8+1 tipp hogyan turbózd fel a férfi megtermékenyítő képességedet

Az interneten sok különböző praktikát olvashatunk arról, hogy mit tehetnek a nők annak érdekében, hogy a fogantatás sikeres legyen, de mi a helyzet a férfiakkal?

A férfiak megtermékenyítő képességét számos tényező befolyásolja, ilyen például az életmód, a genetika vagy a hormonok, azonban önszorgalomból is tehetnek annak érdekében, hogy megtermékenyítő képességük javuljon. A sikeres fogantatáshoz a férfiaknak képesnek kell lenniük az erekcióra és annak fenntartására, illetve fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű spermiummal rendelkezzenek.
Íme 8+1 tipp, amivel mindez elérhető.

1.Rendszeres kivizsgálás és kezelés
Számos krónikus betegség és egészségügyi állapot befolyásolhatja a megtermékenyítő képességet, ilyen például a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a cisztás fibrózis, amelyek eredményes kezelése javíthatja a férfiak képességét a megtermékenyítésre. Egyes gyógyszeres kezelések (béta-blokkolók, fájdalomcsillapítók, szorongás elleni gyógyszerek) is negatív hatással vannak a termékenységre, a külsőleg bevitt tesztoszteron pedig kifejezetten káros, ugyanis lenullázhatja a spermiumszámot. Nagyon fontos, hogy minden esetben tájékoztassuk kezelőorvosunkat a fennálló betegségeinkről, az esetleges kezelésekről és a szedett gyógyszerekről.

2.Túlsúly csökkentése
Megtermékenyítésnél az egyik legfontosabb tényező a spermium minősége, amelyen sokat ronthat a túlsúly. A túlsúly ezenkívül csökkenti a spermiumok számát és úszási képességét, illetve növeli a genetikai anyag károsodását a spermában. Több kutatás és tanulmány is kimutatta, hogy tovább tart a fogantatás azoknál a pároknál, akiknél a férfi túlsúlyos vagy elhízott, mint azoknál, akik nem küzdenek súlyproblémákkal.

3.Vitamin bevitel növelése
Már a fogantatás előtt (körülbelül 3 hónappal) érdemes olyan vitaminokat és étrend-kiegészítőket szedni, amelyek kifejezetten férfiaknak szólnak és tartalmazzák a spermiumok fejlődéséhez és élettani működéséhez szükséges anyagokat. Az ezekhez szükséges vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek: arginin, taurin, B6, B12, folsav, béta-karotin, C-vitamin, E-vitamin, D-vitamin, cink, szelén, magnézium, L-karnitin, Q10.

4.Leszokás a dohányzásról
A dohányzás szintén a spermiumok minőségével áll összefüggésben. A dohányzó férfiak esetében rosszabb minőségűek a spermiumok, alacsonyabb számban vannak jelen és lassabb mozognak, illetve gyakoribbak a kóros alakú spermiumok.

5.Rendszeres mozgás
A rendszeres testmozgás része az egészséges életmódnak, csökkenti a stresszt, növeli a tesztoszteron termelést és segít a fogyásban.

6.Egészséges étkezés
Változatos és egészséges étrenddel sok vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet viszünk be a szervezetünkbe, amelyek hozzájárulnak a megfelelő megtermékenyítő képességhez. A gyümölcsök és zöldségek kifejezetten gazdagok antioxidánsokban, melyek elősegítik az egészséges spermiumok termelődését.

7.Meleg elkerülése
A tartós melegben tartózkodás felmelegíti a herezacskót, ami átmenetileg csökkenti a spermiumok minőségét és számát, ezért érdemes elkerülni a szaunákat, gőzkabinokat és jacuzzikat.

8.Korral járó következmények ismerete
A spermiumok minősége a kor előrehaladtával romlik. Idősebb férfiaknál változások következnek be a termékenységben és a szexuális működésben, alacsonyabb számú és kevésbé mozgékony spermiumokat termelnek, illetve gyakoribbak az erekciós problémák is. Ezenkívül a spermában előforduló genetikai rendellenességek kockázata is megnő, így az idősebb apák nagyobb valószínűséggel adnak át több különböző genetikai mutációt a születendő gyermeknek.

+1.Megfelelő időben történő segítségkérés
Akkor beszélünk meddőségről, ha egy év (35 év felett fél év) védekezés nélküli rendszeres nemi élet mellett nem következik be a kívánt terhesség. Ebben az esetben mindenképpen ajánlott meddőségi kivizsgáláson részt venni a pár mindkét tagjának, hogy időben azonosítható legyen a probléma és megkezdődhessen a szükséges kezelés. Férfiak esetében előfordulnak olyan állapotok, amelyek kezelése 3-12 hónapot is igénybe vehet, ezért már a gyermekvállalás előtt is érdemes lehet átesni a kivizsgáláson.

Szerző: For Life Medical Center

https://forlifemedical.hu/

(Visited 535 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által