Hogyan éld túl az első heteket szülés után

Gyermekágyas időszaknak a szülés utáni első 6 hetet nevezzük. A legfontosabb ebben az időszakban, hogy olyan emberekkel vegyük körbe magunkat, akik tudnak segíteni a mindennapokban.

Legyen otthon meleg étel

A háztartás vezetése és a meleg étel elkészítése majdnem minden családnál egy sarkalatos pont. Sokan a fagyasztót töltik fel a várandósság utolsó heteiben, mások keresnek egy ételkiszállító céget, ahonnan legalább a gyermekágy ideje alatt naponta meleg ételhez juthatnak.

Nagyon szerencsések azok a friss szülők, akiknek környezetében szüleik, testvéreik ott élnek és segítik őket. Így a babára hangolódás, családdá válás is zökkenőmentesebb.

Jó hagyomány a komatál

Régi szép hagyomány, a komatál. A mai kor fiatalja talán nem is hallott róla. Olyan népszokást jelent, melynek közösség összetartó ereje van, kiemeli az egymásra figyelést. Ahhoz, hogy az édesanya hamar meg tudjon erősödni, jó étellel és borral látták el. Valamint jókívánságokkal, hogy a család egészséges legyen és minél tovább tudja az édesanya a babát szoptatni. A fogások száma mindig páratlan volt. A szülés utáni 2-9 napig tartották ezt a szokást. Nem csak a gyermek leendő keresztszülei, hanem bárki feltölthette a „komacsészéket”.

Ennek fényében, ha látogatni mész egy gyermekágyast, akkor a leghasznosabb ajándék egy jó főfogás, amit Neki készítettél.

Napirend kialakítása

Kimerítő a szülői lét a nap 24 órájában, ez olyan felelősség, amihez alkalmazkodni kell. Fokozatosan sikerül is. Megismerjük kisbabánkat, regenerálódunk napról napra. Kialakul egy napirend, amihez tudjuk tartani magunkat. Ám siettetni ezt sem szabad. Első körben keressünk egy biztos pontot a napunkban: pl: délutáni séta, esti fürdetés, babamasszázs stb. Ez lesz a kiindulópont, melyhez idomulnak a további tevékenységek is. Ha nem akarjuk görcsösen a kialakulását, rugalmasan kezeljük a napokat, akkor észrevétlen egy vállalható napirend tulajdonosai lehetünk.

Természetesen mindig jöhet olyan időszak, ami borítja az addig jól megszokott menetrendet. Folyamatos változásban létezünk. Ilyen lehet például a növekedési ugrás, kólika, fogzás. Ezekből talán a kevésbé ismert a növekedési vagy fejlődési ugrás. A baba mozgásfejlődésében változások figyelhetők meg (észreveszi a kezét, forogni kezd stb), valamint súly- vagy hossznövekedése is megugrik. Ez azzal jár együtt, hogy többet kéredzkedik mellre, az anyával való testkontaktus nyugtatja meg legjobban és az alvás is változik ebben az időszakban. Ilyenkor a tej mennyisége is növekszik a megnövekedett kereslet miatt. Mégis sokszor aggódunk, hogy „elfogyott a tej”. Tipikusan mindezt a 10. napon, a 3. és a 6. héten, valamint 3. és 6. hónapban figyelhetjük meg. Általában 4-5 napig tart.

Az igény szerinti szoptatással, a folyamatos testkontaktussal (akár eszközös hordozással), babamasszázzsal csökkenthetőek a feszült percek.

Kommunikáció a szülők között

A nyugalmi időszakban az értő kommunikáció a párok között nem elhanyagolható fontosságú. Beszámolunk egymásnak érzéseinkről, aggodalmainkról és megtervezhetjük közösen az előttünk álló időszakot. Figyelhetünk jobban a másikra és észrevesszük azokat a jósló jeleket is, melyek akár már nem csak a baby blues állapotra utalnak, hanem túlhaladnak azon.

Gyermekágyas segítők

Előfordul, hogy sem a család, sem a barátok nem tudnak nekünk segíteni a napi rutin kialakításában vagy legalábbis nem tartósan. Tudtad, hogy Magyarországon elérhetőek a gyermekágyas segítők, akik olyan asszonytársi támogatók, akik lehetnek akár szakemberek, de laikus édesanyák is, akik saját gyermekükkel tapasztalt praktikákkal segítenek? Nem csak a babagondozásban, de a ház körüli teendőkkel kapcsolatosan is tudnak részt vállalni.

Végezetül annyi jó tanácsot adnék, hogy bízz magadban és a babádban. Együtt a legnehezebb órákat is átvészelitek.

Szerző: Varga-Szabó Barbara csecsemő- és gyermekápoló, baba- és gyermekhordozási tanácsadó

For Life Medical Center

https://forlifemedical.hu/

(Visited 209 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által