A méhen kívüli terhesség felismerése

A méhen kívüli terhesség viszonylag ritka, az összes terhesség 0,8-1 százalékát érinti. Mégis fontos tudni, miről ismerhetjük fel, hiszen az édesanyánál akár életveszélyes állapotot is okozhat.

Normál esetben a megtermékenyült petesejt a méhüreg felé vándorol és beágyazódik a méhnyálkahártyába. Méhen kívüli terhesség esetén azonban a beágyazódás a méhen kívül következik be, leggyakrabban a petevezetőkben, ritkább esetben a hashártyán, vagy a máj felszínén.

Mitől alakulhat ki a méhen kívüli terhesség?

Méhen kívüli terhességet okozhat, ha korábbi gyulladások, vagy műtét miatt a petevezeték hegesedik, vagy összenövés alakul ki benne. Ilyenkor a megtermékenyített petesejt mozgása akadályozott, így nem jut el a méhbe a beágyazódáshoz.

Emellett petefészekciszták, miómák, illetve szervi eltérések – például vékony petevezető –  is okozhatnak méhen kívüli terhességet.

Nagyon ritkán a spirálok, vagyis a méhen belüli fogamzásgátló eszközök is hajlamosíthatnak méhen kívüli terhességre, mivel céljuk éppen a beágyazódás megakadályozása.

A méhen kívüli terhesség tünetei

Méhen kívüli terhesség esetében a terhességi teszt pozitív és a terhességi jelek is ugyanazok. Emlőfeszülés, émelygés, hányás, hangulatváltozás és a menstruáció elmaradása.

Ha a terhesség ténye ismert és az alábbi tünetek lépnek fel, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni:

 • Barnás vérzés
 • Hasi, deréktáji és végbélfájdalom
 • Hányinger, hányás
 • Hasi görcsök
 • Szédülés vagy gyengeség.

Előfordul, hogy a petevezetőben lévő magzat elhal és nyom nélkül felszívódik. Ha azonban növekedésnek indul, akkor megrepesztheti a méhkürt falát és a hasüregben vérzés lép fel. Innen a tünetek gyorsan rosszabbodnak, heves szívdobogás, vérnyomásesés, ájulás és eszméletvesztés is előfordulhat.

A méhen kívüli terhesség kezelése

Mivel a magzat a méhen kívül nem tud fejlődni, így méhen kívüli terhesség esetén a terhességet minden esetben meg kell szakítani. Nagyon korai terhesség esetén ez gyógyszerekkel, műtéti beavatkozás nélkül is lehetséges.

Előrehaladottabb terhesség esetén laparoszkópiával eltávolítják a a petezsákot a petevezetőből, ha azonban a petevezető roncsolódott, a petevezetéket is ki kell venni.

Amennyiben a másik oldali petevezeték ép, akkor a későbbiekben még létrejöhet spontán terhesség. Ha azonban mindkét oldal károsodott, akkor a teherbeesés csak mesterséges megtermékenyítés segítségével lehetséges.

Megelőzhető a méhen kívüli terhesség?

A méhen kívüli terhesség megelőzése nem lehetséges, de ha ismert valamilyen hajlamosító tényező, akkor a terhesség minél korábbi diagnosztizálása javasolt. Ha a méhen kívüli terhesség gyanúja beigazolódik, sokkal kisebb mértékű beavatkozásra van szükség és az életveszélyes állapot megelőzhető.

Vannak olyan kockázati tényezők, melyek esetében nagyobb a valószínűsége a méhen kívüli terhességnek.

Ilyenek lehetnek a:

 • kismedencei gyulladás
 • 35 évnél idősebb életkor.
 • szexuális úton terjedő fertőzés
 • kismedencei hegesedés
 • endometriózis
 • korábbi méhen kívüli terhesség
 • termékenységi gyógyszerek, vagy termékenységi kezelés.

Aki tehát tudja, hogy hajlamos lehet a méhen kívüli terhességre, vagy tünetei megegyeznek a fentebb leírtakkal, keresse fel nőgyógyászát. Egy időben elvégzett ultrahangos vizsgálat megnyugtathat, vagy megóvhatja a további terhességeket és az édesanya egészségét.

Szerző: Teszkó Szilvia

(Visited 586 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által