Kólika, avagy a délutáni hasfájás – hogyan segíthetsz a babádon

A hasfájás, vagy kólika szerencsére nem komoly, ám annál kimerítőbb a szülők és a baba számára egyaránt. Egy gyakori, szinte minden szülő számára ismert tünetegyüttesről van szó. A kólika jellemzően a babák keserves, gyakori sírásában nyilvánul meg, amelynek hátterében a kicsik hasfájása áll.

A tünetek meglehetősen ijesztőek lehetnek, ezért sokan fordulnak védőnőhöz, vagy kérnek orvosi tanácsot a probléma jelentkezésekor.

Kólikáról beszélhetünk az alábbi tünetek együttes jelentkezésekor:

  • kisbabád hirtelen, minden nyilvánvaló ok nélkül, fájdalmas, vigasztalhatatlan sírásba kezd, mely végül ugyanilyen hirtelen és látszólag ok nélkül marad abba
  • a sírás legalább egy hete fennáll
  • a sírógörcsök hetente legalább háromszor jelentkeznek és naponta legalább három órán keresztül tartanak
  • a sírások között babád egészségesnek, elégedettnek látszik

A kólikára jellemző, hogy a tünetek 2-3 hetes korban kezdődnek és 6-8 hetes korban válnak a leghevesebbé. Megnyugtató azonban, hogy általában a pici 3-4 hónapos kora körül fokozatosan enyhülni kezdenek, majd meg is szűnnek. Az esetek többségében valamiért a fájdalom leginkább a délutáni és esti órákban jelentkezik, nagyjából a délután 15 és éjjel 23 óra közötti időszakban.

A kólika tüneteinek jelentkezésekor a baba kezeit ökölbe szorítja, lábait felhúzza, majd ismét leengedi, látszik rajta, hogy erőlködik. A kicsi fájdalmas arcot vág és vigasztalhatatlanul sír. Amikor felveszed és megpróbálod megnyugtatni, babusgatni, gyermeked nyughatatlanul mocorog. Gyakran előfordul, hogy a kisbaba pocakja puffadttá, feszessé válik, ami a beleiben felhalmozódott gázok miatt van, ez okozza nála a fájdalmakat is.

Mit tehetsz, hogy enyhítsd a kisbabád fájdalmát?

Megoldás lehet: a baba etetésének módja

  • Számos dolog mellett a nem megfelelő technikájú szoptatás is vezethet a kólika kialakulásához: ha a babád szopizáskor nem veszi be megfelelően a szájába a cicit, levegőt nyel minden korty tejjel. Figyelj oda, hogy szoptatás során a pici elég szorosan helyezkedjen el melletted, így elkerülhető a levegő lenyelése.
  • Ha gyermeked túlságosan kapkodva és mohón eszik, szintén sok levegő juthat a gyomrába és többször félre is nyelhet. Ilyenkor javasoljuk a gyakrabban történő etetést, hogy a baba ne éhezzen meg annyira. Szopizás után a lenyelt levegő távozását alapos büfiztetéssel lehet hatékonyan megoldani.
  • Cumisüvegből való táplálás esetén javasolt a nyílás ellenőrzése, mivel túl kicsi nyílás esetén túlságosan nagy energiabefektetést kíván a kisbabádtól az evés, míg túl nagy nyílás esetén a folyadék a szájába ömlik és rendszeresen félrenyel. Figyelj oda arra is, hogy a tápszer utolsó cseppjeihez közeledve a baba ne nyeljen le több kortynyi levegőt a kiürülő üvegből!

Az anya étrendje is fontos (szoptatott babáknál)

Már a szoptatás kezdetétől javasolt a fokozott gázképződést okozó élelmiszerek kerülése, mivel a gázkeltő, ezáltal puffadást okozó összetevők könnyen bekerülnek az anyatejbe is. Ilyenek például:

  • a hüvelyesek: bab, borsó, lencse,
  • a káposztafélék,
  • a vastag héjas gyümölcsök, pl.: szőlő.

Mértékkel természetesen fogyaszthatók és az idő előrehaladtával mennyiségük fokozatosan növelhető. Puffadást okozhatnak a szénsavas üdítőitalok és a rostos gyümölcslevek is.

Szimetikon lehet a megoldás

A szimetikon hatóanyagot tartalmazó emulziók alkalmasak a kólikás csecsemő puffadásos tüneteinek kezelésére. A szimetikon a szilikonok csoportjába tartozó szer, amely hatását közvetlenül a kicsi bélcsatornájában fejti ki. A szimetikon a baba bélrendszerébe jutva segít megszüntetni a puffadást és a fájdalmat okozó légbuborékokat. Hatását oly módon fejti ki, hogy megváltoztatja a bélcsatornában az emésztés következtében termelődött és felhalmozódott gázbuborékok felületi feszültségét, így a buborékok fala elbomlik. A sok apró buborékból először jelentősen kisebb számú, nagy buborék keletkezik, majd ezek szétpukkannak. Eredményeképp kisbabád nem fog annyit erőlködni, könnyebben tudnak a szelek távozni. Mivel a szimetikon egyáltalán nem szívódik fel, a baba szervezetéből változatlan formában kiürül, teljesen biztonságos akár hosszabb időn át alkalmazva is.

Ha az első szer nem hozta meg a kívánt hatást, érdemes többfélét kipróbálni. Nemcsak a babának, de a szülőknek is elsődleges érdeke, hogy miharabb túljussanak ezen a nehéz időszakon.

(Visited 774 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől