Beszélgetés a gyerekekkel – Néha nehezebb, mint gondolnánk

Beszélgetni a gyerekeinkkel? Egyszerűen hangzik, de néha sokkal nehezebb, mint gondolnánk. A családokat annyira beszippantja a munka, a lecke, a napi teendők, a fürdés, fogmosás, pakolás alvás, hogy sokszor úgy érezzük, egy percünk sem maradt, amikor megbeszélhetnénk, mi történt aznap az iskolában/óvodában. Ez a nap már elment, majd holnap, gondoljuk magunkban, de a mókuskerék holnap is ugyanaz lesz.

Kezdjük kicsiben!

Ha már hosszabb idő eltelt anélkül, hogy a napi praktikus dolgokon túl mást is megbeszéltetek volna, vagy a gyermeketek amúgy sem az a beszédes fajta, nem kell elvárni tőle, hogy rögtön egy órás kiselőadást tartson. Ha azonban kitartóan, napi szinten nyüstöljük, hogy legalább egy pár szóban mondja el, mi volt a legjobb a napban, egy idő után magától is megered a nyelve. Ha túl sok a tennivaló, tudatosan, meghatározott időpontban vegyük elő a témát (suliból/oviból hazamenet, vacsora közben, lefekvés előtt stb.).

Ne hagyjuk lerázni magunkat

A nem történt semmi nem elég jó. Legalább egy dolgot áruljon el a napból, ami mondjuk nem a leckéhez kapcsolódik (jó volt az ebéd a menzán, kapott egy csokit az egyik barátjától, a barátnője megdícsérte a ruháját, segített az egyik gyereknek). Ha végiggondolja a napját, biztosan talál egy jó dolgot, ami aznap történt vele. Ha semmi jó nem történt, akkor mesélje el a borzalmasakat.

Az sem baj, ha nem vele történt

Sok mindent elárul a gyermekünkről, hogy hogyan látja/értékeli a társaival történt dolgokat. Nyugodtan faggasd ki az osztálytársairól/ovis társairól, sok érdekes dolog ki fog derülni és nem csak a társairól, hanem róla is.

Beszélgetés a fontos dolgokról

Ha a gyermeked szívesen beszél bármiről, mesél a napjáról, vagy az érzéseiről, sokkal könnyebb lesz beszélni vele a fontos dolgokról. Az a gyermek, akivel nem beszélgetnek napi szinten, aztán leültetik, hogy “Most valami fontosról szeretnénk beszélni veled”, ijedtséget fog érezni. A szokatlan helyzet miatt azt gondolja, hogy valami rossz, vagy kellemetlen lesz a téma. Ha azonban már benne vagytok a beszélgetésben, könnyebb előhozni a fontos, vagy kényesebb témákat is. Ha érzed, hogy most figyel és nyitott feléd, ráterelheted a beszélgetést az olyan témakörökre, mint pl. az agresszió, a szóbeli vagy fizikai bántalmazás, a rossz társaság, vagy akár kamaszkorban a káros szenvedélyek. Fontos, hogy a végén kérjünk visszacsatolást. Tudjuk meg, vajon mit értett meg a beszélgetésből és ő milyen következtetéseket vont le.

Kérdezz, kérdezz, kérdezz

Ha nem kérdezel, azt hiheti, téged nem is érdekel, mi történik vele. Tegyél fel konkrét kérdéseket, arra sokkal könnyebb válaszolni, mint egy általános “Milyen volt a napod?” kérdésre. Kérdezz a barátairól, tanárairól, ovis nénikről. Pl. Bence mit szokott hozni tízóraira? Melyik gyerek jár a legtöbbet a büfébe? Szokott-e valamelyik gyerek rendszeresen vicceskedni órán? Melyik a legszigorúbb tanár? Melyik a legigazságosabb/legigazságtalanabb tanár? Hogyan ébresztik a kicsiket az óvónénik? Adnak-e repetát a finom kajákból? Hogy ünneplitek a szülinapot az oviban? Kivel játszottál ma az udvaron? Ki szerezte meg ma először a nagy Lego alaplapot?

Bármilyen kérdésből kiindulhat egy jó beszélgetés és nem tudhatod, aznap éppen melyik témára lesz vevő.

Mesélj te is bátran!

A gyerekeket nagyon érdekli, te milyen voltál gyerekkorodban, vagy akár az is, te hogyan oldottad meg a konfliktusaidat. Nyugodtan meséld el őket, nem fogják azt gondolni, hogy a múltban úgyis minden másképp volt, ha pedig azt gondolják, akkor is párhuzamba állíthatjátok, milyen volt akkor és most.

Ha problémája van egy osztálytársával, te is kereshetsz hasonlót és elmondhatod a tapasztalataidat. Pl. “Nekem is volt olyan osztálytársam, aki állandóan árulkodott, egész szünetben a tanárral beszélgetett, folyton beszólogatott stb.

A legfontosabb, hogy gyermeked érezze, hogy figyelsz rá és érdekel a mondandója, legyen az bármilyen apróság is. Ha az apróságokat elmondja neked, később a fontos, vagy számára komoly fejtörést okozó dolgokat is el fogja mondani. És te ott lehetsz, amikor tanácsra, vagy útmutatásra van szüksége.

Szerző: Teszkó Szilvia

 

 

 

(Visited 42 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől