Az első napok otthon a babával

Az első napok a babával rengeteg örömmel, ugyanakkor rengeteg kihívással is járnak, még akkor is, ha van segítséged. Mindenre nem tudsz felkészülni, de néhány dologgal megkönnyítheted magadnak az első napokat/heteket.

Ebben az időszakban teljesen normális, ha az öröm mellett más érzelmek is előtörnek belőled. A félelem, hogy valamit nem jól csinálsz, az aggodalom, hogy minden rendben megy-e szinte mindenkinél előfordulnak. Nem kell megijedni akkor sem, ha kicsit később alakul ki a kötődés a babádhoz. Adj magadnak időt a gyógyulásra, a ráhangolódásra és a hétköznapi teendők elvégzésére.

Etetés

Van akinél a szoptatás az első pillanattól gyerekjáték, de rengetegen vannak olyanok, akiknél az etetés az első napokban/hetekben komoly fejfájást okoz. A szoptatást mindenképpen érdemes erőltetni, hiszen az anyatejből akár kis mennyiség is sokat jelenthet pl. az immunerősítés szempontjából. Gyakran előfordul az is, hogy nincs elég anyatej és a baba tápszeres táplálásra szorul. Ilyenkor sem kell megijedni. Ha a tápszer előtt minden alkalommal megpróbálkoztok a szoptatással is, az anyatej mennyisége alkalmazkodni fog az igényekhez és a tápszer teljesen kiváltható egy idő után. Nem szabad tehát stresszelni, hiszen a stressz az anyatej mennyiségére is kihatással van.

Emellett a szoptatás akadálya lehet a sebes mellbimbó, a baba nem megfelelő technikája, vagy akár a mellbimbó formája is. A védőnő, vagy egy szoptatási tanácsadó hatalmas segítség lehet az első időszakban. Mindenképpen érdemes tanácsot, segítséget kérni, mert ha az etetés rendeződik, általában sok egyéb probléma is megoldódik pl. alvási nehézségek.

Nem csak a baba, az anya kiegyensúlyozott táplálkozása is nagyon fontos ebben az időszakban. Ha az anya nem megfelelően táplálkozik, az anyatej mennyisége sem lesz kielégítő. A rendszeres étkezés ráadásul abban is segít, hogy keretet adjon a napnak. Éppen ezért elsődleges fontosságú, hogy valaki gondoskodjon a bevásárlásról és a meleg ételről. Ha a családban nincs ilyen irányú segítségünk, akkor az online bevásárlás jó megoldás lehet. A fagyasztót is fel lehet tölteni előre készételekkel, vagy rendelni egy ételkiszállító cégtől. Az, hogy a hűtőben ott vár a főtt étel és bármikor el lehet fogyasztani, az első napokban felbecsülhetetlen.

Pelenkázás

Általában az anyukák előre eldöntik, hogy eldobható, vagy mosható pelenkát szeretnének használni. Ha úgy érzed, nem vált be, amit választottál, még mindig kipróbálhatod a másik verziót. A pelenkázón legyen minden kéznél, popsitörlő, popsikrém és pelenka, hogy gyorsan és gördülékenyen menjen a pelenkázás.

A baba széklete ebben az időszakban meglehetősen sokféle lehet, az első hetekben a sárga, a barna és a zöld is természetesnek számít. Csak akkor aggódj, ha élénkpiros, fehér vagy szürke a baba széklete.

Fürdetés

Amíg a köldökcsonk le nem esik, a teljes vízbe merítés/fürdetés nem ajánlott. Utána viszont a fürdetés a nap fénypontja lehet. A fürdetésben általában az apukák is aktívan részt vesznek, sőt sok helyen kizárólag az ő privilégiumuk a baba fürdetése. Apa a nagy kezével sokkal biztosabban tudja tartani a babát, így az anyák általában szívesen átengedik ezt a feladatot. A jó meleg vízben való pancsikálást a legtöbb baba szereti, ha esetleg a te babád következetesen végigüvölti az összes fürdetést, akkor viszont nem muszáj a mindennapos fürdéshez ragaszkodni. Elég megtisztítani törlőkendővel vagy vízzel a pelenka alatti területet. Ha a baba még nem túl álmos vagy éhes, a fürdés előtt beiktathattok egy babamasszázst is.

Testkontaktus

A babák nagyon szeretik az összebújást, a testkontaktust. Az első napokban a babád még majdnem az egész napot átalussza, de utána egyre nő az ébren töltött órák száma, amely lehetőséget ad arra, hogy többet ölelgesd, simogasd. A hordozókendő remek megoldás lehet, hogy mindeközben a napi teendőidet is el tudd végezni. Sok véleménnyel ellentétben a kisbabákat nem lehet elrontani, vagy elkényeztetni azzal, hogy sokat vannak testközelben.

Alvás

A babáknak az első napokban/hetekben nincs kialakult éjszakai és nappali ciklusa. Lehet, hogy a nappali órákban alszik többet és éjszaka élénkebb. Vannak kifejezetten jó alvó babák, de vannak olyanok is, akik keveset alszanak és még akkor is sírnak, mikor minden szükségletük teljesül. Az alvásra sajnos nincs csodaszer. Ki kell tapasztalnod, hogy a te babádnál mi válik be és ez gyakran a te számodra rendkívül fárasztó, de ez az időszak általában hamar elmúlik és később úgy gondolsz vissza rá, mint egy nehéz, de rövid epizódra az életetekben.

Ha a babád nem akar aludni, próbálj ki több dolgot is, mert nem tudhatod mi válik be. Mi napközben a babahintában altattuk a kicsit, a nagyobbnál pedig a pólya vált be. Biztos nálatok is meglesz az a csodaszer, ami segíteni fog.

Mit tehetsz Te, hogy megkönnyítsd magatoknak az első napokat

Oszd ki a feladatokat

Nyugodtan kérj és fogadd el a segítséget. A partnered, a családtagok, vagy akár a barátok is besegíthetnek a főzésbe, a bevásárlásba, a mosásba, vasalásba. A legideálisabb, ha neked csak magadra és a babádra kell koncentrálni, hiszen sokaknak a szülés után több idő kell a regenerációra és éppen elég feladat a baba etetése, altatása, pelenkázása.

Egy kis tér

A babáddal szoros kontaktusban vagytok az első napokban, de azért neked is szükséged van arra, hogy egy kis személyes térhez juss. A pelenkázást és az altatást más is átvállalhatja tőled, ha pedig a babát cumisüvegből tápláljátok, akkor természetesen az etetést is. Ilyenkor neked is lehet egy kis időd, amíg megebédelsz, lezuhanyzol, vagy elmész egy öt perces sétára.

Rugalmasság

A kisbabák mellett elég nagyfokú rugalmasságra van szükség, hiszen könnyen lehet, hogy egyik nap még valamit így szeretett csinálni, másik nap pedig már teljes elutasítás lesz ugyanazzal a dologgal szemben. A fejlődési ugrások, a fogzás, a betegségek, az időjárás gyakran meg fogják zavarni a jól kialakult napirendeteket, ilyenkor új módszereket kell bevetni, új utakat kell keresni.

Bátran mondj nemet a látogatókra

Ilyenkor mindenki boldog és minél előbb látni szeretné a babát, ami persze neked is öröm, de ha úgy érzed, hogy még nem álltok készen a látogatók fogadására, nyugodtan kérj időt. Ha a babád sokat sír, ha te állandóan fáradt vagy, vagy esetleg még fájdalmaid is vannak, halaszd el a baráti/családi látogatásokat. Az hogy a babát mások kézbe vehetik-e, esetleg puszilgathatják, szintén a te döntésed. Nyugodtan mondd meg, ha nem szeretnéd, ha valaki ezen megsértődik, az legyen a saját baja.

Ha az első napokat nem kizárólag örömmámorban úszva töltitek, az teljesen normális. Figyeld a babád jelzéseit és ha úgy látod, hogy valami nem vált be nála, jöhet az újratervezés.

Szerző: Teszkó Szilvia

 

(Visited 173 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől