A szoptatósarok kialakítása – fontosabb, mint gondolnád

Van egy másfél négyzetméternyi felület az otthonunkban, ami leginkább erősíti azt a csodát, amit egy anya-gyermek kapcsolat legbensőségesebb pillanatai képviselnek, miután megszületett a kisbabánk.

Amikor a lányom “megérkezett”, a szoptatás számomra nem mást jelentett, mint azt a békés és boldog időtlen élményt, amikor teljesen megszűnt a világ körülöttünk és csak egymásra figyeltünk, a kis kezével a kisujjamat fogta és mint egy kisangyal, úgy mosolygott, miközben kortyolta az anyatejet – szerintem ilyenkor lehet látni azt egy gyermek arcán, amit felnőttként “belső mosolynak” nevezünk. Ahhoz, hogy ez a pillanat ilyen felhőtlen legyen, több összetevőre van szükség, többek között pár racionális kérdést is figyelembe kell vennünk, mielőtt kialakítjuk a szoptatás helyét, ehhez szeretnék egy kis segítséget adni tapasztalt “enteriőrtervező” szemmel.

A szoptatós fotelek millió változata létezik, de én alapvetően a fix és a ringatható – hintaszék jellegű – változatokra bontanám. Ezen belül lehetnek különböző anyagúak és felületűek – pl. favázas, szövettel, vagy bőrrel bevont, levehető huzatú stb. –, ahol a tapintással kapcsolatos komfortérzeten kívül érdemes a tisztíthatóságot is figyelembe venni.

Alapvető igény a szoptatós fotelnél:

Elsődleges szempont legyen a maximális biztonság! Ne válasszunk olyan széket, amiben bizonytalanul érezzük magunkat, vagy nehézkes beleülni, illetve kiszállni belőle!

Kényelmes legyen a karfája.

Magasított hátfala legyen.

Legyen a fotel mellett egy lámpa, aminek minél melegebb a színhőmérséklete (max. 4000 K fok) és gyenge a fényereje (max. 40 W-os normál izzónak megfelelő), illetve ajánlott egy kisasztal, amire apró kellékeket tudunk tenni (pl. víz, zsebkendő).

Ajánlott a hangulatos árnyékolás az ablakon, pl. sötétítő függöny, vagy egyéb árnyékoló – laproló, római roló, lamellás árnyékoló –, hogy ebben a meghitt pillanatban ne “reflektorfényben”, a szemébe sütő nappal kelljen harcolnia a kicsinek.

A szoptatósarok kialakítása nem csak azért fontos, hogy teljesen egymásra tudjunk hangolódni, hanem azért is, mert a helytelen tartás, a kényelmetlen ülőalkalmatosság bizony erős hátfájáshoz vezethet. Mindenképpen próbáljuk meg megkeresni a számunkra legkényelmesebb pozíciót. Van aki nyújtott lábbal, ülve szeret szoptatni, van aki a hintázós fotelt szereti, van aki egy félig fekvő pozíciót vesz fel. A lényeg, hogy a mamának és a babának is megfeleljen és csak az együtt töltött percekre kelljen figyelni, ne a hasogató hát- és derékfájásra.

Végül pedig egy személyes jó tanács: én a kezdeti időszakban a kiságyat közvetlenül a franciaágy mellé tettem, úgy, hogy az egyik rácsos oldalát levettem. Így éjszaka könnyedén át tudtam emelni magam mellé a megéhezett csöppséget, tehát nem csináltunk nagy csinnadrattát az éjszakai etetésből – természetesen, ha szükség volt rá, egy kellemes hangulatú, apró fényű lámpánál a pelust is kicseréltem, de így fel sem ébredt közben és kipihenten, mosolygósan tudtunk reggelente ébredni, mind a hárman.

 

Szerző: Varga M. Eszter, enteriőr tervező

 

(Visited 52 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által