Így védd a babád bőrét nyáron!

A babák és kisgyermekek bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, ezért nem csak a téli hideg ellen, de nyáron az erős napsütés ellen is fokozott védelmet igényel. Cikkünkből megtudhatod, hogy hány hónapos kortól viheted napra a babádat, mire kell ügyelned a nyári séták és a nyaralás alkalmával, illetve mit tehetsz, ha túlzott napsütés érte a babát.

Manapság az UV sugárzás sokkal erősebb, mint régen, ezért akár borús időben, vagy rövid ideig a napon tartózkodva is előfordulhat, hogy valaki leég. A leégés pedig rengeteg veszélyt rejt magában, hiszen károsítja a bőrt, súlyos esetben pedig akár melanomát is okozhat. A babák hőháztartása ráadásul nem elég fejlett, így sokkal könnyebben kapnak napszúrást is, mely szintén komoly következményekkel járhat.

Napvédelem 3 hónapos kor alatt
Az ilyen kicsi babák bőre még annyira érzékeny, hogy akár 3 perc alatt is leéghetnek. Ebben az időszakban teljes mértékben kerülni kell a közvetlen napfényt, ezért a babát a testét elfedő, könnyű, szellős ruházatba kell öltöztetni, fejére kissapkát tenni és a babakocsit is le kell árnyékolni. Az UV sugárzás még borús időben is magas lehet, így a séták során ilyenkor is érdemes az árnyékolásra figyelni.

Napozás 3 hónapos kor felett
A napfény jótékony hatását nem érdemes kizárni, ezért az óvatos és fokozatos napozás megfelelő napfény védelem mellett megengedett. A napfény hatására D vitamin termelődik, erősödik az immunrendszer és a bőr természetes védekezőképessége.
Közvetlen, erős napfénynek azonban továbbra sem szabad kitenni a babát, ezért 11 és 15 óra között nem javallott a napon tartózkodni, a baba bőrét pedig minden esetben naptejjel kell óvni a napsugaraktól.

A megfelelő fényvédő kiválasztása
Mindenképpen magas faktorszámú, 50 SPF jelzésű, babáknak kifejlesztett naptejet válasszunk, hiszen ezek a termékek jól védenek a napsugárzástól, emellett pedig általában hypoallergének, tehát nem irritálják a babák érzékeny bőrét.
A naptejet érdemes már 20-30 perccel a napra menetel előtt felkenni és célszerű 1,5 óránként megismételni, különösen ha a gyermek vízben is volt közben.
A szabad levegőn tartózkodva mindig igyekezzünk árnyékos helyet választani, egy nagy fa árnyékában, esetleg napernyő alatt lehet pihentetni a babát.

Mibe öltöztessük?
A babák hőháztartása még fejletlen, így a nagy melegben nem tudnak úgy izzadni, mint a felnőttek. Szellős, világos színű ruhákba öltöztessük őket, mely visszaveri a napfényt, a fejüket pedig minden esetben védjük kalappal, kendővel, vagy árnyékolós sapkával.

Mire kell még odafigyelni?
Fontos, hogy autós utazás esetén kiemelt figyelmet kell szentelni az árnyékolásnak, hiszen az ablakon betűző nap nem csak felmelegíti az utasteret, de az UV sugárzást sem képes teljesen megszűrni.
Szintén fontos, hogy az UV sugárzás még borús napokon is erős lehet, ezért ugyanolyan fényvédelemről kell gondoskodni, mint a napsütéses időszakban.
A sétát érdemes a kora délelőtti, vagy az esti órákra időzíteni. Sokkal kellemesebb olyankor az idő, ami a babának is megnyugtatóbb.
A babamedence vize semmiképpen ne legyen hideg, minden esetben testhőmérsékletű vizet használjunk.
Nagy melegben pótoljuk a folyadékot is, éppen úgy, mint a felnőtteknél.

Mégis leégett?
Ha a babát minden elővigyázatosság ellenére mégis megkapta a nap, akkor kezeljük babáknak való napozás utáni készítménnyel, vagy speciális, napégésre való készítményt használjunk, mely babák bőrére is alkalmas.
Ha nem csak bőrpír jelentkezik, hanem hidegrázás, hányás, vagy láz is, akkor viszont azonnal orvoshoz kell fordulni, hiszen pici babáknál a napszúrás nagyon komoly következményekkel is járhat.

Szerző: Teszkó Szilvia

(Visited 115 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által