakran vakargatják magukat. Kisbabáknál általában a hajlatokban és arcon jelennek meg az első bőrelváltozások, de testszerte is jelentkezhetnek, és többnyire szimmetrikus elhelyezkedésűek.

Az ekcéma leggyakoribb kiváltó okai lehetnek élelmiszerek (tehéntej, tojás, tejtermékek, citrusfélék, olajos magvak), a környezetünkben található allergének (házi por, pollen, penész, állatszőr), de a hideg idő és száraz levegő, az erős verítékezés, valamint a vegyszerek (illatosított fürdetők, mosó- és öblítőszerek, testápolók) is hozzájárulhatnak kialakulásához.
Mit tehetünk ellene?
Ha már kialakult az ekcéma, mielőbb meg kell találnunk a kiváltó okot, és azt ki kell iktatnunk a baba életéből, étrendjéből. Az első két életévben az esetek mintegy felében élelmiszer-allergia a felelős, ezen belül is a tehéntejfehérje a legismertebb allergén.

Hat hónapos korig kizárólagos anyatejes táplálás javasolt, hiszen az immunrendszer felépítésében nélkülözhetetlen szerepet játszik. A baba immunrendszerének kétharmada a belekben található, helyes táplálással a bőrbetegségekkel szembeni belső védelmét is erősíthetjük. Mivel az anyatej összetételére az anya táplálkozása is hatással van, így az anya étrendjéből is ki kell iktatni az allergizáló dolgokat.

Ha zöldség vagy gyümölcs váltja ki az ekcémás tüneteket, mindenképpen javasolt gyermekorvossal és védőnővel egyeztetett étrendet adni a babának, bizonyos ételek mellőzése ugyanis értékes tápanyagok – vitaminok, ásványi anyagok – hiányához vezethet. Hat hónapos korig az anyatej és a tápszer a baba minden tápanyag iránti igényét fedezi, ezután vitaminkiegészítésre lehet szükség.

Bőrápolás ekcémás babáknál

A baba bőrének ápolása a fürdetéssel kezdődik. Minél kevesebb ideig „áztassuk” a fürdetés során, maximum 10-15 perces legyen a lubickolás langyos, testmeleg vízben. Válasszuk ki gondosan a fürdetőszert: legyen illat – és SLS-mentes. Száraz bőr esetén speciális hidratáló krém használata szükséges. A baba ruházata legyen természetes (pl. pamut), a gyerekszoba páratartalmát pedig párásító készülék segítségével tartsuk 60-70% körül, így megelőzhetjük a bőr kiszáradását.

Végül ki kell térnünk a pszichés tényezőkre is: a babának nyugodt, békés, szeretetteli környezetre van szüksége, a stressz ugyanis kifejezetten provokálja a tünetek megjelenését. Ha nem szűnnek a panaszok mielőbbi orvosi konzílium szükséges!

Szerző: Nagy Tünde

(Visited 154 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől