A babaszoba fényei

Otthonunk hangulatát leginkább a fények határozzák meg. Ha lehetőséged van sok természetes fényt beengedni a helyiségbe, azzal tudod a leginkább világosítani, optikailag növelni a teret. Akinek erre nincs lehetősége, mesterséges fénnyel kell elérnie a kívánt hatást. Ha kíváncsi vagy, milyen az optimális világítás a babaszobában, olvass tovább!

Milyen lámpákat szerezz be?

Minden helyiségben kell, hogy legyen legalább egy fényforrás. Ez általában a mennyezeti lámpa, nagyjából a szoba közepén. Bizonyos helyiségekben ezt a világítást lecserélhetjük több spot lámpára, vagy akár egy LED füzérre is, ami általában a nappalik közkedvelt megoldása.

A gyerekszobák mennyezeti világításáról a legtöbb gyártó a saját fantáziájának a szárnyalásával gondoskodik mesefigurás, állatos, autós stb. világítótestekről, amelyeket hasonló fali- és asztali lámpákkal is kiegészíthetsz. Olyan lámpacsaládot érdemes választanod, amely illeszkedik a gyerekszoba témájához, érdemes utánajárni a lehetőségeknek.

A gyerekszoba ideális színének kiválasztásához itt találsz segítséget:

https://edeskisbabam.hu/ez-az-idealis-szin-a-babaszobaba/

A mennyezeti világítást nem csak a dizájn, hanem a hangulat kialakítása miatt is érdemes kiegészíteni a szoba különböző pontjain elhelyezett lámpákkal, illetve ezzel is gondoskodhatsz arról, hogy elegendő fény jusson a babaszobába. Érdemes egy éjjeli fényről is gondoskodnod, amely akár iskolás koráig is elkísérheti majd a gyermekedet. Annak ellenére, hogy a legtöbb tanulmány szerint teljes sötétségben tudunk a legjobban pihenni, ameddig éjjel gyakran ébred a baba, az éjjeli fényt kevesen kapcsolják le. Sok gyermek még nagyobbacska korában is fél, ha teljes sötétségben kell elaludnia. Érdemes tehát az éjjeli fényt egy okos megoldással időzítve használni, hogy magától lekapcsoljon, mikor már a gyermeked alszik és ha esetleg éjjel felébred, könnyedén fel tudja kapcsolni, ha az megnyugtatja.

Hideget vagy meleget?

A színhőmérséklet meghatározása az egyik legfontosabb lépés. Általában az alapján döntünk, hogy melyik „tetszik jobban”. Érdemes azonban az egyes fények hatását figyelembe véve dönteni. A meleg fehér fények általában pihentetően hatnak, míg a hideg fehér fények élénkítenek. A legtermészetesebb hatást a semleges fehér fénnyel tudjuk elérni. Az izzók csomagolásán ezt az adatot le tudod ellenőrizni, a színhőmérsékletet Kelvinben szokták megadni. A meleg fehér izzók színhőmérséklete 3000 Kelvin, a semleges fehérek 3500-5500 Kelvin, míg a hideg fehérek 6000 Kelvin, vagy e fölötti értéket mutatnak.

A babaszobába nem javasolt a hideg fehér fények választása, hiszen azt szeretnénk, hogy a kisbabánk a lehető legtöbbet pihenjen. Ahogy majd cseperedik, az íróasztalra érdemes egy hideg fehér fényű asztali lámpát tenni, hiszen ez majd élénkíti a figyelmét. Mennyezeti lámpának a leggyakrabban egy erősebb, semleges fehér fényforrást választunk. Azért van szükség a gyerekszobában erősebb mennyezeti világításra, mert a gyerekek az első éveikben a padlón játszanak a leggyakrabban, ezért ez szükséges ahhoz, hogy a téli hónapokban is elég fényhez jussanak.

A kiegészítő-, vagy hangulatvilágítás kiválasztásakor lehetőleg a meleg fehér fényeket részesítsd előnyben, mert ezekre gyakran szükséged lesz, ha éjjel tisztába kell tenni a babát. Ilyenkor jobb, ha nem élénkíti fel egy erős, hideg fehér fény, nagyobb eséllyel tudod majd rövidebb időn belül visszaaltatni.

Mennyi fényre lesz szükség?

A matematika segítségével pontosan meghatározhatjuk a fénymennyiséget és egy kis plusz információval te is könnyedén kiszámolhatod, hogy nálatok mennyi fényre lesz szükség a babaszobában. Tevékenységtől függően és a helyiségek funkcióját tekintve otthonunk minden helyiségére külön-külön meg lehet határozni azt, hogy éppen abban az adott szobában mennyi fényre van szükségünk. A lakberendezésben használatos mértékegység ennek a meghatározására a lux. A gyerekszoba kialakítása során általában 200-250 lux a szükséges fénymennyiség, négyzetméterenként. Ha megszorzod a helyiség alapterületét a lux értékével, megkapod a Lumen számot, ami a világítás fényerejét jelöli. Egy 12 négyzetméteres babaszobában tehát összesen 2400-3000 lumenre lesz szükség, az összes fényforrást számításba véve.

Minden izzó leírása tartalmazza a lumen számot, így csak össze kell adni az egyes izzókon szereplő adatokat és máris megkapod a végeredményt. Minél nagyobb alapterületű a szoba, annál több fényforrásra lesz szükséged, hogy elérd a szükséges fénymennyiséget.

Ha segítségre van szükséged a világítás megtervezésében, bátran keresd a Legjobb Gyerekszoba csapatát.

Szerző: Kiss Dorottya

https://www.legjobbgyerekszoba.hu/

(Visited 129 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által