Vigyázz, kész, rajt! Apaszerepre felkészülni!

Ha túl vagy a kezdeti „megrázkódtatáson” és mindezt a barátokkal is megünnepelted, itt az ideje, hogy belevágj életed nagy feladatába. Hosszú várakozás, aggodalom, képzelt és valós félelmek, örömök közepette tényleg Apa lettél! De vajon sikerült rá felkészülni?

Egyesek úgy gondolják, hogy az anyának könnyebb dolga van ilyen téren, hiszen volt 9 hónapja arra, hogy testileg-lelkileg felkészüljön és ráhangolódjon a feladatra. Ma azonban egyre inkább jellemző, hogy a férfiak is közelről kísérik végig a várandósságot, részt vesznek a felkészülésben.

Aktív részvétel a babavárásban

Esetleg te is azok közé tartozol, akik elkísérték párjukat az orvosi vizsgálatokra? Együtt terveztétek meg a babaszobát és vettétek meg a babaholmikat? Figyelted és tapintottad, ahogy a gyermeked a pocakban rugdosott? Talán még a szülőszobán is jelen voltál? Mégis ott motoszkálhat a fejedben a kérdés: vajon milyen kapcsolat lesz közötted és kisbabátok közt, hogyan lesz belőled jó apa, hogyan tudod megtalálni magad az új szerepedben? A kérdés jogos, hidd el! Alapszabály: minden egészen más, amikor csak beszélünk róla, és egészen más, amikor csináljuk. Ne akarj semmit, csak élvezd és akkor minden jól fog alakulni élesben! A gyermeked segíteni fog neked, már az első perctől!

Stabil kötődés, már az első pillanattól
A gyermek és szülei közti szoros kapcsolat egyik alapja a stabil, biztonságos kötődés. A téma kapcsán mindenkinek elsősorban az anya jut eszébe, pedig apaként legalább olyan fontos szereped van ebben a küldetésben. Ha a várandósság és a szülés ideje alatt a fentebb felsorolt módon segítetted, támogattad párodat, máris sokat tettél a gondoskodó, jófej apa címért, gyermeketek egészséges fejlődéséért. A kisbaba már a magzati korban érzékeli, ha szeretet veszi körül, sőt, születését követően a hangodat és illatodat is képes lesz felismerni.
Biztos hallottál már olyat idősebb férfiaktól, hogy a gyermeknevelésben a férfi szerepe akkor jön el, amikor a gyermek beszélni, járni tud. Akkor lehet őt tanítani. Nem igaz! A gyermek csak általad élheti meg azt, ami Te vagy, amit csak rajtad keresztül kaphat meg a világból! Tudd, hogy apával lenni már az első pillanattól kezdve más, ha Te is bátran részt veszel a gondozásában.
Ne feledd, sokszor a férfiak azok, akik bátrabban fogják, tartják, hintáztatják a kicsit. Tapasztalni fogod, gyermeked mennyire élvezi az érintésedet, a nagy meleg férfi tenyérrel biztonságosan lehet a babával bánni. Gyermeked pedig meghálálja a gondoskodást, imádni fog a kezedben időt tölteni.
A férfi hozzáállása nagyon fontos a gyermek fejlődésének minden szakaszában. A férfi hang, az elmondottak hatnak már az első pillanattól – nem baj, ha mosolyognak rajtad, te csak mondd, mondd az üzeneteidet. A gyermek tudatalatti biztonságérzetének megalapozásában alapvető szerepe van az apának. És ne feledjük, erre a biztonságérzetre épül majd az, hogy a kisfiad vagy kislányod bátran, félelmek nélkül fog rácsodálkozni a világra, magabiztosan fedezi fel a környezetét.
Ráadásul a csecsemők hamar megérzik, hogy az apával töltött idő gyakran sokkal szórakoztatóbb. Apa lehet, hogy nem annyira alapos pelenkázáskor, de ő vágja a legmókásabb arcokat, hatalmasat fúj a pocakba, magasba emeli, hintáztatja a babát, így nem csoda, ha ő kapja az első igazi kacagásokat is. Egy igazi babakacaj pedig minden nehézséget feledtet!

(Visited 39 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől