Meddőségi vizsgálatok – Ultrahangos petevezeték átjárhatósági vizsgálat (hycosy)

Ha a meddőség gyanúja felmerül, fontos elvégeztetni az alapvető vizsgálatokat, hogy minél előbb feltárhassák az okokat és megoldást javasoljanak rá. A kivizsgálás része a petevezeték átjárhatóságának vizsgálata is, mivel a petevezeték elzáródás az egyik leggyakoribb akadálya a teherbeesésnek.

A petevezeték átjárhatóságának vizsgálata történhet röntgen segítségével, illetve ultrahangos eljárással. A röntgennel végzett vizsgálat (HSG) általában műtőben történik, ha a beteg kéri, akár bódításban, míg az ultrahangos vizsgálat bármely nőgyógyászati rendelőben elvégezhető.

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat nem csak az esetleges petevezető elzáródást tárja fel, de alkalmas a méhüregi problémák kiszűrésére is, mint a polip, mióma, összenövések, vagy a kettőzött méh.

Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

A petevezeték átjárhatósági vizsgálatot a mensturációs ciklus 7-14 napja között javasolt elvégezni. Alapesetben ezt megelőzően külön vizsgálatra nincs szükség, azonban ha bármely hüvelyi panasz fennáll, érdemes előtte egy hüvelyváladék vizsgálatot végeztetni. Ha a fertőzés gyanúja beigazolódik, a petevezeték átjárhatósági vizsgálat előtt kezelni kell, különben fennáll a veszély, hogy a fertőzés továbbterjed a méhbe.

Ha a páciensnek nincs 1 éven belüli rákszűrés eredménye, akkor a hycosy vizsgálattal egybekötve a rákszűrés is elvégezhető. A vizsgálat nem tekinthető különösebben fájdalmasnak, de az érzékenyebb páciensek a beavatkozás előtt vehetnek be fájdalomcsillapítót. Ennél komolyabb fájdalomcsillapításra nincsen szükség. A vizsgálat előtt és után a puffasztó ételek fogyasztása nem javasolt.

A vizsgálat menete

Maga a vizsgálat mindössze kb. 10 perc és a vizsgálatot követően azonnali tájékoztatást adnak az eredményről és a további teendőkről.

Az ultrahangos átjárhatósági vizsgálatnak 2 típusa van:

Fiziológiás sóoldattal történő vizsgálat

Ebben az esetben testmeleg fiziológiás sóoldat segítségével térképezik fel a petevezetők átjárhatóságát. Ez a vizsgálat minimális diszkomfort érzettel jár, azonban a folyadék áramlása a petevezetékben nem mindig egyértelműen nyomon követhető, így megbízhatatlanabb, mint a kontrasztanyag segítségével végzett vizsgálat.

Kontrasztanyaggal végzett átjárhatósági vizsgálat (HyCoSy – hysterosalpingo-contrast sonography)

Ilyenkor a sóoldathoz kontrasztanyagot adnak, melynek segítségével egyértelműen nyomon követhető a folyadék áramlása és teljes bizonyossággal megállapítható, hogy a petevezeték átjárható-e. Ez a vizsgálat az előzőhöz képest többször okoz alhasi diszkomfort érzést, a páciens enyhe, menstruációs görcsökhöz hasonló fájdalmat érezhet. Az előző vizsgálathoz képest költségesebb, azonban egyértelmű és azonnali eredményt ad a petevezetők és a méhüreg állapotáról.

Amennyiben a petevezeték el van záródva, az orvos részletes tájékoztatást ad a lehetséges további lépéseket illetően.

Tennivalók a vizsgálatot követően

A vizsgálatot követően panaszmentesen egy rövid megfigyelési idő után (10-30 perc) a páciens otthonába távozhat. Tisztasági betét használata javasolt, mivel a vizsgálat után enyhe folyadékürülés várható, sőt akár minimális vérzéssel is járhat, azonban ez teljesen normális, kezelést nem igényel.

Amennyiben szükséges, fájdalomcsillapító is nyugodtan szedhető.

Egyes esetekben előfordulhat erősebb alhasi fájdalom, vagy rosszullét, esetleg allergiás reakció a kontrasztanyaggal szemben. Ha a beavatkozás után 38 fok feletti láz, vagy erős hüvelyi vérzés jelentkezik, mindenképpen keresse fel kezelőorvosát.

A vizsgálatot követően 3 napig az ülőfürdő és a házasélet nem javasolt.

Szerző: For Life Medical Center

https://forlifemedical.hu/

 

 

(Visited 309 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által