A rettegett PCOS – Ismerd fel a tüneteket és tudd meg, mit tehetsz ellene

A Policisztás Ovárium Szindrómát, vagyis PCOS-t a női endokrin rendszer zavarát okozó betegségként írják le, azonban ennél jóval összetettebb, hosszútávú szövődményeket is magában hordozó anyagcserezavarról van szó. A PCOS az egyik leggyakrabban előforduló endokrinológiai betegség a fogamzóképes korú nők esetében.

A PCOS tünetei:

  • egy évre számolva a mensesek száma csökken illetve teljesen elmarad a menstruáció,
  • elhízás,
  • hajhullás,
  • aknés bőr,
  • szőrnövekedés az állon, mellkason, belső comb felszínén
  • sok apró ciszta a petefészekben.

A kórképre a beteg panaszai, testi elváltozásai hívják fel a figyelmet, ultrahanggal pedig igazolható a diagnózis.

A diagnózis akkor állapítható meg, ha legalább két tünet jelen van a háromból:

  • Androgén (férfihormon) túlsúlya
  • Ultrahang által igazolt PCOS: a petefészekben 12 vagy annál több tüsző, melyek mérete 2-9 mm vagy e feletti. A képalkotó vizsgálat során a petefészek esetében jellegzetes a kérgi rész megvastagodása, valamint az alatta, gyöngyfüzérsorszerűen elhelyezkedő, elsorvadt tüszők abnormális száma.
  • Peteérés és tüszőrepedés kimaradása, vagy megszűnése.

A PCOS a meddőség okozója lehet, ezért még inkább fontos a mielőbbi, megfelelő kezelés!

Jellemző laboratóriumi elváltozás, hogy az agyalapi mirigy két jelentős nemi hormonja (FSH, LH) közötti egyensúly megbomlik (LH/FSH aránya általában magasabb 3-nál), androgén túlsúly mutatkozhat. Emellett sok esetben inzulin rezisztenciára, pajzsmirirgy alulműködésre valamint emelkedett prolaktin szintre utaló teszteredményekkel találkozhatunk. Jellemző az emelkedett anti-Müller hormon szintje is. Hosszú távú szövődményei esetében kiemelendő a metabolikus szindróma, 2-es típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri szövődmények, nem alkoholos zsírmáj és a méhnyálkahártya rosszindulatú elváltozása.

Mit tehetsz a PCOS ellen?

A betegség kezelésében rendkívül fontos szerepe van az életmódváltásnak, melyet érdemes szakember segítségével (dietetikus) végezni. A helyes étrend mellett szükséges a rendszeres testmozgás beépítése a mindennapokba, valamint a megfelelő mennyiségű vitaminbevitel, különös tekintettel a D-vitaminra, az Omega 3 és a Q10 bevitelére.

A gyógyszeres kezelés vezető készítményei a kombinált fogamzásgátló készítmények, valamint a metformin tartalmú készítmények. Amennyiben a kívánt terhesség nem jön létre, javasolt meddőségi szakember felkeresése, aki a megfelelő készítmények alkalmazásával stimulálja a rendszeres peteérést. Amennyiben a gyógyszeres kezelés nem jár eredménnyel, lehetőség van laparoszkópos beavatkozás elvégzésére (drilling), melynek során elvékonyítják a petefészek megvastagodott részét és eltávolítják a felszaporodott tüszőket. A beavatkozás esélyt teremt a frissen növekvő tüszők érésének.

A PCO(S) diagnosztikájában illetve kezelésében összehangolt működésre van szükség, mind a nőgyógyász szakorvos, mind az endokrinológus szakorvos, mind a dietetikus részéről.

Szerző: Dr. Zakariás Anita, szülész-nőgyógyász szakorvos, For Life Medical Center

https://forlifemedical.hu/

(Visited 305 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől