Apai aggodalmak

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a gyermek érkezése mindkét szülőt új helyzet elé állítja. Az anya mellett az apának is ugyanolyan fontos szerep jut, csak éppen máshogy és máshol. A magzat kihordását és a szoptatást leszámítva gyakorlatilag nincs olyan területe a gyereknevelésnek, amiben az apa ne tudna részt venni. A férfiakat is elérheti a szülés utáni aggodalom az anyagi és lelki terhek miatt, az alváshiány problémái, és bizony-bizony, még a féltékenység is.

Az apát érintő leggyakoribb aggodalmak a következők:

Feleslegesség érzése: Egy apa, aki megszokta, hogy párja életének középpontja volt, elkedvetlenedhet attól, hogy egyszer csak az oldalvonalra került és onnan figyeli, hogy a párja figyelme egy zajos jövevényre irányul.

Szerelmi élet: A rengeteg teendő mellett valószínűleg a szex is háttérbe szorul a friss szülőpár életében.

Megszámlálhatatlan pelenkázás, altatás, etetés és álmatlan éjszakák. Ezek várnak ránk. Mindkét félre. Hagyjunk elég időt magunknak, hogy megfelelő mederbe rendeződjön életünk, majd ha ez megvan, üljünk le párunkkal és beszéljünk érzéseinkről.

Fontossági sorrend: Bár a kicsi megérkezése miatt a családi prioritások megváltoznak, a szerető férj és apa ebbe átmenetileg örömmel beletörődik. Ha az Édesanya érezteti az új apukával azt, hogy nagyon fontos az Ő biztonságot nyújtó szeretete mind a Baba, mind a Mama számára, akkor ez az állapot nem okoz konfliktust a család egyik tagjának lelkében sem. Az új szerep, melyben édesanyává és édesapává vált a két ember, sok új öröm forrása. Büszkén néznek fel ebben az új szerepben egymásra s döntenek – helyes viselkedés esetén – örömmel újból egymás mellett. Szerelmüket az új szerepkör kiteljesíti!

Ne aggódjunk! A férfi szerep és jelenlét ugyanolyan fontos  – mind a baba, mind az anya életében  –, mint eddig! Rögtön jobban fogja érezni magát, ha elkezd alkalmazkodni a szülői állapothoz, a saját és családi életritmus változásához.

Az Apa-gyermek kapcsolat már a fogantatás pillanatában elkezdődik. Vegyük ki a részünk a babagondozási feladatokból, éreztessük párunkkal, hogy számíthat ránk, így az Anya érzelmei is erősödnek az Apa iránt, hiszen érzi támogatását!

Természetesen ez is egy folyamat, minden Apánál másként, máskor jön el a pillanat, amikor igazán átérzi az Apa szerepet. Hagyjuk, hogy az Apát elvarázsolja a Kisbaba, és szépen, a maga tempójában alakuljon ki az Apa-gyermek kapcsolat.

(Visited 113 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől