Az utolsó trimeszter vizsgálatai – a CTG

A harmadik trimeszterben, a terhesség utolsó 4-5 hetében jön el a CTG vizsgálatok ideje. A CTG vizsgálat a magzati szívműködés és a méhösszehúzódások megfigyelésére szolgál. Általában hetente végzik, de ha indokolt, akkor akár gyakrabban is elvégezhető.

A CTG-vizsgálat, vagy kardiotokográfia során egyidejűleg figyelik meg a magzati szívműködést és a méhösszehúzódásokat. Ezek nagyon fontos információk a kezelőorvos számára a magzat állapotáról és a méhtevékenységről. A CTG vizsgálatot nem csak a várandósság utolsó heteiben végzik, hanem a vajúdás alatt is. A vajúdás során a CTG ad információt a magzat oxigénellátottságáról és a méhösszehúzódások gyakoriságáról.

A CTG-vizsgálatot általában a szülésznő, vagy az ápolónő végzi és a kezelőorvos értékeli ki. A CTG-vizsgálatot NST (Non-Stress Test) vizsgálatként is hívják, ha az anya és a magzat nyugalmi állapotban van.

Amennyiben egyszerre vizsgálják a magzati szívfrekvenciát és a méhtevékenységet, akkor két érzékelőfejet tesznek a kismama hasára, ha csak a baba szívhangjára kíváncsiak, akkor egy érzékelőfejjel vizsgálnak. A készülék méri a magzat szívfrekvenciájának változásait, a méhtevékenységet és a magzatmozgásokat is. Az eredményt papírszalagon jeleníti meg.

A vizsgálat menete

A vizsgálathoz egy székben vagy egy kanapén kell elhelyezkedni és az asszisztens felteszi az érzékelő fejeket a pocakra. A vizsgálat akkor ad elegendő információt, ha a baba éber állapotban van. Ha a baba nem elég aktív, megkérik az anyukát, hogy ébressze fel. Ilyenkor egy kis mozgás, simogatás, vagy evés-ivás segíthet.

A vizsgálat kb. 20 percig tart.

A CTG vizsgálat eredménye

A vizsgálat során felmérik, hogy a baba elegendő oxigénhez jut-e. A magzat szívverésének változása jelzi az oxigénellátottság szintjét is. A magzati szívműködésszám átlagosan 120-160/perc. Egészséges magzat esetén a szívműködés a magzat mozgása következtében gyorsul. Amennyiben a magzat nem jut elegendő oxigénhez, akkor a szívműködés a magzat mozgása következtében nem fokozódik, sőt még csökkenhet is.

A CTG nem csak a magzati szívverés görbéjét, de a méhösszehúzódásokat is kimutatja. A szülés közeledtével egyre több méhösszehúzódás észlelhető a görbén.

A CTG vizsgálat eredménye az alábbi lehet:

Reaktív: A baba szívritmusa a magzatmozgások után a várt mértékben emelkedik. Ilyenkor nincsen további teendő.

Suspect, vagyis gyanús: Eltérések mutatkoznak a görbén, de kóros értékek nem mutathatók ki. Ilyenkor előfordul, hogy a magzat alszik, így a vizsgálatot kis idő elteltével megismétlik.

Nem reaktív: A baba szívfrekvenciája nem emelkedik a magzatmozgások után. A görbe kóros értékeket mutat (pl. a tartós szívfrekvencia 120/perc alatti), ami oxigénhiányra utalhat. Ilyenkor a kezelőorvos dönt a további lépésekről.

Gyakoribb CTG vizsgálat szükséges, ha:

  • túlhordtad a babát
  • több babát vársz
  • korábbi terhességed során komplikáció lépett fel
  • a magzat a szokásosnál kevesebbet mozog
  • alacsony a magzatvíz szintje
  • magas vérnyomás, cukorbetegség, vagy szívbetegség esetén.

Lehet, hogy az utolsó napokban már fárasztó bejárni az egyre gyakoribb CTG vizsgálatokra, de fontos, hogy tisztában legyünk a magzat méhen belüli állapotával. Erre pedig remek eszköz a CTG, hiszen teljesen fájdalommentes és megbízható információkkal szolgál.

Szerző: Teszkó Szilvia

(Visited 514 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által