Ha több is megvan, gyanakodhatsz – A terhesség 12 korai jele

Számos tünet jelezheti a fogantatás bekövetkeztét, néha azonban egyáltalán nem könnyű eldönteni, vajon tényleg bekopogtatott-e a gólya hozzánk. Cikkünkben a várandósság 12 leggyakoribb korai jelét mutatjuk be. Fontos tudni, hogy mindenkinek másképpen reagál a szervezete, így a tünetek egyénenként változhatnak.

1. Kimerültség, fáradtság, fejfájás

A fáradtság és kimerültség jelei már a fogantatás utáni első héten jelentkezhetnek. Hamarabb elálmosodsz, és nehezebb reggelente felkelni. A hirtelen hormonváltozás miatt napközben is álmosnak, fáradtnak érezheti magát a várandós. A hormonok hirtelen változása okozhat gyakori fejfájást is.

2. Gyakori vizelés

Gyakrabban kell pisilned? Ez lehet egy egyszerű felfázás jele, de a várandósság egészét végigkísérő tünet is. A terhesség előrehaladtával a megnövekedett méh nyomást gyakorol a húgyhólyagra, ráadásul a szüléshez közeledve ez még fokozódhat is, ezért készülj fel rá, hogy az utolsó trimeszterben mindig legyen mosdó a közelben.

3. Vágy bizonyos ételek iránt, viszolygás más ételektől

Az émelygést, a bizonyos ételektől való undorodást valószínűleg egy védekező mechanizmus okozza, amely a magzat egészségét szolgálja.

4. Érzékenység a szagokra

A terhesség korai tüneteihez tartozik, hogy az addig kedvelt szagok, illatok rosszullétet okoznak, és minden szagra sokkal érzékenyebbé válik a kismama.

5. Szédülés, ájulás

A korai terhesség gyakori jele a szédülés, különösen, ha éhes vagy. Mindez a lecsökkent vércukorszintre vezethető vissza.

6. Hányinger, reggeli rosszullét

Az egyik legismertebb tünet, mely általában reggel jelentkezik, de bármely napszakban előfordulhat. Ritkán előforduló állapot a terhességi vészes hányás, ilyenkor a gyakori, sorozatos hányások miatt a szervezet nem jut elegendő folyadékhoz, valamint tápanyaghoz, ezért akár kórházba is kerülhet a kismama.

7. Megduzzadt, érzékeny mellek

A mellek megduzzadása, érzékenysége a fogantatás után 1-2 héttel jelentkezik. Ilyenkor a mellek fájdalmasan duzzadtak és/ vagy érintésre érzékenyek.

8. Hátfájás

Ritkábban előforduló korai terhességi tünet a hát alsó részének fájdalma. Általánosan elmondható, hogy ez a terhesség egészét végigkíséri.

9. A hüvelyváladék megváltozása

A hüvelyváladék mennyisége megnő, kémhatása savasabbá válik. Ha a nagyobb mennyiségű váladékhoz égő, viszkető érzés társul, vagy a váladék kellemetlen szagú, esetleg szokatlan színű, mindenképpen fel kell keresni a nőgyógyászt.

10. Magasabb testhőmérséklet és pulzusszám

A terhesség egyik korai jele, hogy a testhő picivel magasabb, mint egyébként. Ilyenkor gyakran megfázásra, kezdődő betegségre gyanakszik a kismama. Várandósság alatt emelkedik a pulzusszám is. A vérnyomás a kezdeti időszakban kissé csökken, majd ismét a normális értékre áll vissza.

11. A menstruáció késése, megváltozása, beágyazódási vérzés

A késő, vagy kimaradt menstruáció a leggyakoribb terhességi jel. Noha sokan véreznek a terhesség alatt is, az a fajta vérzés jellegében teljesen más, mint a menstruáció. A megtermékenyített petesejt méhbe ágyazódásakor előfordulhat kisebb vérzés. Ez a vérzés általában csupán foltot hagy a fehérneműn, kis mennyiségű, jellegében eltér a normál menstruációtól, s annak várható időpontjához képest hamarabb jelentkezik.

12. Hangulatváltozás, ingerlékenység

A kismama ilyenkor gyakran ingerlékenyebb, érzékenyebb.

A terhesség felismerése nem könnyű, hiszen a jeleket végignézve azt látjuk, hogy sok tünet megegyezik a menstruációt megelőző állapottal. Egy terhességi teszt azonban nagyon könnyen eldönti a kérdést. Ha eljött a megfelelő idő, kár találgatni, irány tesztelni.

(Visited 2 106 times, 12 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által