A nők gyógynövénye – a barátcserje

A barátcserjét leggyakrabban női hormonzavarok kezelésére használják, emellett segít a premenstruációs szindróma tüneteinek enyhítésében és a menopauza gyógyításában is. A barátcserje igen hatékony gyógynövény, rendszeres használata előtt azonban érdemes kezelőorvosunkkal is egyeztetni a szedéséről.

 

Fiziológiás hatás

A barátcserje bogyói tartalmaznak flavonoidokat, progeszteront és tesztoszteront is. A növény elősegíti a progeszteron termelődését, ezáltal képes szabályozni az ovulációt és enyhítheti a különféle női panaszokat. A népi gyógyászatban a tejtermelés fokozására is használják, emellett idegnyugtató és görcsoldó hatása is van.

Premenstruációs szindróma

A premenstruációs szindróma a nők 80%-át érinti különböző mértékben. A legtöbb esetben ingerlékenység, fáradtság, hangulatváltozások, pattanásos bőr, depresszió és vízvisszatartás formájában jelentkezik. Néhány nőnél azonban a PMS tünetei olyan erősek, hogy a mindennapi életben is gátolják őket. A Journal of Psychosomatic Obstetrics and Gynaecology folyóiratban 2011-ben megjelent tanulmány szerint a barátcserje tényleg hatásos a PMS tüneteinek enyhítésében és ezt klinikai vizsgálatokkal is alátámasztották.

A barátcserje a menstruációt megelőző mellfájdalom kezelésében különösen hatékonynak bizonyult. Európában klinikai vizsgálatok során kimutatták, hogy akik barátcserje kivonatot kaptak naponta kétszer három hónapon keresztül, azoknál az emlőfájdalom mértéke jelentősen csökkent.

A barátcserjéről általánosan elmondható, hogy biztonságos gyógynövényként tartják számon, azonban meglehetősen erős biológiai hatással rendelkezik, így alkalmazása során egyes esetekben mellékhatások is felléphetnek. A barátcserje mellékhatásai többnyire gyengék, azonban az arra érzékenyeknél emésztési zavarokat és hajhullást is okozhat. Fontos tudni azt is, hogy képes befolyásolni a nők hormonszintjét, így szedése nem ajánlott, ha a páciens fogamzásgátló tablettát szed, vagy hormonpótló kezelést kap. Mindezek miatt a barátcserje szedése előtt érdemes kezelőorvosunkkal egyeztetni.

A barátcserje és a terhesség

A teherbeesést gyakran akadályozza a szabálytalan menstruációs ciklus és a PCOS, vagyis policisztás ovarium szindróma. Mivel a barátcserje segít szabályozni a ciklust, valamint szabályozza a teherbeeséshez szükséges hormonokat is (prolaktin és progeszteron), így kedvező hatással lehet a teherbeesésre. Azonban ha már orvosi kezelés alatt állunk és vényköteles gyógyszert is szedünk, a barátcserje adagolását mindenképpen beszéljük meg orvosunkkal.

A barátcserje elérhető kapszula, folyadék, tabletta és tinktúra formában is. Érdemes barátcserje kapszulát, vagy szabványosított kivonatot használni, hogy az adagolás kiszámítható legyen. Étkezéskor és éhgyomorra is bevehető, általában naponta egyszer. A barátcserje, mint a legtöbb gyógynövény, nem hat azonnal, kb. három-hat hónap szükséges ahhoz, hogy kifejtse hatását.

Érdemes tehát türelmesnek lenni, ha nem érezzük a hatását, lehet, hogy csak nem szedtük még elég ideig.

Szerző: BioEgészség

https://xn--bartcserjekapszula-0rb.hu/

(Visited 172 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által