Így kerüld el a terhességi csíkokat

A várandósság időszakának a szó szoros értelmében örök emléke maradhat a bőrünkön terhességi csíkok formájában. Sokan azt mondják, aki hajlamos rá, annak esélye sincs megúszni, de vajon tényleg így van? Hidratálással, ápolással, mozgással és egészséges táplálkozással sokat tehetünk érte, hogy elkerüljük, de legalábbis tompítsuk a zebra módit.

Mikor alakulnak ki a terhességi csíkok?

A terhességi csíkok vagy striák jellemzően azért alakulnak ki, mert a bőr alatti kötőszövet nem tud ugyanolyan ütemben növekedni, mint a bőr felső rétege, így megreped vagy elszakad. A has hirtelen körfogatnövekedése miatt különösen a baba intenzív növekedésekor alakulhatnak ki a terhességi csíkok. A kulcsmomentum a megelőzés. Akár már a 16. terhességi héttől számíthatunk a csíkok megjelenésére, de azért jellemzően a 6. és 7 hónapban alakulnak ki, amikor a baba súlygyarapodása a legintenzívebb.

Hidratálás kívül, belül

A kötőszöveti gyengeséget a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is fokozhatja, azonban sajnos a a terhességi csíkokra való hajlam öröklődő. Ha tudod magadról, hogy fogyásra, hízásra a bőröd csíkossá válik, akkor valószínűleg a várandósságod alatt sem fogod tudni ezt elkerülni. A terhességi csíkok kialakulásának esélyét azonban a vízhiányos, száraz bőr tovább fokozza, így a bőr hidratálása kiemelten fontos, nem csak kívülről, de belülről is. A terhesség alatt a vízfogyasztásra egyébként is kiemelt figyelmet kell fordítani, a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztása szerencsére a bőrünkön is meglátszik majd.

Speciális hatóanyagok striák ellen

Ne várjuk meg az első striák megjelenését! Már a várandósság elejétől használjunk a bőr rugalmasságát fokozó készítményeket, és amennyire lehet, ügyeljünk a súlygyarapodásra. Szerencsére, mára hatékony, professzionális kozmetikai készítményeket érhetünk el, mellyel sokat tehetünk bőrünk rugalmasságának megóvásáért. Ezek olyan kombinált krémek, amelyek számos összetevőt tartalmaznak, antioxidánsokkal, vitaminokkal táplálják a bőrt. Házi praktikák is segíthetnek, így az olivaolaj antioxidánsokkal, a tojásfehérje pedig proteinnel óvja a bőrt.

A striák megelőzése olajos masszázzsal

Az olajok intenzíven és hosszan tartóan táplálják a bőrt, a gyengéd masszázs pedig tovább növeli a rugalmasságát. Az olajok jobban felszívódnak, ha előtte veszünk egy fürdőt, vagy egy meleg zuhanyt. Az olajat érdemes óvatosan, körkörös mozdulatokkal felvinni és legalább 2 percig masszírozni az érintett területet. Nem csak a hasat érdemes ápolni, de a mellek, karok, combok érzékeny bőrére is figyelmet kell fordítani. A terhesség vége felé reggel és este is szükséges hidratálni és stria elleni készítménnyel kezelni az érintett bőrfelületeket.

Mozgás és táplálkozás a csíkok ellen

A rendszeres mozgás növeli a bőr rugalmasságát, így alapeleme a terhességi csíkok elleni harcnak. Az egészséges táplálkozás úgyszintén. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a súlygyarapodás ne legyen túlzott és hirtelen. A cinkben gazdag élelmiszerek (tökmag, búzacsíra, hal), a fehérjék és a C-vitamin szintén fokozzák a bőr rugalmasságát, így érdemes ezeket tudatosan beépíteni étrendünkbe.

Megfelelő hidratálásra, egészséges táplálkozásra és rendszeres testmozgásra egyébként is szükségünk van a várandósság alatt. Ha mindezt kiegészítjük a tudatos bőrápolási rutinunkkal, mely a striák megelőzésére irányul, lehet hogy sikerül teljesen elkerülni a terhességi csíkokat. Ha mégis megjelennek, akkor sem szabad abbahagyni a kezelést, hiszen az sem utolsó szempont, hogy mennyi és milyen erősségű csík díszeleg rajtunk.

Szerző: Teszkó Szilvia

(Visited 577 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által