A gyengéd császármetszés – Te hallottál már róla?

A császármetszés egy olyan tabutéma, mely a társadalomban megosztó, mégis közérdekű momentum. Aki átélte, nem mindig szívesen beszél róla. Aki előtte áll, informálódna, de sokszor olyan történetekbe fut, mely megrémíti, így nem firtatja tovább a részleteket. Szerencsére ma már alakult szervezet is a témában, mely folyamatos tájékoztatást nyújt eme szülési módról. Közösségi ereje pedig példamutató és hiánypótló.

Mint ismeretes, a császármetszés egy nagy hasi műtét, mely felépülési szakasza hosszabb és a babaellátás, szoptatás megalapozása is több figyelmet igényel a kezdet kezdetétől.

Tudtátok, hogy van egy olyan „módszer”, mely a felsoroltakat optimálisan támogatja? Ez pedig a gyengéd császármetszés. Angolul: natural section, de lényegét a magyar verzió sokkal jobban összefoglalja.

Miben más ez a hagyományoshoz képest?

Ad az édesanyáknak, – ahol édesapa is jelent lehet, akkor ott Neki is – egy szülésélményt. Ugyanis az ún. lírát (paraván az anya mellkasánál) nem teszik fel azonnal, hanem a megszületés pillanatát láthatják a szülők. Mielőtt megijednétek, szeretném elmondani, hogy a várandós has, dombként takarja a szemérem részt, ahol a metszés történik és ebből Te nem látsz semmit. Csupán pár percen belül egy kisbabát, aki a Tiéd. Első körben a hasadra fektetik, betakargatják és hagyják, hogy a köldökzsinór még pulzáljon 60 másodpercig. Ezt kései köldökellátásnak nevezzük, mely többek közt azért is jó, hogy megvalósul, mert a baba vasraktárait feltölthetjük, amíg összeköttetésben van anyával a zsinóron keresztül a baba, addig oxigén ellátása pluszban biztosított, tehát van ideje az újszülöttnek a saját tempójában alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Ez azért fontos, mert kevesebb sokk éri a változás miatt és nem lesznek heves reakciói pl. légzészavar.

A következő lépés a zsinór átvágása után az, hogy az immár újszülött az anyukája mellkasára kerül, melyet szabaddá tesz az aneszteziológus orvos és az asszisztense, vagyis a monitor tappancsait olyan helyre rakja, ami biztonságosan detektálja anya paramétereit és a baba finom bőrét sem nyomja vagy sérti fel. Az anyuka mellkasa felett egy melegítő lámpát helyezünk el, mely segíti az anya-baba egység plusz hőjének a biztosítását, hiszen a műtőben 18-20 fok körüli az állandó hőmérséklet. A testhőmérsékletből kikerülő baba nagyon fázik, de az édesanya is. Ezért a babát betakargatjuk legalább két réteg textillel és sapkát húzunk a fejébe. Így a páros mindegyik tagját tudjuk melegíteni.

Közben a paraván felkerül anyuka mellkasához. Az orvosok zavartalanul tehetik a dolgukat, miközben a másik oldalon anya és baba csodaperceit éli.

Ilyen mód már a műtőben elkezdődik az aranyóra és minden fázisa úgy meg tud valósulni, ahogyan az ki van találva. Az újszülött zavartalanul adaptálódhat, édesanya pedig nyugodtabb körülmények között válhat szülővé. Figyelme csak a babájára koncentrálódik, a stressz hormon csökken. Kevesebb gyógyszerre lesz szüksége. Magabiztosabbá válik anyaságában. Ha a baba szeretne, akkor már az első 45-50 perben mellre tapadhat, a kolosztrum hamar segítheti a szervezetének fejlődését, miközben édesanya is részesül a szoptatás áldásos hatásából, hiszen a szoptatás méhösszehúzó hatású, tehát vérzést csillapít, így kevesebb gyógyszerre lesz szüksége. Ha kevésbé medikalizált a műtét és lelkileg is tudjuk támogatni az anya-baba párost, akkor a mennyiségi tejtermelődés megjelenése is hamarabb várható.

A műtőből kikerülve anya és baba továbbra is együtt marad. Ajánlatos a megszületés után még legalább 2 órát bőr-bőr kontaktusban biztosítani vagy az édesanya felkeléséig.

A rooming-in rendszer pedig a további szeparációt is kizárja, mely segítség minden érintettnek.

A fentiek ismeretében elmondhatjuk, hogy a gyengéd császármetszés nem csak a családoknak, de az egész társadalomnak kiemelkedő fontosságú a jövő generációira nézve.

Szerző: Varga-Szabó Barbara
Csecsemő- és gyermekápoló
Szoptatást segítő szakember
Gyermekágyas segítő

https://forlifemedical.hu/

 

(Visited 240 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által