A meddőség 12 leggyakoribb oka

A meddőség ma már népbetegségnek számít, de mi is az a meddőség? Meddőségről akkor beszélünk, ha rendszeres, védekezés nélküli nemi élet mellett egy éven belül nem következik be a kívánt várandósság. A kor előrehaladtával a termékenység is csökken: egy 35 éves nő esetében 94% az esélye annak, hogy egy éven belül teherbe esik, egy 40 éves hölgy esetében ez az esély már csak 77%.

Milyen okok állhatnak a meddőség hátterében?

Meddőségre gyanakodhatunk, hogyha gyakori a fokozott alhasi fájdalom, szabálytalan a menstruációs ciklus, illetve, ha korábban nőgyógyászati műtéten esett át az érintett hölgy. Mindemellett számos betegség és elváltozás is állhat a háttérben:

Milyen okok állhatnak a meddőség hátterében?

Meddőségre gyanakodhatunk, hogyha gyakori a fokozott alhasi fájdalom, szabálytalan a menstruációs ciklus, illetve, ha korábban nőgyógyászati műtéten esett át az érintett hölgy. Mindemellett számos betegség és elváltozás is állhat a háttérben:

 1. A peteérés rendellenességei

A peteérés, vagyis ovuláció megléte létfontosságú a teherbeeséshez. A meddőségi problémák körülbelül negyede vezethető vissza ovulációs rendellenességre.

 1. Endometriózis

Az endometriózis lényege, hogy a méhtest nyálkahártyájával azonos szövet megtalálható más szervekben is, mint például a petefészekben vagy a kismedencében. A rendellenesen elhelyezkedő szövet is követi a menstruációs ciklust, emiatt pedig gyulladások keletkeznek. Az endometriózis tünetei közé tartozik a fájdalmas menstruáció, a kismedencei fájdalom, illetve a fájdalmas szexuális élet.

 1. Pcos

A policisztás petefészek szindróma (pcos) esetében apró ciszták alakulnak ki a petefészekben, amelynek következtében rendszertelen a menstruáció vagy teljesen kimarad, pattanásossá válik az arcbőr, illetve hajhullás is jelentkezhet. A betegség során a legfontosabb szövődmény a cukorbetegség lehet, melynek megelőzése nagyon fontos.

 1. A petevezető károsodása vagy elzáródása

A petevezeték gyulladásos megbetegedése a leggyakoribb oka a petevezető károsodásának, amelynek egyik kiváltó oka például a chlamydia-fertőzés lehet. A chlamydia-fertőzés gyakran tünetek hiányában észrevétlen marad, azonban előfordul, hogy erős fájdalommal és lázzal jár.

 1. Pajzsmirigy betegség

A pajzsmirigy alul- vagy túlműködése hatással van a menstruációs ciklusra, így befolyásolja a fogamzóképességet is. A pajzsmirigy-alulműködés gyakori oka a meddőségnek, tünetei közé tartozik a vérzészavar, fáradékonyság és a túlsúly, azonban gyógyszeres pajzsmirigy-hormonpótlással a betegség kezelhető.

 1. Hematológiai betegségek

Sikertelen gyermekvállalás esetén különböző hematológiai okokra is gondolhatunk, mint például a vérképző- és nyirokszervek betegségeire (pl. véralvadási faktor leiden mutációja, antithrombin iii defektus).

 1. IR (inzulin-rezisztencia) és cukorbetegség

A szénhidrát-anyagcsere zavaroknak számos negatív hatása van: növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, illetve rontják a teherbeesés esélyét, ugyanis a nőknél gátolják a peteérést, férfiaknál pedig károsítják a sperma minőségét.

 1. Korai menopauza

A menopauza jelei közé tartozik a rendszertelen menzesz, a hőhullámok és a hangulatingadozások. Akkor beszélhetünk korai menopauzáról, ha egy 35 év alatti hölgy ezeket a felsorolt tüneteket észleli magán. A korai menopauzát okozhatja kemoterápia, immunbetegség, illetve a dohányzás is.

 1. Emelkedett prolaktinszint

A prolaktin egy hormon, amely serkenti az anyatej termelődését. Ennek a hormonnak a magas szintje megakadályozhatja a petesejt érését, csökkentheti az ösztrogéntermelést, illetve meddőséghez vezethet. Emelkedett prolaktinszintet eredményezhet bizonyos gyógyszerek szedése, tünete pedig a ritka vagy teljesen kimaradó menstruáció.

 1. Genetikai eltérések

A sikertelen teherbeesés hátterében hibás kromoszóma-állománnyal rendelkezők sejtek is állhatnak, ugyanis ezek nem alkalmasak a megtermékenyítésre vagy megtermékenyülésre.

 1. Lelki háttér és stressz

Amennyiben szervi eltérés nem mutatható ki, mégsem következik be a kívánt terhesség,  stressz, kimerültség, illetve depresszió is állhat a háttérben. Ebben az esetben nagyon fontos a lelki problémák megoldása, amelyben egy pszichológus szakember tud a legeredményesebben segíteni.

 1. Megváltozott életmód és környezeti terhelés

Fontos megemlíteni, hogy az egyes, környezetünkben és életmódunkban bekövetkező változások is hatással lehetnek a termékenységre, mint például:

 • Súlyproblémák
 • Étkezési zavarok, lisztérzékenység
 • Dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás
 • Környezeti szennyezés

Amennyiben a pár már egy éve eredménytelenül próbálkozik, fontos, hogy nekiálljanak az okok feltárásának. A fent felsorolt betegségek nagy része kezelhető gyógyszerrel és az egészséges életmód, valamint a lélek „rendbetétele” is sokat segít a fogantatásban. Nem érdemes késlekedni, mert a kezelések általában nem azonnal hatnak, a túl hosszú próbálkozás pedig lelkileg igencsak megterhelő lehet a pár számára.

Szerző: For Life Medical Center

https://forlifemedical.hu/

(Visited 93 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől