A legkisebb adománynak is örülünk – Idén is megnyitotta kapuit a Mikulásgyár

A Mikulásgyár idén “nagykorú” lett, immáron 18. alkalommal nyitotta meg kapuit, ezúttal új helyszínen, a Városháza park – Szolidaritás parkjában. Talán még soha nem volt akkora szükség a segítségre, mint ebben az évben. Miben különbözik ez az év a korábbiaktól? – többek között erről kérdeztük Zsolnai Endrét, a Mikulásgyár főszervezőjét.

Mit tapasztal, nőtt az emberekben a segítő szándék az utóbbi években? Többen csatlakoznak a kezdeményezéshez, vagy pont ellenkezőleg, mindenki a saját problémájával van elfoglalva?

Az idei évhez hasonlóra én nem emlékszem, rengetegen jelezték már, hogy idén nem fognak tudni adományozni. A mi feladatunk most újabb és újabb csoportokat megszólítani, akik eddig nem vettek részt az adakozásban, noha megtehették volna. Idén azt kérjük, hogy az adományozók inkább tartós élelmiszert (konzerv, tészta, liszt, cukor, rizs, olaj, burgony, alma, narancs, csokoládé, keksz stb.), zöldséget, gyümölcsöt, ivóvizet, illetve tisztálkodási és fertőtlenítőszereket hozzanak.

Kicsivel is lehet segíteni? Ha az ember néhány csomag tésztát, vagy pár konzervet visz, annak is örülnek?

A legkisebb adománynak is örülünk, nincs olyan pici segítség, ami ne lenne hasznos, így várjuk a sok egyéni adományozót is a helyszíneken.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt az ajándékozott élelmiszerek mennyisége. Idén mire számítanak?

Örülünk, ha elérjük a tavalyi adomány mennyiségét, ez kb. 130 ezer kiló. Amennyiben ennek a nagyobb része élelmiszer lesz, elégedettek leszünk.

Kik az elsődleges célcsoport az adományok kiosztásában?

Elsősorban a gyermekeknek gyűjtünk. Intézményben vagy családban lakó gyermekeknek, akik hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetűek, nagyon kevés pénz jut a létfenntartásra, gyakorlatilag semmi a minőségi életre.

Aki nem tud adománnyal segíteni, hogyan segíthet? (Meddig kell jelentkezni az önkénteseknek, milyen feladatokat kapnak, hogyan lehet jelentkezni?)

Önkéntes munkaerőből sosem elég. Az onkentes@mikulasgyar.hu e-mail címen lehet jelentkezni, kollégáink hamar válaszolnak, tájékoztatják a lehetőségekről, munkavégzésről, beosztásról az érdeklődőket.

Idén milyen programokkal várják a Mikulásgyár látogatóit?

A honlapunkon ( https://mikulasgyar.hu/ ) facebook-, instagram oldalainkon (  https://www.facebook.com/mikulasgyar ) minden nap frissítjük a programkínálatot. Minden pénteken, szombaton és vasárnap gyermekelőadásokkal és könnyűzenei koncertek sokaságával várjuk a látogatókat, ezen kívül interaktív xBox sarkot rendeztünk be a gyermekek részére.

Idén is érkeznek külföldről adományok?

Igen, mindig meglepődünk azon, hogy gondolnak ránk a határainkon túlról is. S nemcsak adományok, hanem önkéntesek is jönnek, ez is megható, jóleső érzés.

(Visited 145 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől