Hogyan tanítsd meg gyermekedet orrot fújni

Nálatok is nagy probléma az őszi-téli időszakban az állandó nátha, az eldugult orr? A pangó orrváladék sajnos rengeteg problémát okoz és ha nem szabadulunk meg tőle hamar, arcüreggyulladás, fülgyulladás, vagy orrmandula gyulladás lehet a vége. Az orrszívó porszívó persze egy remek találmány, de mikor épp nem otthon tartózkodunk, akkor is meg kell szabadulni valahogy az orrváladéktól. Erre pedig az egyetlen mód, hogy gyermeked megtanulja rendesen kifújni az orrát!

Persze ez nem is olyan egyszerű, hiszen hiába mondod, hogy fújja ki a levegőt az orrán teljes erővel, a kicsik még nem tudnak elég erőt kifejteni, vagy felcserélik a sorrendet, vagy épp a szájukon jön ki a levegő. Most mutatunk nektek 5 játékos gyakorlatot, amivel könnyedén begyakorolhatjátok az orrfújást. Lehet, hogy ez egy hosszabb folyamat lesz, ezért már két éves kor körül érdemes elkezdeni és amíg nem tud tökéletesen orrot fújni, az orrszívót se tegyük messzire.

Ahhoz pedig, hogy elkerüljük az állandó náthát, fontos az immunrendszer megerősítése. Ezt pedig nem csak vitaminokkal, de gyógyteákkal is elérhetjük:

https://edeskisbabam.hu/erositsuk-meg-immunrendszerunket-teakkal/

Ezek a gyakorlatok kellőképpen mókásak ahhoz, hogy játékként és ne kényszerű feladatként fogja fel a gyermek.

1. Fújjuk el a gyertyalángot

Kérd meg gyermekedet, hogy egy nagy levegővel próbálja meg elfújni a gyertyalángot. Természetesen az orrával és nem a szájával! Ha ez már jól megy, akkor lehet próbálkozni felváltott orrlyukkal is.

2. Pingponglabda a célba

Tegyél az asztalra gyermeked elé pingponglabdát, vagy akár papírgalacsint és kérd meg a gyermeked, hogy fújja el a célvonalig. Ha van tesója, akár versenyezhetnek is. Közben azért ellenőrizd, hogy a száját ne használja.

3. Akassz fel egy lufit

A lufitáncoltatás szintén jó móka, ráadásul zenére is csinálhatjátok. Köss cérnát egy lufira és mondd a gyermekednek, hogy a zene ütemére az orrával fújva táncoltassa. A haladók előbb egyik, majd a másik befogott orrlyukkal is csinálhatják.

4. Fessünk liszttel

A lisztfestéssel komoly absztrakt művészeti alkotások is létrejöhetnek. Szórj lisztet a konyhaasztalra és orral próbáljatok valamilyen mintát fújni bele, majd találjátok ki, hogy mi lehet az.

5. Szimatoló kisállatok

Gyermeked biztos ügyesen utánozza a kisállatok szimatolását. Játsszatok együtt kutyusosat, vagy süniset, akik nem csak szívják, de fújják is a levegőt az orrukon át.

Ha már jól megy az orron át fújkálás, akkor jöhet a következő lépés. Fogj egy papírzsepkendőt, felváltva óvatosan fogd be gyermeked orrlyukát, ő pedig fújja, ahogy korábban megtanulta.
Rá kell érezni a helyes technikára és figyelj rá, hogy ne szorítsd erősen az orrát, mert az fájhat neki. Arra is ügyeljetek, hogy ne egyszerre fújja a két orrlyukán át a levegőt, nehogy beduguljon a füle. Utána már ő maga is próbálkozhat az orr befogásával és a zsepivel, amíg viszont nem megy tökéletesen, az orrszívót ne rakjátok el messzire.

Szerző: Teszkó Szilvia

(Visited 250 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől